viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masuk



Listen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin Streaming



Listen My Radio at Facebook or Here




















Sunday, December 4, 2011

Novel: Kantoi, Jodoh atau kebetulan?



Fikiranku kusut. Perasaan aku tak tenteram. Aku rindukan seseorang. Aku dah tak tahan. Arghhhhhhh..!!!
"Woi mimi." Serentak dengan itu bantal dibaling kepda mimi.
"Adoi..woit, sakit la. Ape baling-baling ni?"
"Ko la. kenapa tetiba menjerit hah? Kena histeria ker? Ko jangan, lagi esok lusa je nk exam ni. "Tika menegur kwan sebiliknya.
"Sori ..hehe. rileks la Tika. Aku Cuma bosan la. Aku taktau nk watper. Nk study malas. Macam dah tepu otak aku ni Ape idea ko untuk mengatasi masalah aku ni?"
"Idea ape lg. study je la cik kak oi. Kite nk exm ni. "
"Tapi aku takleh concentrate la. Makan tak lalu. Tdo tak lena. Aku mcm rindukan sseorang. Adakah ini namanye cinta?" Mimi bertanyer disulami senyuman nakal.
Cewahh. Jiwang la plak.
"Ko cinta kat sape? Bagtau aku? Leh wat gossip ni. ko tak penah cite ape pn kat aku pasal lelaki."
Ces, gossip no satu. Mimi mencebik dalam hati. Tiba-tiba die terfikir satu idea nakal.
"hmm.aku rase aku nk jumpa die la. Aku nak luahkan segala yang terpendam dalam hati ni pada dia." Mimi berkata kepada Tika
"Nk jmpa kat mane? bgatau la."
"Skang kul bpe ek? "Mimi berpura bertanya. Bukan die takde jam pun nak tengok.
"Br masuk asar.4.30. Nape?"Tika bertanyer kembali.
Mimi membiarkan pertanyaan Tika itu. Dia bersiap-siap untuk menunaikan solat dan bersedia meneruskan perancangannya itu.

……

"Woit, ko bersiap nk g mane ni?"
"Kan aku ckp aku nk jmpa si dia td."
"Kot ye pn biar betol? Die duk mane? Dh petang ni? Ko betol ke nak jmp die ni?"
"Betol la. Watpe nak memain plak. Aku takleh study la macamni kalu selalu teringat kat die."
"Ko jangan wat aku takut. Ko kena guna-guna ke ape ni hah?" Tika menunjukkan riak muka penuh kerisauan. Kesian plak mimi tengok.
"bubye Tika. Aku mungkin tak balik ari ni. Taktau bila nak balik. Tapi kita akan jumpa sebelum paper pertama.". Mimi berkata seraya tersenyum.
"Wei, mimi, ko jangan wat pasal. Aku repot kat mak kau karang. "
Nk repot? Repot la. Mimi menjawab dalam hati. Lantas memeluk kawannya untuk meminta diri.
Haha. Setau aku ko takde no familiy aku. Ah..tak sabar nk jumpa die. Sayang I’m coming..




Aku berlari2 ank menuju ke bus stop. Alamak, nk dekat 5,30. sempat ke tak ni nak beli tiket? Argh.tidak. Bas br je bertolak ketika mimi sampai ke bus stop..adui, lame la plak nak tunggu bas lain ni.
Mimi yang tidak senang duduk kerana ketinggalan bas memandang kiri dan ke kanan. Dari jauh die terlihat kelibat seorang lelaki menuju ke arahnya dengan sebuah beg pakaian.nak balik kampung la tu.
Eh, apehal sengih2 kat aku lak ni? Kenal ker? Atau nak ngorat aku. Kirim salam la.
Woi mimi, yang ko g tengok die apehal? Malu la die woi. Hati Mimi berbalah sesame sendiri.
Baru mimi tersedar yang dia asyik mengutuk lelaki yang tidak dikenalinya itu. Lantas mimi berpaling ke tempat lain apabila lelaki itu sudah duduk di bangku sebelahnya.
"assalamualaikum"
ceh, macam ayat bese nak ngorat jer.
Mimi membiarkan sahaja salam tidak dijawab dan bersikap seperti tidak mendengar.
"tak jawb dosa". Lelaki itu berkata lagi.
Mimi mencebik dalam hati. Die memandang ke kiri dan ke kanan seolah-olah untuk memastikan salam itu ditujukan kepda dirinya.
"waalaikumsalam." Mimi menjawab perlahan namunmasih boleh didengari oleh lelaki itu.
"awak nak g maner?" Lelaki itu bertanye lagi.
"Changlun". Jawab Mimi endah tak endah. Sibuk nak tau sangat ni apesal?
"Sorang jer?"
"Tak la, bertiga."
"Mane lagi dua?"
"Ade kat seblah kiri dan kanan saya."Mimi menjawab acuh tak acuh.
Lelaki itu memandang dengan penuh tanda tannyer? kemudian die tergelak sendiri. faham maksud gadis itu.

Yes, bus dh datang..malas aku nak menjawab soalan yang entah ape2 lagi yang akan kuar dari mulut lelaki itu.
ala, penuh la plak bas ni..ah, takpe..misi mesti diteruskan.

"Senyum la skit. Masam2 ni naper? Gaduh ngan pakwe ker?"
suara sape lak tegur tu? Macam terkena kat batang hidung sendiri jer ni.
Berpandaukan cermin hadapan bas aku tau memang ayat itu untuk aku. Aku lihat endik drebar tu asik menjeling dan tersengih kea rah aku jer. Aku cuba membelek muka aku. Memang masam pun. Mane tak msam, bas penuh. Kena berdiri.
"nak g mane ni?Alamak, nape la pakcik drebar bas ni terlampau peramah sangat? Konduktor bas lum pun sampai lagi nk bagi tket.
"Pakcik bawak je la bas tu leh tak?" tapi aku hanye bertanye dalam hati. huhu
Aku hanya menjawab soalan itu dengan memberikan senyuman yang paling manis aku rase. Tak baik sombong. Nak plak die kate muka aku masam tadi. Amacam pakcik, tergoda tak tengok aku senyum? Haha.

Sampai di changlun ramai pelajar turun. Memang hamper 100% penumpang bas itu terdiri dari pelajar UUM.

Yes, dpt tmpt duduk. Letih wo berdiri dengan keadaan bas sesak macam ikan sardin..

"Awk nk g maner?kate nk ke changlun? Changlun dah lepas."
eh, mamat tadi la plak duk kat seblah aku ni. Alamak. Ape aku nak kelentong ni ek.
"Nk balik umah."
"Awk ni orang sini ker?" Lelaki itu bertanye sedemikian kerana die tak ternampak pun beg untuk balik kampong seperti dia bawak.
"A’ah. Dalam nada nak tak nak aku jawab juga. Nati dicop sombong lak.
"Owh, kat UUM amik kos aper?"
Adui..nape byk sangat tanyer. Aku ni bukan peramah sangat ngan orang tak kenl. Lagi-lagi plak lelaki..
"Awk nk kemana? Shahab ker?" Mimi menjawab pesoalan dengan persoalan jugak.
"A’ah nape?"
"Er awk, sy penin pale la. Maaf yer. Nanti leh tlong kejut sy tak? Nak tdo jap. Saya pun turun sane jugak nanti."
Huhu..alasan yang bgs. Walaupun tak bgs tdo sblah laki. Pedulik haper aku, aku dh besa duk dlam bas sebelah laki. Ape malang nasib aku selalu dapt partner seat laki..huhu. tapi nasib baik ini perjalanan dekat je. Orangnyer pun ok la. Maksud aku takdela besar sangat macam aku penah duduk dulu. Sempit wo nak duduk. Die sorang conquer 2 seat. Mane aci. Aku bayar jugak la. Ade yang tdo jenis buas. Slumber badak die je wat bahu aku jadi bantal. Bajet aku ni awek diorang ker? Boleh blah. Seram aku nak mengingatkannye semula.
"Ok la…" lelaki itu menjawab.
Eleh, mcm la aku nk ngorat die. Tak hingin la orang sombg mcm ni. Kalu tak bosan, aku tak tgur. Bisik hati Kimi. Teringat kembali peristiwa petang td..

………

"Dah lame kimi tak datang sini. Jom la balik. Leh mak masak kat kamu." Terdengar suara sayu di hujung talian.
"Maaf mak. kimi ade exm tak lame lg." Kimi menjawab.
"Elok la tu. Mak pun nk wat kenduri tunang farah. Leh wat doa selamat untuk kamu skali."
Farah nak tunang?


"Wei,cmner ek. Sian plak aku ngan orang tua tu." Kimi meminta pandangan rumatenyer, Hadi.
"Balik je la. Ko kat sini bkn study jugak aku tengok. Lgpun paper ko lg seminggu kn? Ade masae lagi tu."
"Tapi aku tak selesa la ngan si farah tu."
"Sape farah?"
"Anak mak angkat aku la."
"Nape plak ngan die?"
"Die tu gedik semacam je. Sape la lelaki malang yang dapat die tu.
"Yang aku dengar nak tunang tu sape?"
"Dia la."
"Hah, elok la tu. Nak kawen dh. Mane tau die dah ubah perangai. Tak baik ko cakap die macam tu."
"Ntah la. Budak tu bukan leh jangka perangai die."
"Ala, rileks la. Dah nak kawen pun budak tu. Untung2 ko jumpa jodoh ko kat sane.
Ko ni, bukan takde orang nak, tapi memilih sangat."
"Hello, aku nak cari perempuan untuk dibuat bini. Bukan betina ok. So terpaksa la memilih sket."
Uish, pedas statement tu.
"Macam kat sini takde perempuan. Banyak je aku tengok."
"Ko tengok luaran je. Kalu dah kenal, bukan semua same macam di luaran. Hancus.."
Kimi berani menjawab begitu kerana die sudah ade pengalaman berkaitan pelajar perempuan di kolejnye itu.
Tapi bukan sume macam tu ok. Bajet die bagus sangat ker?

……

"Awkk!!!" Kimi meninggikan lagi volume suaranya.
"Ye adik balik skang.."mimi melatah terkejut apabila tidornyer diganggu sseorang.
"haha.." Kimi menahan perut ketawa.
Mimi memandang pelik muka yang dilihatnyer.
"Wei, ko ngigau aper hah?Adek? Dah bsr panggil adek?"
Muka mimi merah. "Suka ati aku la. Ko jerit kat aku pesal?"
"Pesal? Td ko jgk pesan kat aku suh kejut,.kite dh smpi ni. Turun la. Orang dh sume turun."
Mimi tersedar. Die dlm bas nk balik jumpa sesorang yang begitu penting dalam hidupnyer.
"Jam kul bpe skang?" Mimi lantas bertanye.
"5 mint kul 7." Jawab Kimi.
Alamak..aku terlepas bas kul 6.30.adui.
"Apesal lambt sangat ko kejut aku?" Mimi meninggikan suaranya.
"Wei, kte br smpi la.".
"Iyer ker?" Mimi bertanye tak percaya.
"Jem td. Dh la aku nk turun. Aku nk bli tket."
Mimi terpinga2. aku nk naik bas ape ni? Bas aku bese naik dh jalan.
Ahh perut plak memulas. G toilet dulu.



Nasib baik bas kul 7.30 malam ade.
Lagi 15 minit. Adui, lapa la plak. Bas pun takde lagi. Cr roti dulu la..
Sedang membelek tarikh luput pada pembungkus roti, bas yang akan Mimi naik sudah sampai.
Mimi bergegas ke pintu bs. Mencari seat 31..eh ,mcm knl jer…alamak,die.
Mane nk sorok muka ni..
"Eh awk, watper kat dalam bas ni?" Kimi bertanya.
Mimi hanye tersengih.
Lantas duduk
"Awk ikut sy ek?"
Mimi yg sedang meneguk air kerana dari td asik berlarian tesredak.
"Ape kes sy nk ikut awk?"
"Mane la tau. Awk dh jatuh hati kt sy ker. Kite ni nak blk Pahang. Sy tgk awk langsung tak bawk beg pakaian td. Awk ni betul ke tdk?"
"Hello, muka sy ni cam org tak betul ker?"
"Awk ni pans baran ek? Asik nk marh orng je. Td pn pakcik bs dh tgur muka awk masam jer. Nanti cepat tua tau. Tak laku padan muka."
Amboi. Sedapnyer bahasa. Mane ko tau aku laku ke tak? Bajet ko hensem sangat ker?
"Muka sy. Suka hati saya la." Mimi menjawab tegas.
Huh, ape la nsb aku jmp die ni. Mimi membebel lagi di dalam hati.
Setelah bas berjalan Mimi mengambil peuang untuk tdo. Tapi..
"Asik tdo jer. Malang sungguh kalu dapt bini mcm ni." Kata Mimi perlahan namun dapat didengari oleh Mimi.
Hati mimi dh panas, mahu jer dicekik orang di sebelahnya itu. Tp die masih waras. Die mendiamkn diri jer. Malas nak layan orang yang perasan bagus.

..

Alamak, sejuknyer..
Br mimi ingat die langsung lupe membawa sweater krn excited nk jmp orang yang dikatan dirinduinya itu..namun disebkn keletihan die membiarkan saja kesejukan yang mencekam..tp, dirasakan badannyer terasa sedkit hangat. Dicuba juga untuk membuka mata yang seperti digam itu.
"Awk watper ni?"Dalam nada suara yang serak2 basah die berntanyer.
"Err,,sori.sy nampak awk sejuk. Sy tolong selimutkan. Sy ade bawk towel. Awk pkai la sweater sy ni." Kimi menjawab dalam nada serba salah. Entah kenapa dia gatal sangat nk selimutkan perempuan garang itu.
Mimi tersa malu. Betapa die kurang ajar ngan laki itu td tp lelaki itu perihatin kepada dirinya.
"Hm..trime kasih.." hanya itu yang mampu Mimi jawab lantas mimi menyambung tdonyer semula.



"Awk..awk.."
Ish..sape plak panggil aku ni..dirasakan bas behenti..dh sampai ker?
"Err, kite benti makan skang ni. Sy nk turun. Awk taknak turun ker?" Kimi bertanye.
"Hmm takpe la. Ngantuk." Mimi membalas.
"Kalu macam tu takpe la, tp sy nk turn. Tolong bagi laluan ye."Kimi berkata penuh diplomasi namun penuh sindiran.
"Owh..sori." Pantas Mimi bangun memberi laluan pada Kimi.
"Err ape kate awk tdo sebelah tingkap. Td nmpk awk mcm nk jatuh jer mase lalu selekoh tadi. Air liur awak pun laju je meleleh. Malu kalu orang sebelah awak tengok."
Alamak. Ye ker?..aku terus mengesat mulut yang dikatakan keluar air liur basi tapi takdepun.
Mimi lihat lelaki itu dah sakit perut menahan gelak. Mimi menghadiahkan satu jelingan maut.
Tipu ye..ah tp takpe la. Ok gak duk tepi tgkap ni. Takde la tergolek jatuh kalu tido nanti. Aku ni dh la tdo mati.Takdela trejatuh nati kalu syok sangat tdo. Huhu..

…….

"Terminal Jengka.."Kedengaran satu suara kuat menyebut nama terminal yang baru sahaja mereka sampai.
Lantas mimi terjaga. Dh sampai.
"Saya turn sini. Awk turun maner nanti?" Kimi di sebelah sudah bersedia nak turun apabila dilihat Mimi terjaga.
"Er..sini jgk." Sambil tersengih ala-ala kerang busuk.
"Sini?awk betul2 ikut sy ker?" Kimi bertanye dalam nada terkejut.
"Eh, takde la, sy memg org sini la. Eh, turn cpt. Nanti bs jalan plak." Pantas Mimi menjawab. Dalam hati die hanya tuhan je yang tau.

Mimi berehat sebentr di kerusi menuggu bas. Begitu jugak Kimi. Aku tenung die, die tenung aku.
"Awk nk balik maner ni?" Serentak mereka berdua bertanya.
Masing2 ketwa.
"Ok, ladies first."
Ceh, gentleman la konon.
"Aku balik .."Hmm..nk tpu ke ckp betul. Nanti kantoi lagi.
"Awk jangan tipu sy. Nanti kantoi lg." Kimi pantas menyambung.
Alamak, die dpt baca hati aku ke? Ahli nujum pak belalang ke ape ni? Huhu.
"Aku naik bas ke maran." Jawapan yang aku rasa bernas walaupun tidak begitu menjawab pertanyaannya tadi.
"Awk?"tanye Mimi plak.
"Same la.Takpe, kalu awk tak nak bgtau yang betul. Eh, bas kite dh sampai. Jom." Balas Kimi.
Aku menurut dr blakang.Mustahil die turun maran. Mesti die turun dulu ni. Ape la malang nasib aku. Nak tipu asik kantoi je.uhukk.
"Eh, awk nk g maner. Duk je la sini." Kimi pantas memanggil Mimi yang terus menonong mencari seat di belakang.
Ntah kenapa Mimi menurut saje katneyr.
Sepanjang perjalanan Mimi dan Kimi tak bercakap.
Aku dan die saling memandang. Apbila aku nampak simpang kekampngku aku menekan loceng. Die memandang aku pelik.
"Saya dah sampai." Mimi memberikan senyuman yang paling manis pada Kimi dan dirasakan sungguh ikhlas di hati Kimi. Mane taknyer, die dh sampai ke tempat yang dituju. Sume kejadian die ngan Kimi die sudah lupa.
Kimi hanya tersenyum.
"Ahkirnye aku dudah hampir dengan seorang yang aku rindu selama ini. Ah, rindunya." Dr jauh Mimi sudah nampak kelibat ayahnya. Eh, pakcik Ali pn ade?

"Hah, kamu balik same ker?" pak cik Ali bertanya Mimi.
"Hah?balik same? Sape?" Mimi terpinga-pinga.
Aku menoleh ke blakang.
"Awk?"
Die tersengih. Kimi..
"Tak knl ker? die blaja same ngan kamu kt uum."
"Hah Kimi, tak jumpa dalam bs?Tak berkenaln ker?" Soalan dituju pada Kimi kini.
Kimi hanyer tersenyum
"Nk knl macamaner, orang tu sombong sangat." Jawab Kimi.
Aku tersipu malu. Kantoi lagi. Adui. Cop-cop. Aku tak penah nampk pn muka die kt sini.
"Sape ni?" Mimi bertanya.
"Owh, lupe. Ni ank aku Kimi."
"Ank?"
"Setau mimi, Mimi knl sume ank pakcik"
"Anak angkt aku.Hensem tak?Nk jd mnentu aku boleh la?jdh la ni balik skali. Name pun lebih kurang same. Kimi. Mimi. Hah sedap orang dengar tu kalu letak dalam kad jemputan kawen." Sakat pak cik Ali. Suka dilihatnyer muka Mimi merah menahan marah atau malu. Cukup comel pada pandangannya.
Wei, ape ke situ plak.aku balik nk jmp orang yang aku syang. Bukan sebab die..jawab Mimi dalam hati je lah. Ayat ni tak bape sesuai untuk diluahkan kepada orang yang lebih tua darinya.
"Ye la tuh. Leh jer. Masuk je la meming." Mimi menjawab berani. Die tau orang tua itu hanya menyakatnya. Hajat aku nk cpt2 balik umah.
"Mak watper ayh?" Aku cuba mengubah topic.
"Ade kt umah tu. Jom la balik.." Yes, ayah aku dah menjawab.
"ye la ..g la balik. Macm aku tak knl mu ni ank mak." Balas pak cik ali.
Aku hanye tersengih.
Die pn turut sengih. Sape lagi? Kimi la.Mesti ingat aku ngigau semalam. Uwaa,malu.
……..

Sesampai di rumah aku meluru ke arah mak aku. Orang yang paling aku syg dn rindu yang telah membuat hidup aku bagai tak kena di sana.
"Mak, adik rindu kat mak. Mak tak rindu adik ke?" Mimi bertanya penuh nada manja dan mengada-ngada.
"rindu. Tapi nak wat macamaner. UUM tu bukan dekat." Mak menjawab.
"Yela. Mak, adik balik ni nak makan mak masak. Tak selera la nak makan kat sane. Adik nak makan puas-puas balik umah ni. Minggu dpn pekse."
"La, kejap sgt balik. Mak ingat kamu dah habis pekse."
"Lum lagi la mak. Kalu dah pekse mesti mimi cakap."
"Ye la. Ari ni nak masak aper? Suh ayah kamu bli. Nanti mak masak."
Yea2 sayang mak.

..
"Adek..bangun. kawan adek nk jumpa ni." ak mengejutkan mimi yang masih tido di bilik.
Anak dara ape ni bangun lewat.
Kawan? Sape? Su kot. Die pun rajin menjenguk aku kat umah tiap kali aku balik kampong.Yes, dah lame tak jumpa su
Dengan muka tak berbasuh, mimi terus ke depan dengan hajat nak jumpa su.
Mak hanya mengeleng kepala.
Tapi..eh..
Kimi tersengih memandang mimi yang masih berbaju tdo. Dengan muka serabainyer.
Terus mimi masuk smula ke bilik. Mencapai tuala dan mebasuh muka.
Huh, kurang la saham aku die dah nampak aku.uwaa mak ni pun naper tak cakap yang datang tu laki. Adui la.

Usai bersiap ala kadar, mimi ke depan. Menghadap Kimi yang masih lagi tersengih memandang mimi. Hati lelakinya seakan terusik melihat gelagat mimi tadi.
"Ko datang pagi2 ni apehal? Ganggu orang tdo je."eh, jap..aku bahasakan diri dengan die semalam aku ke saya? Ah, lantak la..
"Hello, ni dh tengahari cik kak oi." Kimi menjawab.
Mimi mnegerling jam di dinding.Wat muka tak bersalah dan bertanyer.
"Tak kesah la. Ni naper datang umah ni?"
"Amboi, tak boleh ker? Kimi bertanye kembali."
Mimi mebuat muka
"Ye la. Aku datang ni pun ayah angkat aku suh." Jawab Kimi lagi.
"Nape ko tak dtang mase farah tunang ari tu?" Kimi menyambung.
"Penting ker? Mmi menjawab balik."dalam nada yang kurang enak didengar.
Memang pak cik ali ade jemput tapi mengenangkan kimi ade di sana, terbantut hasrat itu. Dia bimbang takut disakatnye lagi oleh pak cik Ali. Huhu.
"Bangun2 nk marah ni apesal? K la, terus ke pada tujuan aku. Ayah aku nk kite balik skali. Ayah ko pun dh stuju. So, ptg ni aku nk cr tket. Nk ikut skali tak?"
Hmm. ..
……….

"Hah, cmner?best x jumpa pakwe? Tanyer Tika. Tak nyempat aku nk hilangkan lelah naik tangga tadi.
"Sape kate aku jmpa pakwe?" jawab Mimi bersahaja.
"Habs tu?" Tika mnejawab pelik. Ari tu bukan main lag ink luahkan perasaan. Nank jumpa orang yang dirindui.
"Aku balik jmpa mak aku la." Jawab Mimi seraya tersengih.
"Wei, biar betol?Watletih jer balik. Bukan dekat Pahang dengan kedah."Tika membulatkan biji matenyer yang sedia bulat itu.
"Kenapa? Tak percaya?" mimi ketawa dan menjawab dalam nada sperti iklan bcb dalam tv beberapa tahun dahulu.
Ltih..hmm. namun penuh kenangan. Haha. Betul ke tidak aku ni? Bayangan wajah Kimi bermain di fikiran.



"Wei kimi, aku tegok muka ko dari sampai tadi sampai skang senyum memanjang, dah jumpa calon ke macam yang aku cakap?" hadi bertanye.
"Hmm..ye kot." Balas Kimi pendek.
"Wei, citer la." Tanyer Hadi tak sabar.
Malas aku nak citer panjang. Yang pasti maybe ni jodoh aku. Macam kau kate tuh. Jawab Kimi.


The end.