viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Thursday, May 31, 2012

Iblis - Iblis Yang Mewakili Tujuh Dosa Manusia

1. Lucifer (Pride/Kebanggan)

Dalam bahasa Latin, kata "Lucifer" yang bererti "Pembawa Cahaya" (dari lux, lucis, "cahaya", dan "ferre", "membawa") adalah sebuah nama untuk "Bintang Fajar" (planet Venus ketika muncul pada dini hari) . Lucifer menurut kisah-kisah dulunya adalah malaikat, namun akhirnya diturunkan ke bumi kerana menentang Tuhan, yang ketika itu mulai menciptakan Adam.

2. Mammon (Greed / Keserakahan)

Mammon adalah iblis keserakahan, kekayaan dan ketidakadilan. Orang-orang yang menyembah Mammon yang setara dengan orang-orang rakus pada wang. Nah gambar di atas memperlihatkan Mammon sedang menahan wang / harta di pangkuannya (itu artinya kedekut) dan menginjak kepala seseorang (itu boleh diertikan menginjak penyembahnya atau boleh pula sedang menginjak orang lain untuk kekayaannya).

3. Asmodeus (Lust / Nafsu seks berlebihan)

Asmodeus adalah syaitan nafsu dan kerana itu bertanggung jawab untuk memainkan hasrat seksual orang. Dikatakan bahawa orang yang jatuh ke cara Asmodeus akan dihukum selamanya di neraka tingkat kedua. Dia mengepalai tujuh puluh dua pasukan setan di bawah komandonya. Dia adalah salah satu raja neraka di bawah Lucifer. Dia digambarkan muncul dengan tiga kepala, yang pertama adalah seperti banteng, yang kedua seperti laki-laki dengan mahkota, dan yang ketiga seperti domba jantan. Dia mempunyai ekor ular, dan dari mulutnya mengeluarkan api. Selain itu, ia duduk di atas sebuah neraka naga dan memegang tombak.

4. Leviathan (Envy / Iri hati)

Leviathan adalah salah satu dari tujuh pangeran dari neraka dan pintu neraka ada di mulutnya (Hellmouth). Leviathan identik dengan rakasa laut besar. Leviathan adalah salah satu syaitan yang dikatakan untuk menggoda laki-laki dalam menghina. Penghujatan ini boleh diertikan kerana alasan dendam yang timbul kerana iri atau dengki dengan sesuatu hal.

5. Beelzebub (Gluttony / Rakus makan)

Beelzebub adalah nama dari salah satu dari tujuh raja neraka dan digambarkan sebagai dewa lalat. Dia mengajak seseorang untuk makan banyak, mahal, rakus, dan pilih-pilih makanan. Dosa ini kelihatan kecil, kerana hanya masalah makan, tetapi ernyata menjadi dosa yang besar.

6. Satan / Amon (Wrath / Kemarahan)

Dia adalah perwujudan dari percanggahan yang berasal dari agama-agama Abrahamik. Dia memunculkan kemarahan yang akhirnya bersifat detruktif dan menimbulkan dosa. Contoh dari akibat dari dosa ini adalah membunuh (bisa juga membunuh orang lain buat pemujaan). Namun yang yang paling berat dari dosa ini adalah bunuh diri. http://anehdidunia.blogspot.com

7. Belphegor (Sloth / Kemalasan)

Belphegor digambarkan dalam dua model berbeza: sebagai seorang wanita muda yang cantik ketika di dunia atau sebagai iblis berjanggut mengerikan dengan tanduk dan kuku yang tajam. Dia sering dikatakan juga sebagai iblis kekayaan yang didapati dengan licik. Dia mendorong seseorang untuk mendapatkan kekayaan dengan cara mudah dan jika perlu dengan menipu. Sebagai contoh adalah rasuah. Nah, setelah kaya maka waktunya untuk bermalas-malasan tanpa bekerja. Kemalasan, bagi kita biasanya boleh menjadi sebuah kebiasaan. contoh paling mudah adalah menunda pekerjaan dan terus mencari pekerjaan yang mudah dengan hasil yang besar.


DBS