viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Monday, March 5, 2012

Teka-teki harta karun Olivier Levasseur yang hilang

Kita sering mendengar mengenai legenda bajak laut dan harta karunnya yang tersembunyi. Tapi mungkin banyak yang belum pernah mendengar bahawa ada harta bajak laut yang dihubungkan dengan perkumpulan freemason. Ini adalah kisah bajak laut bermata satu, Olivier Levasseur.

Olivier Levasseur lahir di Calais, Perancis, sekitar tahun 1688 - 1690. Nama asalnya adalah adalah Le Buse atau La Bouche (helang). Julukan ini diperolehnya kerana kelajuannya dalam menyerang musuh. Kita mungkin mengira bahawa bajak laut adalah mereka yang berasal dari kaum gengster, namun tidak demikian dengan Levasseur. Ia lahir dari kalangan borjuasi dan berada. Ia bahkan pernah mendapatkan pendidikan yang baik hingga akhirnya menjadi anggota pasukan angkatan laut Perancis.Petualangan nya bermula ketika terjadi perang Spanish Succession Benjamin Hornigold tahun 1716. Akibat perang yang dijalaninya, Olivier membawa sebuah bekas luka di dekat matanya yang membuat pandangannya menjadi lebih terhad.

Setelah satu tahun melakukan pelbagai pembajakan, perkumpulan Hornigold terpecah. Olivier berpisah dan mencuba nasibnya di pantai barat Afrika. Pada tahun 1719, ia bekerja sama dengan bajak laut Howell Davis dan Thomas Cocklyn.

Pada tahun 1720, mereka menyerang pelabuhan Ouidah di pantai benin dan berjaya menghancurkan benteng-benteng disana. Pada tahun yang sama ia mengalami karam kapal di laut merah dan terdampar di pulau Anjouan, salah satu pulau di Comoro. Saat itu, satu matanya sudah benar-benar menjadi buta dan ia memutuskan untuk memakai penutup mata.

Pada tahun 1721, ia membina markasnya di pulau Saint Mary, di dekat pantai Madagascar. Bersama John Taylor dan Edward England, mereka berjaya melakukan beberapa rampasan yang berjaya. Hasil pertama mereka adalah saat mereka berjaya merampas kapal Laccadives dan berjaya mendapatkan harta bernilai 75.000 pound (sekitar 10,35 juta pound saat ini).

Kemudian, kejayaan mereka yang terbesar datang ketika mereka berjaya menakluk kapal portugis Nossa Senhora do Cabo (The Virgin of the Cape) yang penuh dengan harta milik uskup Goa yang juga ada di atas kapal. Harta yang diperolehi antara lain batangan emas dan perak, berdozen-dozen kotak penuh dengan syiling golden Guineas, berlian, mutiara, batu rubi, sutera dan objek-objek agama dari gereja Saint Catarina di Goa, termasuk Flaming Cross of Goa yang terbuat dari emas murni. Total harta ini dianggarkan bernilai 100 juta pada tahun 1968.

Namun petualangan Levasseur berakhir ketika ia ditangkap dan digantung pada tarikh 7 Julai 1730 di pulau Bourbon. Dan dari sinilah legenda mengenai harta yang hilang mula berkembang.

Legenda mengatakan bahawa ketika ia berdiri di tiang gantungan dengan sepotong kain hitam menutupi matanya, ia mengenakan sebuah kalung yang mengandungi 17 baris mesej rahsia. Ia melemparkannya ke tengah kerumunan massa yang menyaksikannya dan berteriak, "Cari hartaku bagi kalian yang boleh mengartikannya!"


tahun 1701-1714. Levasseur ditugaskan untuk bertempur di dalam perang ini. Ketika perang berakhir, ia dipanggil pulang oleh kerajaan Perancis. Namun ia menolak dan malah bergabung dengan bajak laut
Kisah mengenai kalung misteri dan harta ini menghilang selama beberapa abad dari awam hingga tahun 1923. Pada saat itu, seorang wanita bernama Mrs. Rose Savoy yang sedang berjalan-jalan mencari beberapa ukiran di batu di pantai Bel Ombre dekat Beau Vallon di pulau Mahe. Selama ini, ukiran tersebut tersembunyi dari pandangan akibat air pasang. Namun kerana keadaan air yang surut tahun itu, ukiran itu mulai terlihat dan menunjukkan bentuk anjing, ular, kura-kura, kuda, lalat, dua gambar hati yang bersatu, sebuah lubang kunci, mata, tempat, tubuh seorang wanita dan kepala seorang lelaki.


Seorang notaris yang tinggal di Victoria yang mendengar berita ini percaya bahawa ukiran ini pastilah dibuat oleh para lanun. Ia lalu mencari ke dalam arkib-arkib tuanya dan mencari dua dokumen yang mungkin mempunyai hubungan dengan ukiran tersebut. Dokumen pertama adalah sebuah peta pantai Bel Ombre yang terbit tahun 1735 di Lisbon. Dalam peta tersebut tertulis: "Pemilik tanah .. La Buse." La Buse adalah nama lain Levasseur.

Dokumen kedua adalah wasiat terakhir dari bajak laut Bernardin Nageon de L'Estang alias Le butin (penyair) yang meninggal 70 tahun selepas Levasseur yang dengan suatu cara berjaya memiliki harta Levasseur. Dalam wasiat ini tetulis 3 baris Kriptogram dan dua surat.

Salah satu surat tersebut bertujuan untuk anak saudaranya:

"Aku kehilangan banyak dokumen selama karam kapal. Aku telah berjaya mengumpul kembali sejumlah harta yang disembunyikan; Namun masih ada empat lagi yang tertinggal. Anda boleh menemuinya dengan kunci dan kombinasi dan dengan dokumen lain."

Lalu, surat lain yang bertujuan untuk kakak laki-lakinya berbunyi:

"Kapten kami terluka. Ia berusaha memastikan bahawa aku adalah benar seorang freemason. Setelah yakin, ia mempercayakan kepadaku dokumen-dokumen dan rahsianya kepadaku. Berjanjilah bahawa anak tertuamu akan mencari harta tersebut dan memenuhi mimpiku membina kembali rumah kita. Komandan akan menyerahkan dokumen-dokumen tersebut. Jumlahnya ada tiga. "

Surat ini pertama kalinya menunjukkan adanya kemungkinan kaitan antara perkumpulan freemason dengan harta Levasseur.

Notaris itu kemudian menghubungi Mrs. Savoy dan bersama-sama mereka melakukan penggalian di batu yang ditemui Mrs.Savoy. Dibawah batu yang mempunyai ukiran mata, mereka menemui dua peti mati yang mengandungi dua kerangka dengan satu kerangka tanpa peti mati. Tiga kerangka tersebut dipercayai sebagai bajak laut kerana cincin emas yang ada pada telinga kiri masing-masing. Tapi tidak ada harta yang ditemui.


Pada tahun 1947, seorang Inggeris bernama Reginald Cruise Wilkins, tetangga Mrs.Savoy mula mempelajari dokumen-dokumen tersebut. Ia bermula dari tiga kriptogram dan dua surat yang ditemui dan mendapati bahawa alphabet misteri tersebut memiiki hubungan dengan simbol masonik.

Wilkins juga mendapati bahawa kriptogram tersebut mempunyai hubungan dengan Zodiak, buku clavicles of Solomon dan Dua belas tugas Herkules. Arahan Clavicles of Solomon adalah sebuah buku yang berasal dari abad pertengahan yang mengandungi mistik masa Reinassance. Sedangkan dua belas tugas Herkules adalah mitos dari Greek mengenai dua belas tugas yang harus diselesaikan oleh Herkules.

Dalam usahanya yang panjang dan melelahkan, Wilkins berjaya memecahkan sebahagian isi kriptogram tersebut. Ia mencari petunjuk bahawa harta tersebut berada di sebuah ruang rahsia di dalam tanah. Bilik itu dilindungi oleh air pasang yang memerlukan empangan untuk menahannya dan harus didekati dari sebelah utara. Akses ke dalamnya harus dilakukan melalui tangga batu dan terowong yang menuju ke bawah pantai.

Wilikins melakukan beberapa penggalian di pulau Mahe. Di dalam sebuah gua, ia menemui beberapa pistol kuno, beberapa syiling dan peti mati bajak laut. Namun Ia tidak mencari harta karun. Setiap penggalian yang dilakukannya, selalu merujuk kepada penggunaan seterusnya. Mengenai hubungan harta tersebut dengan freemasonry juga masih menjadi misteri yang belum terpecahkan.

Setelah mencari selama 27 tahun, Wilkins mulai kehabisan dana. Para pelabur yang tidak sabar mula menolak mensponsorinya. Lagipun kesihatannya semakin menurun. Namun Wilkins percaya bahawa ia sudah sangat mendekati lokasi harta tersebut. Sayang, pada tarikh 3 Mei 1977 Wilkins meninggal dunia tanpa berjaya memecahkan potongan terkini kod rahsia tersebut. Saat ini anaknya, John, yang bekerja sebagai guru sejarah, meneruskan usahanya untuk mencari harta tersebut.

"Cari hartaku, bagi kalian yang boleh mengartikannya!" Dan suara tawa Levasseur terdengar menggema dari dalam kuburannya.


Kuburan Olivier Levasseur saat ini berada di pulau Reunion, wilayah Perancis yang terletak di laut Hindi, sebelah selatan Madagascar.

DSB