viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Sunday, March 4, 2012

10 Haiwan Pemakan Manusia Terhebat Sepanjang Sejarah

Sebahagian besar haiwan predator dapat, dan akan, melihat manusia sebagai mangsa yang sesuai, di dalam situasi yang tepat, namun, 'pemakan manusia' sejati, ialah, haiwan individu yang lebih memilih daging manusia daripada daging lain, itu sangat jarang berlaku. Senarai dibawah ini adalah pilihan dari beberapa kes terburuk dari pemakan manusia yang tercatat dalam sejarah

10. The lions of Njombe


Kita mulai senarai ini dengan kes paling teruk dari singa pemakan manusia. Sekumpulan singa besar lebih memilih daging manusia daripada makanan yg lain. Terjadi pada tahun 1932, di Tanzania dekat kota Njombe. Sekumpulan singa datang dan membunuh masyarakat setempat dengan brutal. Sejarah mengatakan bahawa singa dikendalikan oleh seorang dukun dari sebuah suku tempatan, bernama Matamula Mangera, yang menghantar singa-singa besar yg mengamuk sebagai senjata balas dendam terhadap warga Tanzania setelah Matamula Mangera digulingkan dari jawatannya. Para kepala suku begitu takut akan singa pemakan manusia yang Mangera kirim. Mereka memohon Matamula Mangera untuk menjadi pemimpin bangsa lagi, tapi ia menolak. Singa-singa itu terus menyerang dan akhirnya, meragut 1,500 nyawa manusia (ada yang mengatakan lebih dari 2000); serangan singa terparah sepanjang sejarah, dan salah satu kes paling teruk dari serangan haiwan yang pernah tercatat. Akhirnya, George Rushby, seorang pemburu terkenal, memutuskan untuk menamatkan serangan. Dia membunuh 15 singa, dan selebihnya meninggalkan daerah itu dengan sendirinya, akhirnya berakhirlah mimpi buruk. Tapi, tentu saja, penduduk tempatan yakin bahawa singa yang pergi begitu saja disebabkan oleh para ketua suku yang sepakat untuk mengembalikan pekerjaan lama Matamula Mangera

9. Two Toed Tom


Two Toed Tom adalah seekor pemakan manusia yang sangat liar, dan sekarang ini sukar untuk mengetahui mana-mana bahagian ceritanya yang nyata, dan mana yang mitos. Two Toed Tom adalah buaya jantan raksasa yang berkeliaran di rawa-rawa di sempadan Alabama dan Florida sekitar tahun 1920. Dia kehilangan semua jari kecuali dua daripada jari-jari di tangan kirinya, dan meninggalkan jejak yang sangat dikenali di lumpur, sehingga ia digelar 'Two Toed Tom' oleh masyarakat tempatan. Konon, dia telah kehilangan jari-jari kakinya dalam perangkap besi.

Ia mempunyai panjang empat setengah meter, dan orang-orang mendakwa bahawa ia bukan buaya normal, tapi syaitan yang dihantar dari neraka untuk meneror mereka. Tom membuat dirinya terkenal dengan melahap puluhan lembu,dan tentu saja manusia, khususnya perempuan yang sedang mencuci pakaian di air. Kerana Tom sering menyerang, banyak petani berusaha untuk membunuh Tom, tetapi peluru hanya memberi kesan kecil dan tidak berjaya membunuh Tom. Seorang petani bahkan cuba membunuhnya menggunakan dinamit, petani tersebut telah mengejar Tom selama dua puluh tahun, tetapi selalu gagal, jadi dia memutuskan untuk membuang baldi berisi 15 dinamit ke dalam telaga di mana Tom sedang berada. Petani tersebut mengira masalah sudah selesai.

Letupan itu menewaskan segala sesuatu yang berada di telaga tersebut, kecuali Tom. Beberapa saat selepas letupan, petani dan anaknya mendengar teriakan yang mengerikan dan suara percikan yang berasal dari telaga di dekat rumahnya. Mereka bergegas ke tempat itu dan melihat mata cerah Tom sesaat sebelum ia menghilang di bawah permukaan. Teriakan itu kemudian diketahui sebagai teriakan seorang anak perempuan ketika setengah mayat kanak-kanak perempuan muncul di tepi tasik. Memang sukar untuk mempercayai apakah cerita ini merupakan cerita nyata atau hanya cerita rakyat, tetapi segala sesuatu nampaknya menunjukkan bahawa Two Toed Tom itu nyata, dan ia terus menjelajahi rawa Florida selama bertahun-tahun. Orang-orang terus-menerus melaporkan melihat buaya jantan besar berjemur di tepi tasik, dan suara aumannya terdengar setiap pagi. Mereka mengena lpasti makhluk tersebut sebagai Tom dengan jejak 2 jarinya. Bahagian yang paling menakjubkan dari cerita ini adalah, walaupun ia paling terkenal pada tahun 1920-an, Tom nampaknya masih hidup selama 1980-an, ketika seekor buaya besar berjari 2 dilaporkan berada di rawa-rawa yang sama di mana dia telah menjelajah seluruh hidupnya. Banyak pemburu ulung yang cuba menangkap, tapi Two Toed Tom tidak pernah tertangkap.

8. Kesagake


Tercatat binatang liar yang paling berbahaya di Jepun adalah Giant Hornet Jepun, yang membunuh rata-rata 40 orang pada tahun. Namun, predator terbesar, dan yang paling kuat di tanah Jepun adalah Bear Brown, dan, mungkin yang paling brutal dalam sejarah adalah serangan beruang yang terjadi di desa Sankebetsu, Hokkaido, pada tahun 1915. Pada saat itu, Sankebetsu adalah sebuah desa pertama dengan penduduk yang sangat sedikit dan berada di daerah liar. Kawasan itu dihuni oleh beruang coklat, termasuk beruang jantan raksasa yang dikenali sebagai Kesagake. Dahulu, Kesagake datang ke Sankebetsu untuk memakan jagung tuai penduduk tempatan. Terasa menjadi gangguan, dia ditembak oleh dua penduduk kampung dan melarikan diri ke pergunungan, ia dilaporkan terluka. Para penduduk desa percaya bahawa, setelah ditembak, beruang akan takut pada manusia dan menjauhi tanaman tuai. Mereka salah.

Pada tarikh 9 Disember 1915, Kesagake muncul lagi. Dia memasuki rumah keluarga Ota, di mana isteri petani sedang merawat bayinya sendirian. Beruang itu menyerang bayi, membunuh bayi, lalu mengincar sang isteri petani. Dia cuba membela diri dengan melemparkan kayu bakar ke binatang itu, namun akhirnya Kesagake menyeretnya ke hutan. Ketika orang-orang datang,, mereka mendapati lantai dan dinding yang berceceran darah. Tiga puluh orang pergi ke hutan, bertekad untuk membunuh beruang dan menyelamatkan wanita malang itu. Mereka mencari Kesagake dan menembaknya lagi, tetapi mereka gagal untuk membunuhnya. Haiwan itu lari dan mereka mendapati sebahagian tubuh wanita yang telah dimakan terkubur di bawah salji, di mana beruang telah menyimpan tubuh wanita tersebut untuk diambil nanti.

Beruang itu kemudian kembali ke penternakan keluarga Ota, dan penjaga bersenjata dihantar untuk berjaga-jaga akan serangan Kesakage. Tapi strategi ini meninggalkan celah di rumah lain yang tidak dilindungi, dan Kesagake mengambil keuntungan dari celah ini, menyerang rumah keluarga pelaku Curanmor Miyoke dan semua orang di dalamnya. Walaupun beberapa orang berhasil melarikan diri, dua anak terbunuh dan begitu juga seorang wanita hamil, yang menurut saksi yang selamat, memohon untuk kehidupan bayi yang dikandungnya kepada sang predator. Tentu saja, itu semua sia-sia; Kesagake membunuhnya juga. Ketika penjaga menyedari kesalahan mereka dan kembali ke rumah Miyoke, mereka mendapati mayat dari dua kanak-kanak, wanita dan janin yang dikandungnya semua tergeletak disekitar darah yang menutupi lantai. Hanya dalam dua hari, Kesagake telah membunuh enam orang. Para penduduk desa ketakutan dan sebahagian besar penjaga meninggalkan jawatan mereka, kerana takut.

Seorang pemburu beruang terkenal diberitahu tentang kejadian tersebut, dan ia mengenalpasti beruang tersebut sebagai Kesagake dan memberitahu bahawa beruang itu benar-benar mengincar desa Sankebetsu. Pada awalnya ia menolak untuk menyertai dalam perburuan, tetapi akhirnya dia bergabung dengan kumpulan dan pada tarikh 14, dia adalah salah satu orang yang akhirnya berjaya membunuh Kesagake. Beruang itu berukuran hampir tiga meter dengan berat 380 kg. Jenazah manusia ditemui di perutnya. Insiden mengerikan tidak berakhir di sana, beberapa orang yang selamat dari serangan meninggal kerana luka-luka. Salah satu korban tenggelam di sungai. Daerah akan ditinggalkan oleh penduduk desa dan menjadi sebuah bandar hantu. Bahkan sampai saat ini, insiden Sankebetsu tetap menjadi serangan binatang terburuk dalam sejarah Jepun, dan salah satu yang paling brutal dalam sejarah.

7. The New Jersey Shark


Serangan-serangan hiu terjadi pada tahun 1916, pada waktu itu sedikit yang mengetahui tentang jenis hiu yang menyerang, dan beberapa saintis bahkan mendakwa bahawa hiu itu tidak berbahaya sama sekali. Ini adalah salah satu dari sangat sedikit kes nyata 'hiu makan orang' yang dikenali sebagai serangan hiu dan sebahagian besar mengenal sebagai insiden yang terpencil. Itu semua terjadi di sepanjang pantai New Jersey, korban pertama adalah seorang lelaki muda bernama Charles Vansant yang diserang di air yang sangat dangkal saat berenang dengan anjing kesayangannya, beberapa orang, termasuk keluarganya, menyaksikan serangan tersebut, dan penjaga pantai bergegas untuk menyelamatkan pemuda itu. Hiu itu sangat tahan lasak dan nampaknya mengikuti pergerakan penjaga pantai yang berjaga di pantai. Gigi Hiu sudah memutuskan arteri femoralis Vansant dan salah satu kakinya dikoyak hiu tersebut, ia mengeluarkan banyak darah dan akhirnya mati di tempat sebelum ia boleh dibawa ke hospital. Lima hari kemudian, orang lain, Charles Bruder, diserang oleh ikan hiu yang sama saat berenang jauh dari pantai. Pada awalnya dilaporkan oleh saksi bahawa perahu merah telah terbalik, dalam kenyataannya, 'perahu merah' adalah sebuah perahu yang bersimbah darah Bruder. Hiu itu menggigit putus kakinya. Ia diseret kembali ke pantai, di mana tubuhnya yang hancur nampaknya 'menyebabkan perempuan pengsan', tapi sudah terlambat, ia sudah mati pada saat ia sampai ke pantai.

Walaupun hiu telah kelihatan selama beberapa hari, ilmuwan yang diberitahu mengenai serangan mendakwa bahawa itu bukan serangan hiu, dan mengatakan bahawa pelakunya mungkin ikan paus pembunuh atau kura-kura laut! Serangan berikutnya terjadi bukan di laut, tetapi dalam sebuah sungai berhampiran bandar Matawan. Sekali lagi, orang melaporkan melihat jerung di sungai, tapi mereka diabaikan, sampai pada tarikh 12 Julai, seorang anak kecil berusia sebelas tahun diserang saat berenang dan diseret ke bawah air. Beberapa warga kota bergegas ke sungai, dan seorang lelaki bernama Stanley Fisher terjun ke air untuk mencari sisa-sisa anak itu, tapi dia juga diserang oleh hiu dan meninggal kerana luka-luka yg disebabkan serangan hiu. Korban terkini adalah anak muda, hampir 30 minit selepas serangan terhadap Stanley Fisher. Walaupun ia terluka parah, ia adalah satu-satunya mangsa yang selamat.

Pada tarikh 14 Julai seekor hiu putih raksasa betina ditangkap di Teluk Raritan dekat kota Matawan. Dikatakan bahawa jenazah manusia ditemui di perutnya. Tapi, walaupun hiu tersebut dikira sebagai pemakan manusia, tidak semua orang yakin akan dugaan tersebut. Saat ini, saintis percaya bahawa walaupun hiu putih raksasa mungkin adalah pelaku atas dua serangan pertama, serangan sungai Matawan mungkin dilakukan Bull Shark. Berbeza dengan hiu putih, Bull shark dapat bertahan hidup di air tawar, dan merupakan spesies yang sangat agresif, yang dianggap oleh sebahagian orang sebagai hiu yang lebih berbahaya daripada hiu putih. Meskipun demikian, ini adalah awal dari reputasi mengerikan Hiu Putih sebagai pemakan manusia. Setelah disahkan bahawa serangan Jersey adalah perbuatan hiu, hiu menjadi pemakan manusia dalam sejarah. Insiden tersebut menginspirasi novel yang paling terkenal dari Peter Benchley, Jaws, yang kemudian diadaptasi menjadi sebuah filem oleh Steven Spielberg. Bahkan saat ini, banyak orang yang setelah melihat filem takut untuk pergi ke dalam air laut, dan semuanya bermula pada tahun 1916.

6. The Bear of Mysore


Walaupun Sloth Bear sering menganiaya penduduk di India, Mereka sangat jarang sekali memakan korban. Bahkan, mereka sama sekali jarang memakan daging, dan lebih memilih untuk memakan anai-anai dan buah-buahan, dan sangat menyukai madu. Namun, ada seekor Sloth Bear jahat yang menjadi pembunuh.
Ada beberapa cerita yang sangat aneh tentang asal-usul dari Mysore Killer Bear, beberapa orang mengatakan bahawa beruang adalah seekor pejantan dan awalnya ia menculik seorang gadis untuk dijadikan pasangannya. Gadis itu diselamatkan oleh warga desa dan beruang dimasukan ke dalam lubang penyiksaan.

Versi lain mengatakan bahawa beruang ini adalah singa betina yang telah dibunuh oleh manusia, dan ia menjadi pembunuh untuk membalas dendam. Namun, sebahagian besar ahli sekarang percaya bahawa beruang itu mungkin terluka oleh manusia, dan hasilnya menjadi agresif. Beruang itu menyerang tiga lusin orang di negara Mysore India. Ciri khas Bear Sloth, ia akan mengoyak wajah korban dengan cakar dan gigi tajamnya, dan mereka yang selamat sering dibiarkan rosak. 12 dari korban meninggal, tiga daripada mereka dimakan, sesuatu yang sangat tidak biasa. Beruang itu akhirnya dibunuh oleh Kenneth Anderson, seorang pemburu permainan yang terkenal, walaupun binatang itu awalnya sangat sulit ditaklukan.

5. The Beast of Gevauden


Salah satu pemakan manusia yang paling terkenal, serta yang paling misteri dari semua yg pernah ada. Binatang ini meneror wilayah Perancis Gevauden 1764-1767. Meskipun sering diakui sebagai serigala besar yang luar biasa, faktanya binatang ini tidak pernah benar-benar berjaya dikenalpasti. Dikatakan lebih besar daripada serigala normal, dengan warna bulu kemerahan dan bau tak tertahankan, serta gigi lebih besar daripada serigala normal. Makhluk ini membunuh korban pertama (seorang gadis muda) pada bulan Jun 1764. Ini adalah yang pertama dari siri serangan yang sangat tidak biasa, di mana binatang ini memburu manusia sebagai sasaran utumanya dan mengabaikan haiwan ternakan dan domestik. 210 manusia diserang, 113 korban meninggal, dan 98 yang dimakan olehnya. Serangan itu begitu sering dan brutal. ramai yang percaya bahawa makhluk ini adalah syaitan yang diutus oleh Allah sebagai hukuman, yang lain mengira itu adalah garou-loup, manusia serigala.

Walaupun pandangan mainstream menyebutkan bahawa 'Binatang' itu mungkin hanya serigala besar (atau beberapa serigala, kerana beberapa laporan menyebutkan dua binatang bukan satu), kenyataannya tetap bahawa keterangan makhluk tersebut nampaknya tidak sesuai dengan serigala Eropah normal, yg dikenal orang pada saat itu. Beberapa ahli percaya bahawa binatang ini mungkin berubah menjadi hyena. Hyena sebenarnya predator yang sangat kuat dan mereka sering memangsa manusia di Afrika dan beberapa bahagian Asia. (Seekor hyena jantan meneror Malawi baru-baru ini, memaksa beratus-ratus orang meninggalkan desa mereka). Sama seperti binatang Gevauden, hyena terkenal dengan gigi mereka yang kukuh dan mempunyai bau yang kuat, dan mereka juga lebih besar dan lebih kuat daripada serigala rata-rata.

Binatang itu berjaya mengelakkan serangan pemburu bahkan tentera, menunjukkan bahawa ia adalah seekor pemakan manusia licik legenda, tapi akhirnya dibunuh pada tahun 1767 oleh pemburu tempatan Jean Chastel. Sejarah mengatakan bahawa Chastel menggunakan peluru perak untuk membunuh makhluk itu, namun ini mungkin mitos. Setelah membuka perut makhluk itu, Chastel mencari sisa korban terakhir manusia.

4. The Ghost and the Darkness


Pada tahun 1898, Inggeris memulakan pembinaan jembatan kereta api di atas sungai Tsavo di Kenya. Sembilan bulan berikutnya, pekerja-pekerja kereta api yang malang menjadi sasaran dari dua singa pemakan manusia. Singa ini sangat besar, dengan ukuran panjang lebih dari tiga meter. Pada awalnya, kedua-dua singa menyeret orang-orang dari khemah pekerja, mengheret mereka ke semak-semak dan melahap mereka di malam hari. Namun mereka menjadi lebih menakutkan, mereka tidak akan mengheret korban mereka jauh dan akan memulakan makan daging mereka hanya beberapa meter dari khemah. Saiz mereka, keganasan dan kelicikan mereka begitu luar biasa hingga masyarakat pribumi banyak yang mengira bahawa mereka bukanlah singa, melainkan syaitan, atau mungkin reinkarnasi dari raja-raja tempatan kuno yang berusaha untuk mengusir penjajah Inggeris. Dua ekor singa pemakan manusia ini berjuluk The Ghost dan The Darkness. Pekerja begitu takut dan beratus-ratus dari mereka melarikan diri dari Tsavo. Pembangunan jambatan kereta api itu dihentikan, tidak seorang pun ingin menjadi korban seterusnya sang "singa setan"

Akhirnya, Chief Engineer yang bertanggung jawab atas projek kereta api tersebut, John Henry Patterson, memutuskan satu-satunya penyelesaian adalah membunuh sang singa syaitan yang sangat mengganggu projek. Dia hampir saja dibunuh oleh si singa, tetapi akhirnya, ia berjaya menembak singa yg pertama pada bulan Disember 1989, dan dua minggu kemudian, ia berjaya menembak yang kedua. Tercatat, singa telah membunuh 140 orang. Patterson juga mencari sarang sang predator ', sebuah gua dekat tepi sungai Tsavo, yang mengandungi banyak sisa-sisa korban manusia, serta potongan pakaian dan perhiasan. Gua ini masih ada hari ini. Walaupun banyak tulang yang telah diangkat, dilaporkan masih banyak tulang yang masih berada di dalam. Beberapa ahli baru-baru ini mendakwa bahawa singa hanya makan sekitar 35 korban manusia. Tapi ini bukan bererti mereka tidak membunuh banyak orang; seperti pemakan manusia yang lain, mereka dilaporkan sering membunuh bahkan ketika tidak lapar. Saat ini, sang pemakan manusia ini (atau lebih tepatnya, boneka mereka) dapat dilihat di Muzium Field di Chicago, dan kerajaan Kenya telah menyatakan minatnya untuk membina sebuah muzium yang didedikasikan sepenuhnya untuk mereka.

3. The Panar Leopard


harimau bintang adalah 'kucing besar' yang terkecil, tapi itu bukan bererti mereka kurang mematikan daripada 'kucing' yang lebih besar.Soal fakta, harimau bintang mungkin merupakan predator tertua; bekas gigitan harimau bintang telah ditemui dalam fosil tulang hominid, menunjukkan bahawa kucing ini sudah memakan nenek moyang kita yg hidup pada lebih dari tiga juta tahun yang lalu. Tapi walaupun ada harimau bintang dewasa yg mungkin akan melihat manusia sebagai mangsa yang sesuai dalam situasi yang tepat, hanya beberapa dari mereka menjadi 'pemakan manusia' sebenarnya, dan lebih memilih daging manusia atas makanan lain. harimau bintang pemakan manusia yang paling mematikan sepanjang masa adalah harimau bintang Panar. harimau bintang jantan ini tinggal di daerah Kumaon India pada abad XX awal. Ia merupakan harimau yg paling aktif di wilayah Panar, di mana dia membunuh lebih dari 400 orang, menjadi pemakan manusia kedua yang paling produktif dalam sejarah (setelah The Champawat Tigress lihat senarai 2).

Nampaknya harimau bintang ini telah tersaingi oleh pemburu, dan tidak boleh memburu binatang liar, sehingga berpaling kepada manusia sebagai mangsanya untuk bertahan hidup. Ia akhirnya dibunuh oleh pemburu dan aktivis lingkungan hidup yg terkenal, Jim Corbett, pada tahun 1910. Walaupun harimau bintang Panar adalah yang paling terkenal, ada pemakan manusia lain yang juga ditakuti. Pemakan manusia-Kahani, tercatat, menewaskan lebih dari 200 orang, dan pemakan manusia-Rudraprayag, yang mengintai dan membunuh peziarah yg sedang dalam perjalanan ke sebuah kuil Hindu, menewaskan 125 orang. sebelum dia juga ditembak oleh Jim Corbett. Lebih kecil, lebih lincah dan beberapa orang mengatakan, lebih licik dari singa atau harimau, harimau bintang dianggap sebagai binatang yang paling mematikan di dunia oleh pemburu ulung. Salah satu dari mereka mendakwa bahawa 'jika harimau bintang ukurannya sama seperti singa, mereka akan sepuluh kali lebih berbahaya'.

2. The Champawat Tigress


Selama abad XIX akhir, di antara kawasan Nepal ke Himalaya pernah diteror oleh pemakan-manusia yang paling terkenal dan produktif dari semua yang pernah ada. Lelaki, wanita dan anak-anak, mereka disergap di hutan olehnya. Serangan itu begitu sering dan begitu mematikan sehingga lagi-lagi orang menganggap binatang itu sebagai syaitan, dan bahkan hukuman dari Dewa-Dewa. Pelakunya adalah harimau Bengal yang telah ditembak oleh pemburu. Dia berjaya melarikan diri, tetapi peluru telah menanggalkan dua taring nya. Kesakitan yang berterusan, dan tidak dapat memburu mangsa yang biasa, harimau betina itu menjadi pembenci cucu adam, pemakan manusia. jumlah korban dari harimau betina ini mencapai 200. Para pemburu dihantar untuk membunuh binatang ini, tapi dia terlalu licik dan jarang dilihat oleh mereka. Akhirnya, kerajaan Nepal memutuskan untuk menyelesaikan masalah yg cukup besar itu dan menghantar Tentera Nasional untuk membunuh sang kucing pembunuh. Selain kes binatang Gevauden (senarai 5), ini mungkin satu-satunya dalam sejarah ketika tentera dianggap perlu untuk berurusan dengan binatang pemakan manusia. Tapi mereka gagal menangkap si harimau betina. Dia, bagaimanapun, terpaksa meninggalkan wilayah dan ia menyeberangi sempadan India, ke daerah Champawat dimana ia meneruskan "pemburuan manusia nya. Dilaporkan bahawa setiap kali selepas memakan manusia, dia akan menjadi lebih berani dan lebih menakutkan, dan akhirnya, ia mula menyerang di siang hari dan berkeliaran di sekitar desa. Penduduk tidak akan berani meninggalkan pondok mereka untuk bekerja, kerana mereka boleh mendengar suara auman sang pembunuh di hutan yg menunggu mereka. Tetapi pemakan manusia ini bernasib sama, pada akhirnya, satu orang memutuskan untuk menamatkan pemerintahan sang harimau betina. Orang ini bernama Jim Corbett, yang (ironisnya) akan menjadi salah satu pencetus pertama program pemuliharaan harimau.

Kemudian Corbett menceritakan tentang bagaimana dia mencari harimau betina dengan hanya mengikuti jejak darah dan kaki dari korban terbarunya, seorang gadis remaja. Corbett adalah seorang yg berani, tetapi ia merasa ngeri melihat pemandangan mengerikan tersebut,
Corbett menembak harimau betina di tahun 1911. Orang-orang tempatan sangat lega, bersyukur dan mereka menganggap Corbett sebagai seseorang yg suci. Pada saat itu, tercatat harimau betina ini telah membunuh 436 orang, dan mungkin boleh lebih banyak lagi kerana banyak korban yang hilang. Dia merupakan individu pemakan manusia yang paling produktif dalam Sejarah. Bukan hanya itu, dia tercatat sebagai makhluk pembunuh yang terbanyak dan menyaingi pembunuh versi manusia. Hanya satu pembunuh versi manusia yg dikatakan menyaingi harimau betina Champawat, seorang Hungary terkenal bernama Countess Bathory Erzebet yang dikenali sebagai 'Tigress dari Csejte'

1. Gustave


Semua pemakan manusia terhebat telah tiada, kecuali satu. Di Afrika, hidup seekor pemakan manusia pada zaman kita sekarang, buaya Nil jantan berukuran enam meter dan berat sekitar satu tan. Dia adalah buaya Nil terbesar yg pernah hidup, serta individu predator terbesar di seluruh benua Afrika, dan menurut penduduk asli dan Patrice Faye (seorang naturalis Perancis yang telah bertahun-tahun cuba menangkap pemakan manusia ini), dia telah membunuh lebih dari 300 orang sampai sekarang ! Meski masih hidup dan aktif, buaya (yg digelar "Gustave" oleh Faye) telah menjadi legenda. (Bahkan ada sebuah filem yg terinspirasi oleh cerita buaya tersebut.

Penduduk pribumi mengatakan dia membunuh manusia atas dasar kesenangan, bukan hanya untuk makanan, dia membunuh beberapa orang dalam setiap serangan, dan kemudian menghilang selama berbulan-bulan, atau bahkan bertahun-tahun, dan muncul lagi di tempat lain hanya untuk membunuh. Tidak ada yang boleh meramalkan bila-bila atau di mana ia akan muncul berikutnya. Ia juga dikatakan mempunyai nafsu makan yang mengerikan, dan khabar angin mengatakan bahawa dia telah membunuh dan melahap sebuah kuda nil jantan dewasa (binatang yang sangat berbahaya dan kuat yang paling mengelakkan buaya). Tubuh sang buaya membawa bekas luka yang tak terhitung jumlahnya. Diantaranya luka yg dibuat oleh pisau, tombak dan bahkan senjata api. Sebuah bintik hitam di bahagian atas kepalanya adalah satu-satunya bekas luka peluru yg tinggal dan seharusnya peluru tersebut dapat menamatkan 'pemerintahannya'. Tapi semua pemburu (dan bahkan, sekali, sekumpulan tentera bersenjata) telah gagal untuk membunuhnya.

Faye sendiri berusaha untuk menangkap Gustave dengan membina perangkap besar di dalam air, tapi, walaupun buaya itu muncul, dia tidak pernah mendekati perangkap yg dibuat Faye. Dia hanya berenang di sekitarnya, 'seolah-olah mengejek calon penculiknya'. Dilaporkan berumur lebih dari 60 tahun, Gustave mungkin terlalu berpengalaman dan pintar untuk ditipu, sehingga nampaknya Gustave akan meneruskan 'pemburuannya' dan mungkin, akan menjadi pemakan orang yang paling produktif sepanjang sejarah. Tidak seperti cara pada zaman harimau betina Champawat; Patrice Faye tidak lagi ingin membunuh Gustave. Dia ingin melindungi dia dari pembalasan manusia; dengan menangkap Gustave hidup-hidup dan menjaga dia di dalam kandang yang selamat, Faye berharap dapat menyelamatkan nyawa manusia serta pemakan manusia itu sendiri, dan mungkin menggunakannya sebagai bibit untuk membantu pemuliharaan buaya Nil. Sebuah pagar lampiran (enclosure) telah dibina di Taman Negara Ruzizi Burundi, menunggu moment penangkapan pemakan manusia yang terbesar di zaman kita.

DSB