viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Saturday, June 23, 2012

10 Satelit Paling Menakjubkan Yang Pernah Ditemukan Manusia

Tata suria kita mempunyai lebih dari 200 bulan / satelit yang mengorbit pada planet, planet kerdil dan asteroid. Dari beberapa bulan yang ada di tata suria kita, ada banyak bulan / satelit yang mempunyai ciri-ciri luar biasa.

Dan Ini adalah 10 bulan yang paling menakjubkan yang mengorbit dalam sistem suria kita:


10. Nereid
Satelit Planet NeptunNereid ditemui pada tahun 1940 oleh Gerard Kuiper. Ini adalah bulan Neptun ketiga terbesar. Nereid mempunyai orbit yang paling eksentrik daripada satelit apapun yang ada dalam sistem suria kita. Kerana itu, jarak antara Nereid dan Neptun sangat berbeza. Pada kedudukan berdekatan, Nereid hanya 1.354.171 km dari Neptun. Pada jarak terjauh, Nereid terletak 9.628.200 km. Kerana kedudukan jauhnya dari orbit Neptun Nereid yang membawanya, diperlukan 360 hari Bumi untuk menyelesaikan satu orbit penuh di planet ini.


9. Mimas
satelit ZuhalBulan kecil ini ditemui pada tahun 1789 oleh William Herschel.dengan Diameter rata-rata adalah 396 km. Apa yang membuat bulan dari Zuhal menonjol adalah lebarnya kawah 140 km, dan kedalaman 18 km, kawah ini bernama kawah Herschel. Kawah Herschel bukan kawah terbesar yang ditemui pada bulan / satelit di tata suria kita, tetapi kawah ini sangat luar biasa. Kawah ini secara mengejutkan merangkumi sepertiga dari permukaan Mimas, dan membuat bulan ini menyerupai bentuk Death Star dari Star Wars.


8. Iapetus
Satelit Planet ZuhalDitemui pada 1671 oleh Giovanni Cassini, bulan dari planet Zuhal, Iapetus telah disebut salah satu yang paling aneh di tata suria kita.
berdiameter 914 batu, dan pasang surut dikunci dengan Zuhal. Satu hal menakjubkan tentang bulan ini adalah perbezaan yang besar di dalam warna dan reflektifitas.
Setengah dari bulan berwarna gelap seperti warna batu bara, sementara separuh lainnya berwarna sangat cerah. Kerana ini, dan pasang surut yang dikunci dengan planet ini, anda hanya boleh melihat bulan ketika orbit membawanya di sisi barat dari Zuhal.
Bulan / Satelit ini juga mempunyai pergunungan, atau "punggungan khatulistiwa," dengan ketinggian 18 km dan membungkus di sekitar khatulistiwa.
Ada dua teori utama tentang bagaimana pergunungan ini terbentuk - beberapa saintis berfikir punggungan dibentuk pada masa yang sebelumnya ketika Iapetus berputar lebih cepat daripada yang dilakukannya hari ini, yang lain berfikir punggungan diperbuat daripada bahan-bahan tertinggal dari runtuhnya cincin Zuhal.


7. Dactyl
Satelit Astroid IdaDitemui pada 1995 oleh pesawat ruang angkasa Galileo, Dactyl adalah bulan, dengan diameter sekitar 1 km, dari asteroid Ida yang berbentuk seperti kentang. Itu adalah bulan yang pertama kali ditemui mengorbit di asteroid. Saintis tidak yakin jika bulan kecil adalah bahagian yang memisahkan diri dari asteroid, atau jika tertangkap oleh asteroid. Ini adalah ilmuwan pertama mempunyai bukti bahawa asteroid mempunyai satelit.Sejak penemuannya, lebih dari dua lusin bulan / satelit telah ditemui mengorbit di asteorid.


6. europa
Satelit Planet JupiterEuropa ditemui oleh Galileo Galilei pada Januari 1610.Hanya sedikit lebih kecil dari bulan kita sendiri. Permukaan dari Europa ketara, dengan garis-garis gelap loreng. Banyak saintis yang percaya garis di permukaan disebabkan oleh letusan dari ais hangat seperti kerak perpecahan terbuka. Bulan ini ditarik graviti Jupiter dan 3 bulan utama, membelah kerak dan membolehkan ini terjadi.
Sebagai indah dan menarik kerana hal ini membuat Europa, itu yang saintis percaya di bawah ini kerak tebal ais yang membuat Europa luar biasa: sebuah laut, masin cair air.
Tidak seperti Bumi, diyakini laut di Europa cukup dalam untuk menutupi permukaan.
Sejak Europa jauh dari matahari, laut telah membeku, menjadikan lapisan es setebal 190 km.


5. Enceladus
Satelit Planet ZuhalEnceladus, bulan keenam terbesar Zuhal, telah dipaparkan di sini sebelumnya. Tapi ketika membuat senarai tentang bulan luar biasa, bulan ini layak menerima tempat. Enceladus ditemui pada 1789 oleh William Herschel. Ini adalah bentuk yang paling terang di sistem suria. Hal ini mencerminkan hampir 100% dari sinar matahari menerpa permukaannya. Suhu di satelit ini juga sangat sejuk, sekitar -330 ° F. Sementara ini bulan ini mempunyai beberapa kawah, ada daerah lain yang menunjukkan wilayah tanpa kawah, menunjukkan peristiwa pelaburan besar di masa geologi terkini. garis, "batu-batu es sebesar rumah adalah bukti kegiatan geologi terkini. Garis-garis harimau dari kegiatan geologi planet ini juga memuntahkan bertan 2 material ke udara, yang sebenarnya membentuk cincin E Zuhal.


4. io
Satelit Planet JupiterIo ditemui pada Januari 1610 oleh Galileo Galilei. Io sedikit lebih besar dari bulan kita.Ini adalah tempat gunung berapi paling aktif dalam sistem suria kita. Io penuh dengan gunung berapi, di mana mereka memuntahkan material 190 batu di atas permukaan.
Biasanya, objek bersaiz Io akan menjadi tidak aktif secara geologi dalam beberapa masa, tetapi kerana Io resonansi orbital dengan Jupiter, Europa dan Ganymede, hal ini bergantung pada jumlah yang besar pemanasan pasang surut.
Faktor daya tarikan (graviti) Jupiter membekas begitu banyak dan ketara sehingga menyebabkan permukaan Io membentuk tonjolan atas dan ke bawah setinggi 100 meter di beberapa tempat. Pemanasan pasang surut membuat sebahagian besar bawah permukaan dalam bentuk yang cair, dan memberikan kemampuan untuk terus-menerus mengemas kini permukaannya.


3. titan
Satelit Planet ZuhalTitan, satu-satunya bulan selain bulan kita yang memiliki tanah probe pada permukaannya, ditemui pada tahun 1655 oleh Christian Huygens. Ini adalah bulan kedua terbesar di sistem suria kita. Satelit / Bulan Titan diselubungi suasana tebal dan kabur dari kadar nitrogen, metana dan etana yang banyak. Bulan ini sangat terkenal kerana merupakan bulan yang mempunyai awan dan suasana yang mirip planet.
Itu juga merupakan tempat lain di sistem suria kita yang dikenali mempunyai sesuatu yang mengalirkan cecair di permukaannya, meskipun cecair di Titan adalah metan, bukan air.


2. Triton
Satelit Planet NeptunTriton ditemui pada Oktober 1846 oleh William Lassell, hanya 17 hari selepas Neptun ditemui. Ini adalah bulan terbesar Neptun. Bulan ini tidak biasa, kerana Triton adalah bulan yang benar-benar besar dalam sistem suria kita yang mengorbit dalam arah yang berlawanan putaran planetnya - sebuah orbit retrograde.
Ini menunjukkan bahawa Triton adalah bulan yang ditangkap, kerana semua satelit alami dalam orbit sistem suria planet dalam arah yang sama. Masalah yang dihadapi para saintis telah berusaha mencari cara seperti bulan besar boleh tertangkap (tersedot / terjebak menempel).
Triton adalah salah satu objek yang paling sejuk di tata suria kita. Ketika Voyager 2 melakukan terbang lintas di tahun 1989, Suhu Triton diketahui -391 ° F. Itu hanya 68,67 ° F di atas sifar mutlak.Voyager 2 juga mencari Triton mempunyai geyser aktif, menjadikannya salah satu dari bulan-bulan yang mempunyai geologi aktif di tata suria kita.


1. Ganymede
Satelit Planet JupiterDitemukan ptahun 1610 oleh Galileo Galilei, Ganymede adalah bulan terbesar di sistem suria kita. Lebih besar dari planet Utarid, dan tiga suku saiz Mars. Bulan ini begitu besar, bahawa bulan / satelit itu akan dianggap sebuah planet jika tidak mengorbit pada Jupiter.
Hal yang paling menakjubkan tentang Ganymede adalah itu adalah satu-satunya bulan di tata suria kita yang menghasilkan medan magnet sendiri.
Ganymede mempunyai inti besi cair yang membuat kekuatan magnet ini mungkin. Medan magnet ini tertanam dalam magnetosfera besar Jupiter. Pada tahun 1996, Teleskop Hubble mencari suasana yang tipis oksigen mengelilingi bulan Ganymede, meskipun terlalu tipis untuk menyokong kehidupan.