viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Monday, April 2, 2012

10 Harta Dunia yang Terancam Musnah

1.Dampier Rock Art Complex, Murujuga, Australia


kumpulan seni di dunia terbesar, Aboriginals dari Northwest Australia dengan ukiran petroglyphs berusia ribuan tahun, dan beberapa bahkan berfikir untuk kembali ke tarikh 10.000 SM. Perkembangan industri sudah rosak 7.2% menjadi 24,4% dari petroglyphs, dan baru-baru ini mencari seorang besar bekalan gas asli di daerah mengancam Dampier rock art complex.

Misi penyelamatan: telah berdaftar di National Trust of Australia endangered locale, walaupun kerajaan Australia masih ragu-ragu untuk campur tangan atau tidak diperlukan. Australian Rock Art Persatuan Kajian bersama dengan badan-badan lain untuk terus mendorong kerajaan untuk pemindahan industri di tempat lain.


2.Sonargaon-Panam City, Bangladesh


Di kota kuno ini, anda akan menemui pelbagai arsitektur dari Kesultanan, Monggol kolonial dan tempoh Bangladesh dating dari tarikh 15 ke abad ke-19. Banyak orang Monggol monumen kolonial dan juga ditemui di sini. Plagued oleh pelbagai masalah - termasuk banjir, kenaikan paras laut, gempa bumi, pembangunan haram dan pekerjaan, serta vandalisme - Sonargaon berada dalam bahaya yang serius hendam keluar.

Misi penyelamatan: pemulihan Sementara beberapa projek yang dilakukan oleh negara department of Archeology sedang berlangsung di beberapa monumen yang lebih penting, lebih banyak dana yang diperlukan untuk membantu lembaga ini dalam mewujudkan tujuan untuk memelihara tempat ini dari kehancuran.


3.Chinguetti Mosque, Mauritania, West Africa


Ditemukan di salah satu Islam tujuh kota suci, di abad Chinguetti Masjid di Mauritania, Afrika Barat, yang dibina pada abad ke-13 dan menjawat jawatan sebagai peniaga untuk menghentikan perjalanan di seluruh Sahara yang membawa barang-barang berharga seperti emas dan gading. Desertification ini terancam punah locale - selain flash banjir, suhu ekstrim dan longsoran - mewakili sumber ancaman berterusan ini ke laman web Warisan Dunia UNESCO.

Misi penyelamatan: Walaupun masjid dari masjid belum pernah ditutup dan masjid terus yang akan digunakan untuk kepentingan agama, memantapkan perubahan iklim di kawasan tersebut sangat diperlukan untuk menghalang sepenuhnya menghilang dari masjid.


4.Panama Canal, Panama City, Chagres River


Salah satu yang paling mengesankan engineering feats dalam sejarah moden, di Terusan Panama terus menjadi berguna secara sangat besar kepada masyarakat antarabangsa. Sampai 40 kapal satu hari melalui saluran ini. Namun, dengan permintaan untuk menggunakan saluran terus meningkat pada masa yang sama bahawa jumlah rata-rata air di Tasik gatun penurunan, salah satu yang paling penting di dunia waterways wajah tdk terduga komplikasi. Sebahagian besar sebagai hasil dari deforestasi, peningkatan jumlah sampah boleh dijumpai di bawah tasik, yang akan mengurangkan jumlah kapal yang dapat menampung gang.

Misi penyelamatan: A proposal untuk memperluaskan saluran telah diluluskan oleh kerajaan pada tahun 2006. Sebagai sebahagian dari projek ini, baru kunci bilik, baru entryways dan air reutilization basins sedang dirancang untuk mengurangkan masalah ini. Ada projek diharapkan akan selesai pada tahun 2015.


5.Dhangkar Gompa, Himachal Pradesh, India


Sebahagian dari Dhangkar kompleks dan salah satu dari lima besar Buddha monastik pusat, candi ini dibina beberapa ribu tahun yang lalu, di daerah-daerah terpencil di sempadan antara India dan Tibet. Sebagai akibat dari kelalaian di samping hakisan dari atas bukit yang terletak di candi, ini penting dan kuno laman deteriorating.

Misi penyelamatan: The biara pemuliharaan adalah mempersiapkan rencana untuk menyelamatkan kuil dan mencari sokongan untuk melaksanakan rancangan mereka. Menjaga candi juga memerlukan mahal bagaimana pelancongan di daerah dapat mendorong tanpa merosakkan laman.


6.Old Damascus, Syria


Salah satu yang paling tua, terus mendiami bandar-bandar di dunia, Old Damsyik adalah perlahan sedang dibongkar oleh pembinaan moden. Kawasan adalah rumah bagi banyak laman kuno, termasuk lapan gerbang kota dan banyak laman web yang dirujuk oleh Kristian dan teks agama Islam. Baru-baru ini, BAB tuma (Saint Thomas 'Gate), yang mengarah ke Kristian lama satu perempat Lama Damsyik, telah diiktiraf sebagai terancam oleh kemusnahan dan keadaan tertinggal.

Misi penyelamatan: Seperti banyak meninggalkan ini terancam punah dari lokasi perumahan perjanjian lama dalam pencarian yang baru, kemudahan yang lebih moden, bangunan kuno yang jatuh ke dalam keruntuhan. Sebuah komitmen untuk memulihkan bangunan tersebut - bukan demolishing mereka - yang diperlukan.


7.Babylon, Iraq


Lying 80 km sebelah selatan Baghdad, Babel pada awalnya sebuah bandar Mesopotamia, yang dianggap oleh banyak kawasan sebagai salah satu cradles peradaban. Sejak 2300 SM, ada juga banyak Babel dianggap menjadi kota suci. Laman kuno ini sudah tentu yang signifikan di dalam sejarah manusia dan sayangnya hanyalah salah satu daripada banyak tapak bersejarah di Iraq yang rosak oleh konflik di wilayah ini.

Misi penyelamatan ini terancam punah locale saat ini tidak dalam kedudukan ekonomi untuk mempersembahkan banyak sumber daya untuk membina semula dan laman sejarah, dan bantuan dalam membina kembali laman web ini kemungkinan besar akan diperlukan dari luar kerajaan dan badan-badan lain.


8.Leh Old Town, Ladakh, India


Kuno ibukota Kerajaan Ladakh, Leh Old Town adalah utuh dan langka di bandar abad pertengahan Himalayans. Ini terancam punah locale dikenali kerana multiday pelancong treks antara monasteries, serta kaya dengan kepelbagaian haiwan liar yang eksotik termasuk spesies yang terancam punah seperti salju leopard. Dalam modern, perubahan pola cuaca yang termasuk hujan deras yang merosakkan bandar, yang tidak dibina untuk menahan keadaan tersebut. Selain itu, pembangunan dan pemodenan keseimbangan ketika cuba untuk mempertahankan senibina tradisional ini membuktikan menjadi tugas yang sukar.

Misi penyelamatan: Awam infrastruktur harus ditingkatkan di Ladakh, dan World Monument Fund telah delineated siri langkah-langkah yang akan diambil dalam rangka untuk menyelamatkan bandar yang lama, termasuk meningkatkan penyelenggaraan dan rugi usaha untuk sisa bangunan, banyak yang berada dalam keadaan miskin.


9.The Coral Triangle, Sulu and Sabah Seas


Terletak di laut antara Indonesia, Malaysia dan Filipina, Coral Triangle merupakan terkaya pelbagai terumbu karang, tanaman dan haiwan yang hidup di dunia, dengan lebih daripada 450 jenis karang yang ditemui di sini saja. Pelancong dari seluruh dunia datang ke tempat ini terancam untuk menyelam dan melihat turtles nesting. Sebuah kajian dari John Hopkins University, namun, mendapati bahawa sekitar 70% dari terumbu karang di laut dari Asia Tenggara yang terancam punah. Culprits yang bertanggung jawab atas kerosakan pada reefs termasuk amalan-amalan penangkapan ikan yang menggunakan bahan letupan dan sianida, serta am overfishing, coral bleaching, sedimentasi, dan pencemaran.

Misi penyelamatan: Salah satu cara untuk melindungi terumbu karang adalah dengan melaksanakan Marine Protected Area (MPA). MPAs mempromosikan industri perikanan bertanggungjawab dan perlindungan habitat. Tujuan mereka adalah untuk melindungi dan menjaga reefs dan mendampingi mereka terancam punah di banyak kehidupan laut, dengan cara yang sama seperti taman negara dikendalikan.


10.Greenland


The greenland ice sheet merangkumi sekitar 81% dari pulau itu, dan terdiri dari 1/20 dari semua ais di dunia. Ia harus mencair, negara akan berpecah dan menjadi negara kepulauan dan terkenal glaciers daerah tidak akan lagi menjadi pelancong. Polar bears akan kehilangan habitat, cepat dan meleburnya es boleh mengakibatkan banjir besar di kawasan di Amerika Syarikat, termasuk Los Angeles.

Misi penyelamatan: mengurangkan pembebasan karbon oleh pengendalian kenderaan bermotor dan industri output adalah cara terbaik untuk menangani shrinking glaciers. Yg tak dpt disangkal satu cara untuk mengubah tahap potensi zat berbahaya di udara adalah dengan penanaman pokok. Anda boleh anda lakukan oleh bahagian tanam pokok sendiri dan beberapa bandar yang menyokong projek yang meliputi penanaman pokok.

DSB