viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Tuesday, May 15, 2012

10 Peradaban Dunia Yang Hilang Dengan Misterius

Sepanjang sejarah kita, peradaban - peradaban kuno banyak yang lenyap oleh kematian, dihapuskan oleh bencana alam atau pencerobohan. Tetapi ada beberapa peradaban masyarakat yang hilang yang telah membuat para penyelidik benar-benar bingung:

10. Puebloans Olmec
Salah satu masyarakat Meso-Amerika pertama, Olmec mendiami dataran rendah tropika di selatan tengah Mexico.

Tanda-tanda pertama dari Olmec sekitar 1400 SM di bandar San Lorenzo, penyelesaian Olmec utama yang disokong oleh dua pusat yang lain, Tenochtitlan dan Potrero Nuevo.
Peradaban Olmec adalah master pembangun dengan masing-masing laman utama mengandungi mahkamah istiadat, gundukan rumah, piramid kon besar dan monumen batu termasuk kepala kolosal yang menjadikan tamadun mereka sangat dikenali.

peradaban Olmec sangat bergantung pada perdagangan, baik antar wilayah Olmec yang berbeza dan dengan masyarakat Mesoamerika yang lain.

Kerana mereka salah satu kebudayaan Meso-Amerika yang paling awal dan paling maju pada saat itu, mereka sering dianggap sebagai budaya ibu dari pelbagai budaya Mesoamerika lainnya.

Mengapa Peradaban ini Lenyap?
Sekitar 400 SM sebelah timur separuh wilayah Olmec mulai tak berpenghuni-mungkin kerana perubahan persekitaran. Mereka mungkin juga berpindah setelah aktiviti gunung berapi di kawasan tersebut. Teori popular lain adalah bahawa mereka diserang, tetapi tidak ada yang tahu siapa penjajah yang mungkin menceroboh bangsa Olmec.

9. Puebloans Nabatean

Para Nabatean adalah budaya Semitik yang dihuni sebahagian daripada Jordan, Kanaan dan Arab daripada abad keenam SM. Mereka yang paling banyak dikenali sebagai pembangun bandar Petra, yang menjadi pusat kota mereka.

Petra adalah kota yang mengesankan dipahat dari sisi tebing dengan mahkota permata yang menjadi Khazneh, atau harta karun, sebuah bangunan yang diilhami bangunan Greek raksasa.
Kekayaan Nabatean 'diperolehi dengan menjadi rangkaian pusat perdagangan yang kompleks, di mana mereka berdagang gading, sutera, rempah-rempah, logam mulia, permata, kemenyan, gula parfum dan ubat-ubatan.

Kerana luasnya laluan perdagangan, budaya Nabatean sangat dipengaruhi oleh Helenistik Yunani, Rom, Arabia dan Asyur. Tidak seperti masyarakat lain masa mereka, tidak ada perhambaan di Nabatean dan setiap anggota masyarakat memberikan sumbangan dalam tugas-tugas kerja.

Mengapa Peradaban ini Lenyap?
Selama abad ke keempat, Petra ditinggalkan Nabataen dan tidak ada yang benar-benar tahu mengapa.

bukti arkeologi membuktikan bahawa eksodus mereka adalah salah satu yang terancang yang tidak terburu-buru, yang membawa kita untuk percaya bahawa mereka tidak diusir dari Petra oleh budaya lain.

Penjelasan yang paling mungkin adalah bahawa ketika laluan perdagangan mereka bergantung pada laluan utara mereka tidak boleh lagi mempertahankan peradaban mereka dan meninggalkan Petra.

8. Kekaisaran Aksumite

Kekaisaran Aksumite bermula pada abad pertama Masihi di tempat yang sekarang Ethiopia dan diyakini sebagai rumah dari Ratu Sheba.

Aksum merupakan pusat perdagangan utama dengan eksport dari gading, sumber-sumber pertanian dan emas tersenarai di seluruh rangkaian perdagangan Laut Merah dan selanjutnya ke Empayar Rom dan timur menuju India.

Kerana itu, Aksum adalah masyarakat yang sangat kaya dan budaya Afrika pertama yang mengeluarkan mata wang sendiri, yang pada zaman kuno adalah tanda yang sangat penting. Monumen yang paling dikenali dari Aksum adalah stelae, obelisk diukir raksasa sebagai penanda buku kuburan raja dan bangsawan.

Awal Aksumites menyembah beberapa tuhan tapi tuhan utama mereka adlah Astar. Pada 324 M, Raja Ezana II memeluk Kristian dan sejak saat itu Aksum merupakan budaya yang sungguh-sungguh Kristian, dan bahkan diduga rumah dari Perjanjian Tabut.

Ke mana mereka pergi?
Menurut legenda tempatan, Ratu Yahudi bernama Yodit mengalahkan Empayar Aksumite dan membakar gereja dan sastera.

Namun, yang lain percaya bahawa ratu selatan Bani al-Hamwiyah menyebabkan lenyapnya budaya Aksumite. teori lain termasuk perubahan iklim, isolasi perdagangan dan kemunduran pertanian menyebabkan kelaparan.

7. Mycenaeans

Tumbuh dari peradaban Minoan, Myceanaeans lahir sekitar tahun 1600 SM di Greece selatan. tersebar di dua pulau dan daratan selatan, Myceaneans dibina dan menguasai banyak bandar-bandar besar seperti Mycenae, Tiryns, Pylos, Athens, Thebes, Orchomenus, Iolkos dan Knossos.

Banyak mitos Yunani berpusat di sekitar Mycenae termasuk legenda Raja Agamemnon, yang memimpin pasukan Yunani semasa Perang Troya. Para Myceaneans adalah kekuatan laut yang dominan dan dengan kecekapan angkatan laut mereka untuk perdagangan serta untuk ketenteraan.
Kerana kurangnya sumber daya alam, bMyceaneans banyak mengimport barangan dan menukar mereka menjadi item sellable, dan kerana itu menjadi ahli pengrajin, dikenali di seluruh Aegean untuk senjata dan perhiasan yang mereka hasilkan

Mengapa Peradaban ini Lenyap?
Tidak ada yang tahu pasti, tapi satu teori adalah bahawa rusuhan antara kelas petani dan kelas pemerintah menyebabkan akhir Myceaneans. Sebab Lain dianggarkan kerana gangguan pada laluan perdagangan, atau faktor alam seperti gempa bumi.

Namun teori yang paling popular adalah bahawa mereka diserang oleh peradaban dari utara seperti Dorians (yang menetap di kawasan tersebut setelah jatuhnya Myceaneans) atau Manusia Laut (yang pada waktu itu berhijrah dari Balkan ke Timur Tengah).

6. kerajaan Khmer

Kerajaan Khmer tumbuh dari kerajaan Chenla yang sekarang Kemboja sekitar abad ke 9 Masihi dan menjadi salah satu kerajaan yang paling kuat di Asia Tenggara. kerajaan ini dikenali kebanyakan orang sebagai tamadun yang dibina adalah Angkor, terletak di ibu negara Kemboja.

budaya Khmer yang sangat kuat dan kaya terbuka untuk beberapa sistem kepercayaan termasuk Hindu, Buddha Mahayana dan Theravada, sebagai agama rasmi empayar. Kekuasaan mereka juga termasuk tentera yang kuat kerana mereka banyak berperang melawan Annamese dan Chams.

Mengapa Peradaban ini Lenyap?
Penurunan kerajaan Khmer boleh dikaitkan dengan kombinasi dari beberapa faktor. Yang pertama adalah bahawa kerajaan itu diperintah oleh raja devarajo atau dewa, namun dengan pengenalan agama Buddha Theravada, yang mengajarkan pencerahan diri, membuat pemerintahan tertantang

Hal ini menyebabkan kurangnya keinginan untuk bekerja untuk devarajo yang mempengaruhi jumlah makanan yang dihasilkan.

Selama masa pemerintahan Jayavarman VII, sebuah rangkaian jalan yang rumit ini dibina untuk memudahkan pengangkutan barang-barang dan pasukan di seluruh Empayar.
Tetapi beberapa ahli percaya bahawa jalan tersebut menjadi bumerang bagi mereka, sehingga memudahkan penjajah seperti Ayuthaya untuk mendapatkan akses langsung Menyerang Angkor.

5.Budaya Cucuteni-Trypillian

Di Romania mereka adalah Cucuteni, di Ukraine mereka adalah Trypillians dan di Rusia mereka adalah Tripolie: budaya Neolitikum akhir yang berkembang antara 5500 SM dan 2750 SM.

Pada tinggi badan mereka, masyarakat Cucuteni-Trypillian membina penempatan Neolitik terbesar di Eropah, dengan beberapa perumahan sampai 15,000 orang. Salah satu yang terbesar misteri budaya ini adalah bahawa setiap 60 hingga 80 tahun sekali mereka akan membakar seluruh desa dan membina semula ulang semuanya.
Budaya Cucuteni-Typillian adalah matriarkal, perempuan kepala rumah tangga dan juga melakukan pekerjaan pertanian dan membuat gerabah, tekstil dan pakaian. Laki-lakinya adalah pemburu, pembuat perkakas dan bertanggung jawab untuk merawat binatang kesayangan.
agama mereka berpusat di sekitar Dewi Ibu Yang agung yang merupakan simbol ibu dan kesuburan pertanian. Mereka juga menyembah perak (kekuatan, kesuburan dan langit) dan Ular (keabadian dan gerakan kekal)

Mengapa Peradaban ini Lenyap?
Salah satu teori utama tentang akhir budaya Cucuteni-Trypillian adalah hipotesis Kurgan, yang menyatakan bahawa mereka ditakluk oleh budaya Kurgan yang suka berperang.
Namun, penemuan arkeologi yang lebih baru hal ini disebabkan oleh perubahan iklim yang dramatik yang boleh menyebabkan kekeringan terburuk dalam sejarah Eropah-sangat berpengaruh bagi budaya yang sangat bergantung pada pertanian.

4. clovis

Sebuah Budaya prasejarah Orang Amerika asli, budaya Clovis ada sejak 10.000 SM. Berpusat di dataran selatan dan tengah Amerika Utara mereka, penemuan arkeologi yang diakui adalah batu pecah disebut Clovis mata.

Mereka menggunakannya di hujung tombak untuk memburu binatang besar seperti mammoth dan bison dan binatang kecil seperti rusa dan arnab. Orang-orang Clovis adalah manusia pertama di Dunia Baru dan dianggap sebagai nenek moyang dari semua budaya asli Amerika utara.
Banyak ahli percaya bahawa mereka melintasi jambatan Beringia tanah dari Siberia ke Alaska selama zaman ais dan kemudian menuju ke selatan untuk menuju iklim yang lebih hangat.

Mengapa Peradaban ini Lenyap?
Ada beberapa teori di sekitar hilangnya budaya Clovis. Pertama menyatakan bahawa penurunan megafauna bersama dengan mobiliti kurang dalam budaya mereka membawa perpecahan yang membentuk kumpulan-kumpulan budaya baru, seperti budaya Folsom.

Teori lain adalah bahawa spesis mammoth dan lain-lain menjadi punah kerana perburuan yang berlebihan, meninggalkan Clovis tanpa sumber makanan yang layak.

Teori terkini berkisar kerana sebuah komet yang jatuh ke bumi di sekitar kawasan Great Lakes dan secara signifikan mempengaruhi kebudayaan Clovis.

3. Minoans

Dinamakan berdasar Raja Minos yang legendaris, Minoans dihuni apa yang sekarang konkrit sejak tahun 3000-1000 SM. Dalam mitologi Yunani, Minoa adalah tanah perak dari Crete dan anaknya, makhluk mitos yang tubuhnya setengah perak setengah manusia, yang tinggal di labirin dan membunuh siapa pun yang masuk.
Pada kenyataannya, Minoans adalah peradaban pertama yang diketahui di Eropah.
Hari ini semua yang tersisa dari peradaban Minoan adalah istana mereka dan artefak2. Peradaban Minoan adalah salah satu dari organisasi sosial, seni dan perdagangan.
Awal Minoans menggunakan bahasa yang kita sebut Linear A, yang selama tempoh kemudian digantikan oleh Linear B, yang berdasarkan pada pictographs. Tidak ada bukti dari setiap budaya tentera yang ditemui di istana Minoan dan nampaknya kekuatan mereka adalah murni kekuatan ekonomi.

Walaupun Minoans jatuh, budaya mereka diwarisi oleh Myceaneans dan kemudian diteruskan oleh Helenistik Greece.

Ke mana mereka pergi?
Banyak ahli percaya bahawa peradaban Minoans lenyap oleh letusan gunung berapi di pulau Thera (sekarang Santorini), tetapi ada bukti bahawa mereka selamat.
Namun, letusan akan membunuh semua tanaman hidup sehingga mengarah kepada kelaparan, dan kapal mereka rosak menyebabkan penurunan ekonomi. hal lain yang juga dipercayai bahawa mereka diserang, mungkin oleh Myceaneans.

2.Peradaban Anasazi

Anasazi atau Leluhur Puebloans adalah budaya asli Amerika yang muncul di daerah 4 penjuru Amerika Syarikat (New Mexico, Arizona, Colordo, dan Utah) sekitar 1200 SM.
Penduduk Puebloans awal adalah pemburu dan pengumpul yang tinggal di rumah-rumah lubang dangkal.Kemudian mereka mengembangkan hortikultura dan mula pertanian jagung, kacang-kacangan dan Buncis.

Juga ditemui di tapak arkeologi Anasazi adalah tembikar hijau, bakul dengan anyaman rumit, sandal buluh, jubah bulu arnab, batu gerinda dan busur serta anak panah.
Dalam Pueblo II dan III era Anasazi diukir di seluruh bandar keluar dari tebing di sisinya seperti yang di Mesa Verde dan Bandelier atau mereka membinanya di permukaan batu juga pada permukaan batu bata yang disebut Chaco Canyon.
bandar ini adalah pusat dari budaya dan rakyat banyak yang berhubung antara satu sama lain melalui beratus-ratus batu jalan raya.

Ke mana mereka pergi?
Sekitar 1300 M Leluhur Puebloans meninggalkan rumah tebing dan mula pindah. Banyak ahli percaya bahawa, selepas letupan populasi penduduk, kaedah pertanian yang buruk, kekeringan regional membuatnya sukar untuk menghasilkan makanan yang cukup.

Kerana kurangnya makanan, Anasazi bergerak di sepanjang Rio Grande atau pada mesa Hopi, dan kerana itu banyak bangsa Indian modern Pueblo percaya bahawa mereka adalah keturunan dari Peradaban Anasazi.

Kajian terbaru membuktikan bahawa perubahan iklim tidak boleh menjelaskan penurunan dari Anasazi sendiri dan menunjukkan bahawa faktor-faktor sosial dan politik seperti konflik kekerasan menyebabkan akhir peradaban mereka.

1. Peradaban Lembah Indus

Setelah mendiami kawasan seluas saiz Eropah barat di kawasan yang sekarang Pakistan dan India barat, Lembah Indus atau Peradaban Harappa berkembang 3300-1300 SM, daerah itu dihuni sejak tahun 7000 SM. Walaupun menjadi salah satu peradaban kuno terbesar, tidak banyak yang diketahui tentang peradaban Harappa, terutama kerana bahasa mereka belum boleh diterjemahkan.
Kita tahu bahawa mereka membina lebih dari seratus bandar dan desa termasuk bandar Harappa dan Mohenjo-Daro, masing-masing yang dibina dengan tata letak terancang, dan sistem pemipaan kompleks dengan toilet dalam bilik.
Bukti menunjukkan bahawa Harappa mempunyai kerajaan bersatu dan bahawa tidak ada kelas sosial. Juga tidak ada bukti kegiatan ketenteraan sehingga kemungkinan bahawa mereka hidup dalam damai.

Mereka ahli astronomi dan berpengalaman dalam bidang pertanian, gandum, jelai, kacang polong, melon, bijan dan kapas (menjadi peradaban pertama yang menghasilkan kain kapas) dan memelihara beberapa haiwan termasuk lembu dan gajah.

Mengapa Peradaban ini Lenyap?
Ada beberapa teori mengenai apa yang terjadi pada peradaban Lembah Indus. Beberapa orang percaya bahawa mereka tidak boleh menerima perubahan terhadap persekitaran mereka, seperti penurunan saiz sungai Hakra Ghaggar atau suhu yang sejuk, suhu kering yang juga berlaku di seluruh Timur Tengah.

Teori lain yang popular adalah bahawa bangsa Arya menyerbu mereka sekitar 1500 SM.