viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Sunday, June 17, 2012

Jenis-Jenis Tumbuhan Pemakan Daging

Dari semua tanaman aneh di dunia, banyak tanaman yang butuh daging .. seperti daging serangga, dan mereka adalah tumbuhan karnivor. Semua tanaman karnivora boleh didapati di kawasan di mana tanah mempunyai nutrisi sangat sedikit. Tanaman menarik ini dikategorikan sebagai karnivor kerana mereka membuat perangkap serangga dan artropod, menghasilkan cecair pencernaan, melarutkan mangsa, dan sebahagian besar, nutrisi mereka dari proses ini. Buku pertama tanaman ini ditulis oleh Charles Darwin, pada tahun 1875, "insectivorous Plants".

Setelah penemuan dan penyelidikan lebih lanjut, diyakini bahawa sifat pemakan daging berevolusi pada enam kesempatan berasingan, daripada lima perintah yang berbeza dari tanaman berbunga.sekarang ditemukan lebih dari 630 spesies yang berbeza tanaman berbunga.
Ada lima mekanisme dasar tentang perangkap yang digunakan dan ditemui di semua tanaman: perangkap Fly Kertas, perangkap pukulan, perangkap poket dan perangkap pot Lobster. Saya ingin menunjukkan beberapa tanaman, dengan menggunakan mekanisme masing-masing, sehingga anda juga boleh melihat perbezaan antara genera yang berbeza.

10. Sarracenia

Sarracenia, atau tanaman Pitcher, adalah Genus tanaman karnivora di pantai timur, Texas, tasik besar dan Kanada timur selatan, dengan sebahagian besar spesies yang hanya dijumpai di negara bahagian tenggara. Itu juga merupakan tanaman pertama dengan perangkap yang akan kita bahas. daun tanaman telah berubah menjadi corong, dengan tudung seperti struktur berkembang selama pembukaan untuk mengelakkan air hujan dari menipiskan cecair pencernaan.

Serangga tertarik oleh warna, bau dan sekresi nektar seperti di bibir teko.permukaan licin, dibantu dalam sekurang-kurangnya satu spesies, dengan ubat hentaman nektar, menyebabkan serangga jatuh ke dalam dan mereka akan mati dan dicerna oleh protease dan enzim lain

9.Nepenthes

Nepenthes, tanaman pitcher tropika atau Tumbuhan cawan monyet, yang lain genus tanaman karnivora dengan perangkap. Ada sekitar 130 spesies yang tersebar luas, dan boleh ditemui di China, Malaysia, Indonesia, Filipina, Madagascar, Seychelles, Australia, India, Kalimantan dan Sumatera. gelaran "cawan monyet" gelaran berasal dari fakta bahawa monyet sering minum air hujan mirip dengan tumbhan ini.

Sebahagian besar spesies Nepenthes adalah tanaman merambat tinggi (10-15m), dengan sistem akar dangkal. Dari batang anda akan sering melihat pedang seperti daun berkembang, dengan sulur yang (sering digunakan untuk memanjat) menonjol dari hujung daun.
Pada akhir sulur tersebut, pitcher bentuk pertama sebagai bola kecil, yang kemudian mengembang dan bentuk cawan. perangkap mengandungi cecair, yang dihasilkan oleh tanaman, yang mungkin ORS cair manis dan digunakan untuk menenggelamkan dan mencerna serangga. Bahagian bawah dari cawan itu mengandungi kelenjar yang menyerap dan menyebarkan nutrisi. Kebanyakan tanaman ini kecil dan cenderung menjadi perangkap serangga saja, tetapi beberapa spesies yang lebih besar, seperti Nepenthes Rafflesiana dan Nepenthes Rajah, telah didokumentasikan untuk menangkap mamalia kecil seperti tikus.

8. Genlisea

Genlisea, lebih dikenali sebagai tanaman pembuka botol, terdiri dari 21 spesies dan umumnya tumbuh di darat basah untuk persekitaran perairan semi, dan tersebar di seluruh Afrika, tengah dan Amerika Selatan. Genlisea adalah tumbuhan kecil dengan bunga kuning yang memanfaatkan perangkap lobster (Perangkap yang mudah untuk masuk tetapi tidak mungkin untuk keluar, seperti dengan menggunakan rambut kecil tumbuh menuju pintu masuk atau dalam kes ini, yang pernah maju mendorong spiral).

Tanaman ini mempunyai dua jenis daun - daun fotosintesis di atas tanah, dan daun bawah tanah khusus untuk menarik, memerangkap dan mencerna organisma minit, seperti protozoa.daun bawah tanah ini juga melakukan tugas akar, seperti menyerap air dan pelabuhan, sebagai tanaman tidak mempunyai apa-apa .daun bawah tanah ini bentuk tabung berongga di bawah tanah, tabung ini mempunyai bentuk pembuka botol mendorong maju, dan dengan bantuan aliran air malar, mikroba kecil boleh membuat jalan mereka ke dalam tabung, tetapi tidak dapat mencari jalan keluar lagi. Ketika mereka mencapai bahagian di dalam balang, mereka akan dicerna dan diserap.

7. Darlingtonia californica

Darlingtonia californica, juga disebut Bunga California atau Lilly Cobra, adalah ahli perseorangan dari genus Darlingtonia, dan asli Northern California dan Oregon.Mereka tumbuh di paya dan merembes dengan air sejuk dan, kerana jarang di dataran, tumbuhan ini dianggap biasa.
Daun dari Lily Cobra yang bulat dan membentuk rongga kosong, dengan bukaan yang terletak di bawah belon, bengkak seperti struktur dan dua menunjuk daun bergantung dari hujung seperti taring.

Tidak seperti tanaman pitcher besar, Lilly Cobra tidak menggunakan perangkap jebak, melainkan perangkap lobster pot. Begitu di dalam, serangga yang bingung dengan lampu besar Speckles dibenarkan untuk bersinar melalui tanaman.
Ketika mereka mendarat di sana, ada ribuan bulu-bulu halus lebat yang tumbuh ke dalam, mereka boleh mengikuti rambut yang lebih dalam terhadap organ pencernaan, tetapi mereka tidak boleh berbalik atau bergerak ke belakang untuk melarikan diri.

6. Utricularia

Utricularia, atau dikenali sebagai bladderworts, adalah genus tanaman karnivora yang terdiri daripada 220 spesies. Mereka membesar di dalam air tawar dan tanah basah sebagai spesies darat mahupun di perairan, di setiap benua kecuali Antartika. Mereka adalah satu-satunya tanaman karnivora yang menggunakan perangkap kandung kemih. Sebahagian besar spesies mempunyai perangkap yang sangat kecil, di mana mereka dapat menangkap mangsa dalam sekejap, seperti protozoa. Perangkap boleh berkisar dari 0.2mm - 1.2cm, dengan perangkap yang lebih besar, memerangkap mangsa yang lebih besar seperti kutu air dan bahkan berudu kecil.

Perangkap mencetuskan rambut kecil melekat pada pintu perangkap. Kandung kemih, ketika set, berada di bawah tekanan negatif dalam hubungan ke kawasan sekitarnya. Saat rambut pencetus jatuh, pintu perangkap terbuka, menghisap serangga dan air di sekitarnya, dan menutup pintu lagi, semua dalam hitungan 10 ribuan per saat.

5. Pinguicula

Pinguicula, atau butterworts, adalah sekumpulan tanaman karnivora yang menggunakan bahan melekit, kelenjar daun untuk memikat, memerangkap dan mencerna serangga. Nutrisi dari serangga melengkapi kandungan mineral dari tanah yang miskin. Ada sekitar 80 spesies yang boleh didapati di seluruh Amerika Utara dan Selatan, Eropah dan Asia.

Daun-daun butterwort adalah indah dan biasanya berwarna hijau derah atau merah muda. Ada dua jenis khusus dari sel-sel dijumpai di sisi atas daun butterwort. Salah satunya dikenali sebagai kelenjar penduncular, dan terdiri dari sel-sel sekretori di atas sel batang perseorangan. Sel-sel ini menghasilkan sekresi mucilaginous yang membentuk titisan terlihat di permukaan daun, dan bertindak seperti flypaper effect. Sel-sel lain disebut kelenjar sesil. Mereka terhampar di permukaan daun dan menghasilkan enzim seperti amilase, esterase dan protease, yang membantu dalam proses mencerna.

4. Drosera

Drosera, umumnya dikenali sebagai sundews, terdiri dari salah satu genus tanaman karnivora terbesar, dengan sekurang-kurangnya 194 spesies. boleh didapati secara meluas tersebar di setiap benua kecuali Antartika. Sundews, (bergantung pada spesies) boleh berbentuk mawar bersujud atau tegak, mulai dari 1 cm sampai 1m tinggi, dan dapat hidup hingga 50 tahun.

Sundews dicirikan oleh kelenjar tentakel bergerak, diatapi dengan cecair melekat manis. Ketika serangga tanah melekat pada tentakelnya, tanaman ini boleh menggerakkan tentakel lebih ke arah serangga untuk memerangkap lebih lanjut. Setelah terperangkap, kelenjar sesil kecil akan mencerna serangga dan menyerap nutrisi yang dihasilkan, yang kemudian boleh digunakan untuk membantu pertumbuhan.

3. Byblis

Byblis, atau tanaman pelangi, adalah genus kecil asli tanaman karnivora Australia. Nama tanaman pelangi berasal dari paparan yang menarik daun lendir mereka ditutupi di bawah sinar matahari. Walaupun tanaman ini kelihatan mirip dengan Drosera dan Drosophllum, mereka tidak berkaitan pada kesamaan spesies dan dapat dibezakan dengan bunga zygomorphic dengan lima benang sari melengkung.

Daun mempunyai penampang bulat, dan mereka cenderung sangat memanjang dan meruncing di hujungnya. Permukaan daun benar-benar tertutup rambut kelenjar yang melepaskan zat mucilaginous melekat, yang pada gilirannya menjadi perangkap serangga kecil pada daun atau tentakel sebagai perangkap flypaper effect pasif.

2. Aldrovanda vesiculosa

Aldrovanda vesiculosa, juga dikenali sebagai tanaman kincir air, adalah tanaman menarik tanpa akar, karnivor, dan juga tanaman air. biasanya mengambil vertebrata kecil, dengan menggunakan mekanisme yang dikenali sebagai perangkap perangkap snap. Tanaman ini terutama terdiri dari batang mengambang tidak, mencapai 6 - 11cm panjangnya. Daun perangkap tumbuh sepanjang 2-3mm tumbuh dari 5-9, berturut-turut sepanjang batang dekat pusat tanaman. Perangkap melekat pada petioles, yang mengandungi udara, dan membantu dalam pengapungan.

Ini merupakan tanaman berkembang sangat cepat dan boleh mencapai 4-9mm satu hari, dalam beberapa hal bahkan menghasilkan alur baru setiap hari. Sebagai tanaman tumbuh dari satu hujung, hujung yang lain akan terus mati.Perangkap pada dasarnya terdiri dari dua lobus yang sama untuk membuat perangkap menutup. Bukaan dari perangkap keluar titik, dan ada dalam lapisan yang mencetuskan rambut, yang akan menyebabkan trap untuk bertepuk menutup saat setiap mangsa yang datang terlalu dekat. kelajuan perangkap menutup adalah 10 mili / saat, membuatnya menjadi salah satu contoh gerakan terpantas tanaman dalam kerajaan haiwan.

1. Dionaea muscipula

Dionaea muscipula, lebih dikenali sebagai penangkap lalat Venus, mungkin adalah tanaman karnivora paling terkenal dan ia makan terutama pada serangga dan arakhnida. Penangkap lalat Venus merupakan tanaman kecil yang mempunyai 4-7 daun yang tumbuh dari batang bawah tanah pendek. Helai daun yang dibagi menjadi dua: tangkai daun berbentuk hati yang pipih dan sepasang lobus terminal berengsel di pelepah, membentuk perangkap yang sebenarnya adalah daun sejati.Permukaan bahagian dalam dari lobus ini mengandungi pigmen merah dan hujung-hujungnya mengeluarkan lendir.

Ini menunjukkan lobus tanaman gerak cepat dengan meletakkan menutup ketika rambut sensorik khusus dirangsang. Tanaman ini begitu maju sehingga dapat membezakan antara stimulus hidup dan stimulus yang tidak hidup.

Lobus menutup dalam waktu sekitar 0,1 / saat. mereka dibatasi oleh tonjolan seperti duri kaku atau silia, yang menutup bersama dan mencegah mangsa besar dari melarikan diri. Setelah mangsa tidak dapat melarikan diri dan permukaan bahagian dalam lobus terus dirangsang, tepi lobus tumbuh atau mencengkam bersama, menyekat perangkap dan mencipta sebuah "perut" tertutup di mana pencernaan dan penyerapan boleh berlaku.