viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Sunday, June 24, 2012

Blue Marlin, Kapal Angkut Super Besar di Dunia

Blue Marlin merupakan kapal angkut luar biasa, kapal ini mampu mengangkut 22 kapal yang masing masing mempunyai berat 3000 tan.

Blue Marlin merupakan kapal raksasa yang digunakan untuk mengangkut barang yang ukurannya cukup besar. Blue Marlin mampu mengangkut barang hingga 75 ribu tan.

Kapal ini mempunyai ukuran panjang 217 meter dan tingginya 42 meter dan deknya sangat luas dua kali ganda padang bola sepak, bayangkan sediri saja seberapa besar kapal Blue Marlin ini.

Kapal ini mampu menempuh kelajuan hinga 13 knot bertenaga mesin diesel berkekuatan 17 ribu tenaga kuda. Dengan 24 orang kru kapal ini akan mengharungi luasnya samudera.

Rekod yang telah di pecahkan oleh Blue Marlin adalah ketika kapal ini berjaya mengangkut sebuah kilang minyak yang mempunyai berat mancapai 60.000 tan yang dibawa dari Korea menuju Corpus Christi, AS, pada 2004 lalu.

Nampaknya Blue marlin, yang dilancarkan pada tahun 1999, sebagai kapal terbesar dari jenisnya akan digantikan oleh Dockwise adik Blue Marlin yang akan tamat pada akhir tahun ini yang sedang berlaku di limbungan Korea, kapal ini dijangka akan mampu mengangkut beban hingga 110.000 tan.Blue Marlin Sedang Mengangkut Puluhan KapalBlue Marlin Sedang Mengangkut Kilang Minyak