viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masuk



Listen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin Streaming



Listen My Radio at Facebook or Here




















Thursday, July 26, 2012

Penasaran Nak Tengok Hantu? Camni caranya!!!

Disini sedikit gambaran ilmu,penasaran nak tengok penampakan tersebut dengan jelas (tanpa mata batin).
Sekali lagi ini buat yang penasaran. bagi yang tak penasaran harap jangan baca post saya ini lebih lanjut, sebabnya saya tak tanggung akibatnya.

Cara 1:
Ambil sekepal terasi asli / belacan (tak pakai formalin) terus bakar belacan tersebut di tempat yang biasanya dibilang keramat. Kalau di tempat tersebut betul2 ada penunggunya biasanya tak berapa lama akan muncul. Sila berhati-hati kalau dah muncul sebabnya mereka (jin) muncul dalam keadaan marah. Macam mana tak marah belacan kan sangat bau. Dalam melakukan tata cara ini diharapkan dalam keadaan tidak bercakap.

Cara 2:
Ambil hati monyet yang masih segar secukupnya terus bakar hati tersebut menjadi arang, tumbuk sampai menjadi halus. Setelah itu sapukan serbuk arang tersebut ke kedua kelopak mata anda. Biasanya setelah itu anda akan terus melihat hal yang tidak dapat dilihat oleh mata biasa.

Cara 3:
Bakar kemenyan arab + hio cina ditempat yang dianggap keramat. Jangan bercakap dalam melakukannya.

Cara 4:
Kangkangkan(Renggangkan) kaki anda terus jongkok. Lihatlah kebelakang diantara kedua kaki anda yang sudah kangkang tadi. Kalau terlihat hantu jangan sekali-kali anda berbalik badan untuk melihatnya. Apablia anda melakukannya maka makhluk tersebut akan berada hanya 5 cm dari hadapan anda dan walhasil boleh membuat anda terkejut (sawan). Apabila anda takut anda boleh berjalan dengan membelakangi makhluk tersebut sambil membaca doa., Kalau tidak anda akan terus diikuti kemana pun anda pergi.

Cara 5:
Anda tidak menggunakan sehelai benang pun dan berada sendiri di tempat yang anda anggap keramat.Ini Jangankan setan .. orang lagi lalu pun boleh singgah ..

Cara 6:
Gunakan payung. Buka payung anda dan anda berteduh di bawahnya. lakukan sendiri dan dimalam hari

Cara 7:
Lakukan secara berdua. Anda dan kawan-kawan anda bercerita masalah hantu di tempat yang anda anggap keramat. Biasanya selama anda bercerita makhluk2 halus sangat senang mendengarkan cerita mengenai meraka. Biasanya mereka ada di belakang orang yang bercerita.

Yang perlu diperhatikan dalam semua cara diatas adalah harus melakukannya seorang diri (kecuali cara 7) dan pada malam hari dengan tidak ada cahaya.

Seandainya terjadi penampakan janganlah anda merasa takut, kalau anda takut maka penampakan tersebut akan semakin jelas.

Jangan pernah cuba-cuba sebab anda akan di cuba...


DBS

Inilah Orang Pencipta Internet



Siapa sangka penemuannya ini menjadi salah satu penemuan terbesar menjelang abad modern. Dialah Leonard Kleinrock, lahir di New York 13 Juni 1934 adalah seorang engineer dan ilmuwan komputer. Sekitar 40 tahun yang lalu tepatnya 29 Oktober 1969, adalah hari yang bersejarah bagi perkembangan teknologi.

Pada saat itulah sang ilmuwan memperkenalkan teknologi yang bernama internet. Nah, siapa sangka penemuan beliau ini menjadi semakin berkembang hingga saat ini dan banyak membantu kita dalam keseharian. Awalnya ilmuwan kita ini menemukan internet dikarenakan kecintaannya dengan dunia sains. Dalam disertasinya dia berhasil memecahkan kode digital dan menjadikannya sebagai paket-paket yang terpisah. Inilah yang menjadi kunci dalam pertukaran data antar komputer.

Bersama timnya beliau melakukan penelitian untuk membuat satu komputer yang dapat berkomunikasi dengan komputer lainnya atau dengan kata lain membuat suatu jaringan yang teramat sederhana. Namun siapa sangka awalnya tidak ada yang peduli dengan tindak tanduknya dalam proyek besar ini. Bahkan AT & T, perusahaan penyedia sambungan telepon terbesar di AS menolak penelitian ini yang menurut mereka sebuah mission imposible. Meski demikian AT & T masih berbuat baik dengan menyediakan fasilitas berupa jalur yang menghubungkan komputer untuk Arpanet.

DBS

Wednesday, July 25, 2012

5 Kenderaan Perang Termahal Di Dunia

5. Kapal Perang Kelas Iowa



Dalam kurun waktu tahun 1939 hingga 1942 setidaknya dah 4 unit kapal perang kelas Iowa. Kapal perang jenis ini diperlukan oleh kerajaan Amerika pada tahun 1939 sebagai senjata pemukul pamungkas untuk mengendalikan kekuatan armada laut di kawasan Lautan Pasifik saat berlangsungny
a Perang Dunia II. Sejatinya kerajaan Amerika merancang membuat 6 kapal perang jenis ini, tapi kerana mengingat besarnya bayaran yang diperlukan pada waktu itu maka diputuskan hanya membuat 4 kapal saja. Kapal jenis Iowa memulakan tugas untuk seluruh unit armadanya pada tarikh 22 Februari 1943, dan kini kesemua unitnya telah memasuki masa bersara pada bulan Mac 2006.
Bayaran pembuatan 1 kapal pada waktu itu (1943) adalah sekitar 1.8 Juta USD. Bayaran sebenarnya tentunya dirahsiakan, tetapi ini adalah pengiraan dari beberapa pengamat ekonomi pada waktu itu yang telah mengambil kira faktor inflasi dan depresiasi mata wang Dollar . Dengan dibuatnya 4 kapal bernilai 1.8 Juta USD, bererti bayaran totalnya adalah 7.2 Juta USD.
Dengan wang sebanyak ini berapa boleh dibelanjakan?

4. Expeditionary Fighting Vehicle



Masih ingat momen debat antara 2 kadidat presiden Amerika John Mc Cain dan Barrack Obama semasa kempen presiden membincangkan anggaran jabatan pertahanan? Ingatkah anda ketika John Mc Cain bicara tentang program pembuatan kenderaan amphibi yang menyedut anggaran begitu besar yang dikutip dari pembayar cukai? Mengapa hal ini menjadi sangat menarik perhatian? Tidak lain kerana besarnya bayaran yang dianggarkan untuk membuat 1 mesin tempur ini.
Projek pembuatan kenderaan amphibi ini sejatinya sudah bermula sejak tahun 1970-an dan berterusan hingga hari ini. Dengan body kenderaan dari almunium penuh, mampu mengharungi samudera dan superior saat bertarung di darat. Kenderaan ini dikendalikan 3 orang dan mampu membawa 17 personel. Total bayaran yang sudah dikeluarkan hingga saat ini adalah 15,9 Juta USD. Belum ada 1 pun amphibi ini yang telah jadi dan bertugas rasmi di US Defence, ia hanya berupa prototaip yang masih terus disempurnakan dan dibangunkan. Pihak US Defence masih belum puas dengan prestasi kenderaan ini kerana hanya boleh beroperasi maksimum selama 4.5 jam.
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Memberi 1 unit kereta Ferrari F430 untuk setiap penduduk yang sudah layak punya Lesen di negara bahagian Kepulauan Virginia US.

3. Kapal Selam Nuklear Kelas Ohio



Kapal selam nuklear kelas Ohio ini merupkan penerus dari seri Kapal Selam Nuklear sebelumnya, seperti Kelas Trident. Kapal Selam ini diawaki oleh 155 crew. Pembuatan kapal selam ini sangatlah rahsia, apalagi reaktor nuklearnya, tidak ada satupun dokumen yang boleh dikesan. Tapi, yang jelas, semua peranti penggerak kapal selam ini berikut sistem mekanikal penunjang kehidupan di dalamnya (pemisah air menjadi udara, penulen air laut) direka untuk mampu beroperasi hingga 100 tahun usia kapal selam. Apa ertinya? Contohnya kapal selam ini diisi penuh bahan makan, dan belayar mengelilingi samudera, maka kapal selam ini baru berhenti bila bahan makanannya habis, bukan kerana bahan bakarnya habis.
Bayaran pembuatan kapal selam ini adalah sekitar 2 Juta USD . Satu unitnya. Saat ini, Amerika mempunyai 18 unit kapal selam nuklear kelas Ohio. Jadi, total nilai 18 Juta USD .
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Dalam taraf ini, bersiaplah anda untuk membayangkan sesuatu yang lebih. Bila bayaran sebanyak itu dianggarkan untuk benua Afrika, maka tiap orang termasuk bayi hing

2. Kapal Induk Kelas Nimitz



Pemberian nama Kapal Induk Kelas Nimitz diberikan untuk mengenang pahlawan Amerika Marin Penerbang Admiral Chester W. Nimitz . Semua kapal induk Amerika rata-rata dinamakan pahlawan dari kalangan tentera, dan Presiden US sperti USS John. Stennis, USS Carl Vinson, dan USS Ronald Reagan . Dengan diperkuatkan reaktor nuklear sebagai motor penggeraknya, Kapal Induk USS Nimitz pertama kali memperkuat armada Angkatan Laut Amerika pada 3 Mei 1975. Hingga saat ini terdapat 10 unit kapal induk kelas Nimitz yang beroperasi. Dengan panjang sekitar 400 meter, dan diawaki 5700 personel, daya jelajah kapal induk ini sama dengan kapal selam kelas Ohio, mampu belayar mengelilingi samudera tanpa henti. Bayaran pembuatan 1 kapal induk ini adalah sekitar 4.5 Juta USD , sehingga bila ditotal harga seluruh armada kapal ini adalah 45 Juta USD.
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Cukup untuk dibelikan 1 unit iPod Nano untuk seluruh di warga Amerika mulai bayi hingga tua renta.
Dari ke 4 kenderaan tempur tersebut memang luar biasa tetapi ada yang lebih luar biasa lagi yang menduduki kedudukan ke 1
iaitu:

1. Pembom Siluman B-2



Bayangkan, seandainya rumah anda di sebelah markas Angkatan Bersenjata , dan saat itu pula negara anda sedang konfrontasi dengan Amerika . Apabila anda duduk-duduk santai, tak terdengar suara sekaligus tak tampak di keheningan ... Tiba-tiba saja di kejauhan sejarak kurang dari 1 batu sudah terlihat pesawat pengebom B-2 Spirit yang sudah membuka perutnya untuk menjatuhkan bom di tetangga anda.
Itulah pengebom siluman, yang menghantui di mana-mana lokasi konflik dengan Amerika. Selama buertugas, tidak satupun dari armada pesawat ini ditembak jatuh musuh. Pesawat ini sudah dihasilkan sebanyak 21 unit, di mana 1 unit telah jatuh bukan kerana pertempuran di pangkalannya, Guam. Secara undang-undang, Amerika tidak akan menjual pesawat siluman (B-2 Spirit, F-22, F-117) ke mana-mana negara.
Bayaran pembuatan pesawat ini bermula dari idea, prototaip hingga pengeluaran 1 pesawat adalah 23 Juta USD . Tetapi, harga 1 pesawat ini adalah 1,3 Juta USD . Bila 21 unit pesawat yang siap beroperasi ke seluruh dunia manapun dikali 1,3 Juta USD plus
bayaran Penyelidikan bernilai 23 USD, maka kesemuanya itu bernilai 50,3 Juta USD.
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Membeli seluruh daratan Afghanistan untuk menamatkan perang sekalian pulangnya mampir membeli negara Honduras, lalu ada kembalian sedikit untuk bersenang-senang sepuasnya di Giant Central American theme-park.

DBS

Kolam Renang Terbesar Di Dunia

Kolam renang ini tercatat dalam Guinness Book of World Records sebagai yang terbesar di dunia. Kolam renang di pinggiran pantai ini mempunyai panjang mencapai 1.013 meter (1 kilometer lebih) dan luasnya mencapai 8 hektar. Kolam renang yang terletak di pinggir pantai Chili ini menampung air hingga sebanyak 66 juta gelen (250.000 meter padu air).


Kolam renang ini memerlukan masa 5 tahun untuk menyelesaikannya dan ketika dibuka langsung menarik banyak pelancong ke San Alfonso del Mar resort di Algarrobo, pantai selatan Chili dimana kolam renang ini berada.


Kolam renang ini menggunakan mesin pam dan sistem penapisan yang dikendalikan komputer untuk tetap menjaga air laut di dalamnya agar tetap fresh dengan sistem peredaran permanennya. Pam menyedut dan menapis air dari laut pada satu sisi, dan memompanya keluar lagi pada sisi lain. Suhu ditetapkan pada suhu 26 darjah celcius, lebih hangat sekita 9 darjat dari suhu air laut di dekatnya.


Kolam renang ini direka oleh Biochemist asal Chili , Fernando Fischmann dengan memanfaatkan sumber air laut yang tidak pernah habis dan tentunya tidak merosakkan persekitaran laut di sekitarnya.


DBS

Monday, July 16, 2012

Kata-Kata Mutiara RAMADHAN


Bila senda membuat tertawa ,
Hati bahagia wajah ceria ,
Maaf dipinta segala dosa ,
Sambut gembira puasa mulia ,
Selamat menjalankan ibadah ,
Ramadhan tak terasa satu tahun dah berlalu ,
kini ia mengunjungi kita lagi Ramadhan Yamarhaban ,
Bulan Penuh Berkah,
Bulan Penuh Rahmat,
Bulan Penuh Ampunan …….
Sungguh mulia Bulan Suci Rahmadhan ,
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa …

Dalam kesakitan teruji kesabaran ,
Dalam perjuangan teruji keikhlasan '
Dalam ukhuwah teruji ketulusan ,
Dalam tawakkal teruji keyakinan ,
Hidup ini sangat indah kalau Allah menjadi tujuan...
Selamat menunaikan Ibadah Ramadhan....


Kalau semua HARTA adalah RACUN maka ZAKAT-lah penawarnya,
Kalau semua UMUR adalah DOSA maka TAQWA & TAUBAT lah obatnya,
Kalau semua BULAN adalah NODA maka RAMADHAN lah pemutihnya,
MOHON MAAF ZAHIR BATHIN,
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA...

Maaf kredit amal anda tak mencukupi untuk melakukan panggilan ke surga,
isilah segera kredit amal anda di bulan puasa ini... 
Selamat menunaikan Ibadah Ramadhan....

Anak melayu memancing ikan,
perahu berlabuh ditengah lautan,
sambil menunggu datangnya Ramadhan
Jari ku susun mohon ampunan,
Selamat Menyambut Bulan Suci Ramadhan...

setitik tinta jadi noda,
setitik salah jadi dosa,
bulan penuh berkah segera tiba,
mari tekun ibadah di bulan puasa...
Marhaban Ya Ramadan,sambutlah dengan senyuman...
Selamat Pagi...

Jom kita START hidup baru ,
SETTING Niat, UPGRADE Iman,BROWSING Ilmu
SEARHCING wawasan,DOWNLOAD pahala,UPLOAD Kebaikan,DELETE Dosa
kumpulkan dalam WALL hati,simpan dalam PROFIL diri,jadikan STATUS abadi, ADD persaudaraan,tuk login masuk FACEBOOK… eiiitttttssss ,masuk SURGA...
Selamat Menyambut Bulan Suci Ramadhan...

Fajar Ramadhan segera menghampiri dunia,
selembar sutra menghapus noda,
sebening embun penyejuk kalbu,
sucikan hati bersihkan jiwa di bulan yang suci.
Selamat menunaikan Ibadah Ramadhan....
Semoga amal kita diterima disisi Allah SWT..
Amiiin…

Tiada kata yang dapat terucap
hati terasa malu
dalam kalbu aku boleh teriak,
batin menangis,
betapapun dosa itu
aku yakin KAU maha pengampun
saat aku sedih...
hanya padamulah aku cerita
saat aku marasa sendiri
aku yakin Kaupun bersamaku...
Ya Allah
aku rela saat ini jika harus menghadapmu
jika ITU LEBIH BAIK
ridhoMUlah yang senantiasa aku harap
maaf aku ya Allah
maaf aku wahai smua hamba Allah yang ada dialam fana ini...

Tiada kemenangan tanpa zikrullah,
tiada amal tanpa keikhlasan,
tiada ampunan tanpa maaf dari sesama,
marhaban ya ramadhan...

Matahari berdzikir,
angin bertasbih dan pepohonan memuji keagungan-Mu.
Semua menyambut datangnya malam Seribu Bulan.
Selamat datang Ramadhan, Selamat beribadah puasa.
Mohon Maaf Zahir dan Bathin...

SEIRING TERBENAMNYA MENTARI DI AKHIR SYA’BAN,
TIBALAH KINI BULAN RAMADHAN,
PESAN INI SEBAGAI GANTI JABAT TANGAN UNTUK
MOHONKAN MAAF ATAS KEKHILAFAN.
MARHABAN YA RAMADHAN...

Jika hati seputih awan jangan biarkan ia mendung,
jika hati seindah bulan hiasi dengan senyuman,
marhaban ya ramadhan...
selamat menunaikan ibadah puasa mohon maaf zahir dan bathin...

Bila hati saling terpaut rasa cinta terjalin indah,
Bila salah & Khilaf telah terjadi maka Mohon Maaf
Zahir & Batin atas kesalahan,
“Marhaban Ya Ramadhan”
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa
Semoga kita selalu diberkahi dibulan yang penuh mahrifah ini...
Aminn.....

Sebelum cahaya Illahi dipadamkan,
sebelum langit runtuh,
sebelum pintu taubat ditutup,
sebelum malaikat menjemput,
sebelum Ramadhan tiba,
maaf kalau ada perkataan yg menyinggung...

Let’s join us for RAMADHAN SALE!!!
Diskon penghapusan dosa besar2an 100% untuk semua jenis dosa
Tingkatkn ibadah wajib, sunnah, perbanyak istigfar % sedekah
Lebih heboh lagi, ikuti DOOR PRIZE lailatul qadar
Selamat berpuasa maaf zahir bathin...

PERKATAAN Indah Adalah ALLAH
LAGU Merdu Adalah AZAN
MEDIA Terbaik Adalah AL-QUR’AN
SENAM sehat Adalah SHOLAT
DIET Sempurna Adalah PUASA
KEBERSIHAN Menyegarkan Adalah WUDUK
PERJALANAN Indah Adalah HAJI
KHAYALAN yang Baik Adalah Ingat Akan Dosa dan TAUBAT
SELAMAT MENYAMBUT BULAN SUCI RHAMADHAN...

Bila ada langkah membekas lara,
bila ada kata merangkai dusta,
bila ada tingkah menoreh luka,
pada kesempatan ini saya mohonkan maaf zahir dan bathin.
Selamat Melaksanakan Ibadah Puasa pada bulan Ramadhan...

Saturday, July 14, 2012

5 Monster Dalam Legenda Dunia

Jika anda seorang penagih game komputer, tentu tidak asing dengan nama-nama makhluk mitos dibawah ini. mereka hidup dalam kehidupan seharian masrakyat di salah satu belahan dunia. Bahkan dengan penggambaran dan pemberian watak sedemikian hebatnya. Untuk anda yang belum tahu, berikut adalah senarai monster legenda dunia:

1. Gorgon
Dalam perjalanan mitos Yunani, sosok Gorgon digambarkan sebagai monster perempuan yang kejam, mempunyai tari dan rambutnya berupa ular berbisa. Gorgon pun digambarkan mempunyai sayap, cakar, dan mempunyai tanduk besar. Berdasarkan mitos, Gorgon akan meubah seorang manusia menjadi batu, seketika mereka saling bertatapan.



2. Banshee
Banshee adalah sosok peri perempuan yang hidup di dalam cerita legenda masyarakat Celtic. Sosok banshee akan terlihat terbang mengelilingi sebuah rumah yang penghuninya akan meninggal dunia. Bahkan ada yang menyebutnya bahawa banshee sebagai penyebab kematian penghuni rumah tersebut, terutama perempuan.



3. Ogre
Ogre adalah sosok mosnter raksasa, di dalam cerita legenda masyarakat Perancis ia suka memakan manusia, sebagai makanannya. Ogre sering digambarkan dengan wajah yang lebar, mempunyai rambut dan janggut sangat lebat, berperut buncit, namun memiliki tubuh yang kuat.



4. Ghoul
Ia datang dan hidup di dataran Arab, namun mereka menyebutnya dengan jin. Ia mampu berubah wujud seketika, namun kehadiran mereka dapat dikenali oleh melalui bahagian tubuh yang tak dapat diubahnya, kuku dijarinya. Diceritakan bahawa mereka akan memakan manusia terutama anak-anak, dan mayat yang baru dikuburkan.



5. Oni
Mengenali Oni cukup sukar, namun mereka biasa digambarkan sebagai sosok raksasa yang seram, mempunyai cakar tajam, rambut panjang, dan dua tanduk panjang yang tumbuh dikepalanya. Oni memiliki tubuh umumnya manusia, namun kadang-kadang menjadi berlebihan, matanya menjadi empat, atau jari menjadi banyak. Memakai seluar dari kulit harimau, serta menggenggam sebuah gada besar.


DBS

5 Artis Korea yang Mati Muda Bunuh Diri

Walaupun cantik dan hensem, terkenal, dan kaya, kebahagian tak diperoleh sejumlah artis Korea berikut ini. Secara ironis, mereka memilih mati muda dengan cara bunuh diri menggunakan gantungan tali ataupun menyayat nadi sendiri. Inilah 5 artis Korea yang mati muda akibat bunuh diri:

1. Chae Dong Ha
Ini kes yang terbaru, Chae Dong Ha ditemui gantung diri di kediamannya pada 27 Mei 2011. Mantan personel SG Wannabe ini dikabarkan bunuh diri kerana kemerosotan akibat bekas manajernya meninggal dunia dua tahun lalu akibat menghirup gas di sebuah bilik hotel.



2. Song Ji Seon
Song meninggal pada Mei 23, 2011, setelah terjun dari tingkat 19 apartmennya di Seoul. Anehnya, sebelum membunuh diri, presenter ini sempat menulis di twitter-nya, agar polis bergegas ke tempat tinggalnya tapi ia kemudian menghentikan postingan pertamanya. Setelah disediliki, nampaknya Song bunuh diri kerana cinta. Dia mengaku punya skandal asmara dengan pemain besbol profesional, Im Taehoon (23). Namun Im membatahnya dan Song sakit hati. Im Taehoon pun sempat dikecam awam.



3. Park Yong Ha
Bintang siri drama Winter Sonata ini mengantung diri dengan kabel camcorder di rumahnya di Seoul pada 30 Jun 2010. Park, 32 tahun, bunuh diri kerana kecewa menghadapi kanser perut sang ayah. Dia sangat menyayangi sang ayah dan merasa bersalah atas penyakit yang dialami ayahnya. Park juga yang merawat ayahnya selama sakit, sehingga artis-penyanyi ini rehat dari kariernya yang tengah bersinar.



4. Woo Seung Yun
Pada 27 April 2009, Woo (24) menggantung diri di almari pakaian rumahnya. Lag-lagi depresi sebagai penyebabnya. Ia sempat dirawat akibat depresinya itu. Woo semula model, namun kemudian terjun ke film diantaranya filem Herb dan Private Eye.



5. Jang Ja Yeon
Jang (29) menggantung diri di rumahnya di daerah Seongnam pada 27 Mac 2009. Dia kemurungan lantaran agennya sering memaksanya berhubungan badan dengan sejumlah pengarah program, CEO, dan eksekutif media industri hiburan. Jika dia menolak, dia dipukul, sehingga kes ini jadi skandal nasional di Korea Selatan.




DBS

5 Sungai Terdalam Di Dunia

Pernahkah anda mengalami masa kecil yang polos, nakal, dan suka bermain-main di pinggir sungai. Bila pernah, kami yakin pasti saat itu, anda tak merasa takut akan dalamnya sungai dan derasnya arus. Seiring bertambahnya rasa takut, ketika kita lalu di depan sebuah sungai, kita selalu penasaran sedalam apa sungai tersebut. Mungkin ada beberapa sungai yang tidak membimbangkan kita. Namun, jangan cuba-cuba bermain-main dengan kelima sungai ini. Kerana sangat dalam. Sungai apa sajakah itu?

1. Sungai Mississippi ~ 61 meter (200 kaki)



Sungai Mississippi adalah kekuatan geologi yang terbesar di Amerika Utara. Sungai ini berpanjangan 2.300 batu (3.700 km) dan mengalir dengan kelajuan rata-rata 3 batu per jam ketika melewati New Orleans. Sungai ini menerima air dari 31 negara bahagian dan dua provinsi Kanada, dan menghantar rata-rata 436 ribu tan mendapan setiap hari di sepanjang tahun. Sungai ini mempunyai kedalaman maksimum kira-kira 200 kaki. Apa yang kita sebut sebetulnya adalah Sungai Mississippi Bawah, bermula di Cairo, Illinois, ketika Sungai Ohio bertemu dengan Sungai Mississippi Atas yang lebih kecil dan jinak.

2. Sungai Saint Lawrence ~ 65 meter (213 kaki)



Berasal di hujung timur laut Tasik Ontario, Sungai St. Lawrence River mengalir sepanjang 700 batu (1.125 km) ke Lautan Atlantis. Dengan lebar rata-rata dua batu dan kedalaman maksimum sekitar 200 kaki, saluran alam satu-satunya untuk Sistem Tasik-tasik Besar ini adalah sungai timur-barat di Amerika Utara.

3. Sungai Hudson ~ 66 meter (216 kaki)



Sungai Hudson bermula di Tasik Tear of the Clouds di pinggiran barat daya Gunung Marcy, puncak tertinggi New York. Sungai Hudson memiliki panjang 315 batu (507 km). Titik hati seorang adalah hampir mendekati Ujung Dunia dekat Titik Barat yang berkedalaman 216 kaki. Titik terlebarnya adalah Haverstraw dimana lebarnya adalah tiga setengah batu.

4. The Yellow River ~ 80 kaki (262 kaki)



Yellow River atau Huang He, yang asalnya dikenali sebagai Hwang Ho, adalah sungai terpanjang kedua di China (setelah Yangtze) dan terpanjang keenam di dunia dengan kepanjangan kira-kira 5.464 kilometer (3.395 batu). Sungai ini terkenal atas gunung endapan besar yang dihantarkannya-1, 6 bilion tan setahun pada titik di mana sungai ini menurun dari Dataran Tinggi Loess. Jika sungai ini mengalir ke laut dengan volum yang cukup, 1,4 bilion tan dihantar ke laut tersebut setiap tahun.

5. Sungai Amazon ~ 91 meter (300 kaki)



Amazon di Amerika Selatan adalah sungai terpanjang kedua di dunia dan setakat ini mempunyai aliran air terpantas dengan rata-rata pelepasan yang lebih besar dari ketujuh sungai besar yang lain. Amazon, yang mempunyai cekungan saluran yang terbesar di dunia, sekitar7.050.000 km persegi (2.720.000 batu persegi), menyumbang kira-kira seperlima total arus sungai dunia.

DBS

10 Saintis Paling Sadis Di Dunia

Saintis juga terkenal kerana kontroversinya dengan teori yang mereka yakini hingga kegilaannya dengan amalan-amalan yang sangat tidak lazim bahkan menggunakan manusia sebagai arnab percubaan.
Charles Darwin misalnya, terkenal kerana kontroversi teori Darwinnya yang banyak ditentang. Meskipun teori Darwin belum terbukti benar, sebahagian saintis lain sudah berjaya membuktikan kebenaran teori mereka dan menggugurkan bantahan-bantahan yang mereka terima.
Namun saintis-saintis ini adalah saintis gila yang menggunakan segala cara untuk membuktikan kebenaran teorinya:

1. Vladimir Demikhov: transplantasi Anjing Berkepala Dua



Pada tahun 1954, pakar bedah Soviet Vladimir Demikhov, mendedahkan karya terbesarnya kepada dunia: Seekor anjing berkepala dua. Kepala anak anjing telah dicangkokkan ke leher anjing gembala Jerman dewasa. Kepala kedua akan mendapatkan sisa susu, tidak perlu makanan kerana susu mengalir menuruni leher dari sambungna esofagus.
Meskipun akhirnya kedua binatang akan mati kerana penolakan rangkaian, itu tidak menghentikan Demikhov untuk mencipta lebih dari 19 lagi anjing berkepala dua selama 15 tahun selepas itu.

2. Stubbins Ffirth: Demam Kuning Vomit-Minum Doktor



Selama tahun 1800-an, seorang doktor latihan di Philadelphia, Stubbins Ffirth, membentuk hipotesis bahawa demam penyakit kuning bukan penyakit menular, dan meneruskan hipotesisnya dengan melakukan percubaan pada dirinya sendiri.

Awalnya dia menuangkan darah dijangkiti ke lukanya yang terbuka dan kemudian mencubanya dengan meminum darah dijangkiti tersebut. Dia tidak jatuh sakit, namun hal ini bukan kerana demam kuning tidak menular, melainkan kerana kemudian diketahui bahawa penularannya harus melalui suntikan terus ke dalam aliran darah, atau biasanya
melalui gigitan nyamuk.

3. Josef mengele, Malaikat Kematian



Joseph mengele menjadi termasyhur kerana menjadi salah satu doktor SS yang mengawasi pemilihan tahanan yang datang, menentukan siapa yang harus dibunuh dan siapa yang menjadi buruh paksa, dan untuk melakukan eksperimen manusia di kem tahanan tersebut, di antara orang-orang yang mengenal mengele sebagai "Malaikat Maut . "
Di Auschwitz, mengele melakukan sejumlah kajian pada anak kembar. Setelah percubaan selesai, anak kembar ini biasanya dibunuh dan tubuh mereka dibedah. Ia mengawasi sebuah operasi di mana dua anak-anak Gipsi dijahit menjadi satu untuk mencipta kembar siam, tangan anak-anak menjadi sangat dijangkiti di mana urat-urat mereka telah rosak. Mengele sangat fanatik dengan darah dari anak kembar, terutama yang kembar. Dia dilaporkan mengambil darah mereka sampai mati.
Tawanan Auschwitz Dekel Alex mengatakan:
"Saya tidak pernah boleh menerima kenyataan bahawa mengele sendiri percaya dia melakukan pekerjaan yang serius - bukan dari cara dia kurang teliti tentang hal itu. Ia hanya menjalankan kekuasaannya."
"Mengele menguruskan sebuah kedai daging - bedah utama yang dilakukan tanpa ubat bius. Sekali waktu, saya menyaksikan sebuah operasi perut - mengele menghapuskan potongan-potongan dari perut, tetapi tanpa ubat bius. Di lain waktu, itu adalah hati yang dikeluarkan, lagi-lagi , tanpa ubat bius. Saat itu mengerikan. "
"Mengele adalah seorang doktor yang menjadi gila kerana ia diberi kuasa. Tidak ada yang pernah bertanya kepadanya - kenapa yang satu ini mati? Mengapa tidak yang satu binasa? Para pesakit tidak masuk hitungan. Dia mengaku melakukan apa yang ia lakukan dalam nama ilmu pengetahuan, tetapi itu adalah sebahagian daripada kegilaan ".

4. Johann Conrad Dippel: Frankenstein asli



Johann Conrad Dippel lahir dan besar di istana Frankenstein, pada 1673 di sebuah tempat di dekat dekat Darmstadt, Jerman. Dia dikatakan sebagai wujud asli dari novel Mary Shelley 's "Frankenstein", walaupun gagasan itu tetap kontroversi.
Setelah mempelajari teologi, falsafah dan alkimia, ia mencipta minyak binatang yang diperbuat dari tulang, darah dan pelbagai produk-produk haiwan yang lain, yang dikenali sebagai Minyak Dippel yang diharapkan menjadi setara dengan mimipi para alkemis tentang "ubat mujarab kehidupan."
Dikatakan bahawa beberapa bahagian dalam karyanya ini termasuk mendidihkan pelbagai bahagian tubuh dalam tong-tong besar untuk membuat semacam ramuan orang gila. Dippel dikenali sebagai penemu bahan kimia sintetik bernama Prussian Blue. Ia mendakwa pernah menciptakan cecair hidup abadi. Khabarnya, percubaannya itu terinspirasi oleh watak yang sesuai dengan nama istana tempat ia lahir, Franskenstein.

5. Giovanni Aldini: Percubaan Elektrik Pada Mayat



Aldini adalah keponakan Luigi Galvani. Pamannya mencari konsep galvanisme, saat melakukan percubaan dengan arus elektrik pada kaki katak. Aldini cuba meneruskan percubaan tersebut lebih lanjut. Aldini melakukan percubaan pada mayat. Di depan audiens, ia melakukan eksperimen pada tahanan yang dihukum gantung, George Forster.
Dia menerapkan batang konduktor penghantar elektrik pada rektum, hingga tahanan tersebut mulai menumbuk udara, dan kakinya mulai menendang dan tersentak. Batang yang diterapakan pada wajah membuat mayat itu mengepalkan dan gementar. Mata kirinya terbuka.
Dan Beberapa orang yang hadir takut mayat itu hidup kembali, dan jika benar maka ia harus kembali dilaksanakan. Satu orang penonton begitu ketakutan, dan tak lama selepas meninggalkan kawasan tersebut, dia dilaporkan meninggal.

6. Sergei Bruyukhonenko: The Dog Decapitator



Jauh sebelum Vladimir Demikhov, percubaan gila Bruyukhonenko pada anjing mengarah pada prosedur pembangunan jantung terbuka. Ia mengembangkan mesin kasar yang disebut autojektor (jantung dan paru-paru mesin).
Dengan menggunakan mesin primitif ini, Bryukhonenko menjaga beberapa kepala anjing tetap hidup. Pada tahun 1928, ia menunjukkan salah satu kepala di depan penonton.
Untuk membuktikan itu nyata, ia memukul-mukul palu di atas meja. Kepala itu tersentak. Ketika mata kepala anjing itu disinari cahaya, matanya berkelip. Dan ketika diberi makan sepotong keju, selebihnya akan keluar dari kerongkong, yang membuat banyak penonton terpukau namun juga jijik dan tidak senang.

7. Andrew Ure: Jagal Scotland



Andrew Ure, meskipun banyak prestasi sebagai doktor Scotland, dia lebih terkenal dengan empat percubaan yang dilakukan pada Matius Clydesdale pada 4 November 1818.
Percubaan pertama melibatkan insisi di tengkuk. Sebahagian dari vertebra dihilangkan. Sebuah insisi kemudian dibuat di pinggul kiri. Kemudian potongan dibuat di bahagian tumit. Dua batang yang berhubung dengan bateri ditempatkan di leher dan pinggul, yang menyebabkan kejang-kejang tak terkawal.
Batang kedua kemudian ditempatkan di tumit, dimana kaki kiri menendang dengan begitu kuat, sehingga hampir membuat roboh pembantunya. Percubaan kedua membuat diafragma dari dada Forster naik turun, seolah-olah ia bernafas lagi.
Ure telah melaporkan bahawa selama darah Forster tidak dikeringkan, atau lehernya tidak putus, ia yakin ia boleh menghidupkannya kembali.
Percubaan ke-3 menunjukkan ekspresi wajah yang luar biasa yang ditunjukkan ketika Ure membuat sayatan di dahi Forster. Batang itu dimasukkan, dan wajah Forster mulai menunjukkan emosi kemarahan, horor, putus asa, kesedihan, dan mengerikan, berkerut tersenyum.
Ekspresi takut dari penonton begitu parah sehingga satu doktor pengsan di tempat. Percubaan akhir membuat orang-orang percaya bahawa Forster memang hidup. Potongan juga telah dibuat di telunjuk. Ketika batang itu dimasukkan, Forster mulai mengangkat tangannya dan menunjuk orang-orang di antara para penonton. Tak perlu dikatakan, banyak penonton yang histeria.

8. Shiro Ishii: Doktor Iblis Sejati



Ishii adalah seorang ahli mikrobiologi dan leftenan jeneral Unit 731, sebuah unit perang biologi Tentera Empayar Jepun semasa Perang Sino-Jepun. Beliau dilahirkan di bekas Desa Shibayama Kabupaten Sanbu di Wilayah Chiba, dan belajar perubatan di Universiti Empayar Kyoto.
Pada 1932, ia memulakan eksperimen pendahuluan dalam perang biologi sebagai projek rahsia tentera Jepun. Pada tahun 1936, Unit 731 terbentuk. Ishii membina sebuah sebatian besar - lebih dari 150 gedung-gedung lebih dari enam kilometer persegi - di luar bandar Harbin, China.
Beberapa dari sekian banyak kekejaman yang dilakukan oleh Ishii dan yang lain di bawah komandonya di Unit 731 meliputi: pembedahan makhluk hidup hidup orang (termasuk wanita hamil yang dihamili oleh doktor), tahanan dengan kaki dipotong dan dipasang ke bahagian lain dari tubuh mereka, sejumlah tawanan dibuat beku anggota tubuhnya dan dicairkan untuk mempelajari hasil gangren yang tidak dirawat.
Manusia juga digunakan sebagai kes uji hidup untuk pelempar bom tangan dan nyala api. Tahanan disuntik dengan inokulasi penyakit, dengan disamarkan sebagai program vaksinasi, untuk mempelajari kesan mereka. Untuk mempelajari kesan penyakit kelamin yang tidak ada ubat, tawanan laki-laki dan perempuan sengaja dijangkiti dengan sifilis dan gonore melalui perkosaan, lalu dipelajari.
Setelah diberikan kekebalan oleh Pihak Berkuasa Pendudukan Amerika pada akhir perang, Ishii menghabiskan waktunya dalam penjara untuk kejahatannya dan meninggal pada usia 67 akibat kanser kerongkong.

9 Kevin Warwick: Manusia Cyborg Pertama



Kevin Warwick adalah ilmuwan Inggeris dan profesor sibernetika yang sangat terpesona pada robot, dia bahkan berusaha untuk menjadi orang pertama yang pernah menjadi seorang cyborg.
Pada 1998, sebuah pemancar RFID sederhana Warwick tanamkan di bawah kulitnya, dan digunakan untuk mengawal pintu-pintu, lampu, pemanas, dan peranti lain yang dikendalikan komputer berdasarkan pendekatan keilmuannya. Tujuan utama dari percubaan ini dia katakan untuk menguji batas-batas kemampuan tubuh dapat menerima, dan seberapa mudahnya akan menerima isyarat yang bererti dari cip.
Pada tahun 2002, peralatan saraf yang lebih kompleks ditanamkan pada sistem sarafnya, untuk mendapatkan akses isyarat. Percubaan terbukti begitu berjaya, hingga isyarat yang dihasilkan cukup terperinci pada lengan robot untuk meniru tindakan lengan Warwick sendiri.
Kemudian, tambahan percubaan yang paling diterbitkan adalah di mana sebuah array sederhana ditanamkan ke isteri Warwick dengan tujuan untuk mencipta suatu bentuk empati telepati atau menggunakan sinya lInternet untuk berkomunikasi dari jarak jauh juga berjaya, menghasilkan percubaan murni pertama komunikasi elektronik antara dua sistem saraf manusia. Eksperimennya masih berterusan hingga saat ini.

10 John Lilly: Pencipta Tank Perampas Sensor



Untuk mengetahui apa yang akan terjadi jika otak terputus dari semua rangsangan luaran, saintis John Lilly membina tangki kekurangan indra pertama pada tahun 1954. Mengambang di air hangat selama berjam-jam dalam gelap-gelita dan keheningan, Lilly mula mengalami fantasi nyata.

"Fantasi ini terlalu peribadi untuk disampaikan kepada umum," dia melaporkan kemudian. Halusinasi subjek ujian-nya sama-sama sukar untuk dikategorikan secara ilmiah. Ini adalah salah satu alasan mengapa penelitian nya tidak diterbitkan.
Lilly kemudian menyerah pada penelitian ilmiah dan mula mendirikan syarikat Tank Samadhi, yang dihasilkan untuk domestik. Pada tahun 1980 karya Lilly adalah model untuk filem "Altered States". Setelah menjadi guru zaman baru, ia meninggal pada tahun 2001.

DBS

Mengenal Buhur Sebagai Penghubung Dunia Gaib


Buhur adalah salah satu bahan yang biasa digunakan dalam dunia supranatural sebagai penghubung dunia ghaib. Ini adalah macam-macam buhur yang ada dipasaran.

1.MAGRIBI
buhur ini terbuat dari bahan kayu gaharu dan jayu cendana yang di haluskan denagn campuran minyak khusus.warnanya agak hitam legam dan agak basah aromanya agak menyengat dan bila di bakar asapnya berwarna putih ke hijauan untuk memilih buhur ini haruslah teliti dan berhati-hati.karena buhur ini telah beredar 100 macam lebih dengan bahan berbeza tetapi namanya berbeza

Sebagai buhur berkelas, kita harus tahu man yang boleh di pakai dan mana yang tidak.sebagai antisipasinya, cubalah ambil sedikit buhur tersebut , dan gosokkan pada kedua-dua telapak tanagn anda.apabila buhur tersebut berminyak serta mengandungi noda kecoklatan, maka itulah yang harus diplih

2.APEL JIN
Madat ini tebuat dari ampas madu lebah lanceng yang dicampur denagn minyak khusus, warnanya hitam bercampur putih kekuning.bila dibakar baunya lembut namun cepat menyebar keseluruh ruangan.asapnya berwarna hitam keputihan.untuk meneliti asli tidak nya epal jin tersebut cuba ikuti cara-cara berikut
-apabila dipegang terasa melekat dan sukar dilepaskan
-bila ditekan akan terasa lembek dan tadak mudah patah atau putus
-bila ditempelkan pada sehelai kain bekasnya tidak akan luntur

3.BUHUR JA'FARON
Terbuat dari daun pohon salwa yang dikeringkan.daun tersebut nantinya ditumbuk dan mengelurkan getah berwarna merah seperti warnah darah dan sudah mengndung aroma wangi secara alami
buhur ini tidak boleh ditiru dan diracik oleh orang - orang indonesia . kerana pohonnya hanya tumbuh di sekitar padang pasir dan hanya terdapat di daerah arab sudi, yaman, turki dan sekitarnya.

4.BUHUR AMBAR
buhur ini terbuat dari parutan pohon kurma ambar yang dicampur denagn minyak zaitun serta sepuluh minyak khusus lain nya.warna nya merah muda dan agak kering.bila dibakar asap nya sedikit, namun aromanya sangat merebak lebut seta enak dihirup.

buhur ini sangat disukai oleh para sahabat nabi SAW, kerana kelembutannya seta wanginya yang sanagt khas.untuk mendapatkan buhur ambar sangat lah susah, dikeranakan harganya sepuluh kali lebih mahal dari buhur (boleh jutaan ringgit)

5.BUHUR Sulthon
Terbuat dari parutan kulit kayu cendana yang dicampur denagn sebuk menyan arab.warnanya hitam keputihan, aromanya khas bau kemenyan dan mudah dikenali

6.BUHUR MALIK ATAU AL MULKU
Bahan nya dari kayu setnngi serta daun sirih yang dihaluskan dengan campuran minyak cendana merah, armanya sedikit menyengat dan berwarna hitam kemerahan. Bila dibakar asapnya berwarna putih hitam atau boleh semu hijau.ciri yang tepat untuk memilih buhur ini adalah bila di pegang terasa sejuk

7.BUHUR AL YAMANI
buhur ini berasal dari negara yaman.daun terbuat dari 7 getah pohon yang berbeza, warnanya hitam dan mengandungi butiran kristal merah.
Baunya sangat lembut dan tidak menyengat hidung.ciri dari buhur ini adalah bila kita menghirup bau nya seolah ingin batuk, bersin atau gatal tekak.

8.BUHUR SALWA
Terbuat dari kayu salwa yang dicampur dengan cendana merah atau disebut juga minyak saidina ali. warnanya ada yang merah juga ada yang hitam.ciri dari buhur ini adalah bila di pegang akan meninggalkan warna yang membekas di tangan

9.BUHUR AL UDUD
buhur ini tidak banyak kewujudan nya kerana bahannya yang sangat sulit anda cari iaitu pohon attakif dan hanya ada di negara baghdad (irak). warna nya putih cream dan bentuknya seperti pasta.buhur ini sangat di sukai sekali oleh seluruh bangsa gaibiyah

10.FATHUL JIN
buhur ini di khususkan sebagai sarana penghubung bangsa jin, warnanya putih dan berbentuk kristal.bila dibakar asapnya sangat banyak dan berwarna putih bersih.untuk membuktikan keaslian buhur ini celupkan butiran kristal putih pada segelas air tawar.bila butiran tersebut berwarna seperti warna air, bererti buhur itulah yang asli.karena banyak buhur yang berbentuk butiran kristal namun terbuat dari bahan kimia yang tidak boleh berubah warna.

DBS

10 Kod Misterius Yang masih Belum Terpecahkan

Walaupun internet telah melahirkan industri-bilion dolar dalam mencipta dan cracking kod, crypologists belum menyelesaikan beberapa kod-kod rahsia teka-teki yang tertua. Ini adalah sepuluh yang paling terkenal:


1. Disk Phaistos



dianggap sebagai contoh yang paling penting artifak hiroglif dari Kreta.Ditemukan pada tahun 1903, kedua-dua sisi dari lempung ditutupi dengan hieroglif ditetapkan dalam zon spiral, terkesan pada tanah liat ketika lembab. Empat puluh lima jenis yang berbeza dari tanda-tanda telah dibezakan, yang sedikit dapat dikenalpasti dengan hieroglif digunakan di masa Proto-palatial

2.Linear A



Linear A adalah salah satu dari dua linear digunakan dalam naskhah kuno Crete (script ketiga Crete hieroglif). Linear B dihuraikan pada tahun 1952 oleh Michael Ventris dan digunakan untuk menulis Mycenaean Greece. Linear A masih jauh dari benar dihuraikan tetapi sebahagian difahami dan boleh dibaca melalui nilai-nilai linear b.

Walaupun kedua-dua script berkongsi banyak simbol-simbol yang sama, dengan menggunakan suku kata yang berkaitan dengan linear b dalam menghasilkan tulisan-tulisan linear a kata-kata yang tidak mempunyai hubungan dengan bahasa yang diketahui. Bahasa ini sering disebut sebagai Minoan atau Eteocretan, dan berhubungan dengan tempoh dalam sejarah Crete sebelum siri pencerobohan oleh Mycenean Yunani sekitar 1450 SM. Hal ini diyakini bahawa mungkin ada beberapa hubungan antara linear a dan The Phaistos Disk.

3.Kryptos 

Kryptos adalah sebuah patung oleh seniman Amerika James Sanborn terletak di tingkat bawah Central Intelligence Agency (CIA) di Langley, Virginia, di Amerika Syarikat. Sejak dedikasi pada 3 November 1990, telah ada banyak spekulasi tentang erti dari mesej disulitkan itu beruang. Terus untuk memberikan hiburan bagi pekerja CIA dan cryptanalysts lain cuba untuk menyahsulit mesej. Teks kata laluan pada satu setengah patung utama mengandungi 869 aksara secara total, namun Sanborn maklumat dikeluarkan pada April 2006 yang menyatakan bahawa surat yang ditujukan pada separuh utama Kryptos hilang. Ini akan membawa jumlah aksara ke 870 pada bahagian utama.

Sisi lain dari patung terdiri dari penyulitan Vigenere tablo, terdiri dari 869 aksara, jika dihitung ruang. Orang pertama yang secara terbuka mengumumkan memecahkan tiga bahagian pertama, pada tahun 1999, adalah James Gillogly, seorang saintis komputer dari California Selatan, yang diterjemahkan dari 768 aksara. Bahagian yang dia tidak boleh menyelesaikan, sisa 97 atau 98 aksara.

4. Kod Rahsia pada Chinese Gold Bar



Pada tahun 1933, tujuh emas batangan diduga dikeluarkan untuk seorang Jeneral bernama Wang di Shanghai, China. emas batangan ini, mengandungi gambar, tulisan Cina, beberapa bentuk penulisan naskah, dan cryptograms dalam huruf Latin, muncul untuk mewakili sijil logam yang berkaitan dengan deposit bank dengan Bank AS dan tulisan China telah diterjemahkan, dan membahas transaksi di lebih dari $ 300.000.000 .

5. Beale ciphers



Beale cipher adalah kumpulan dari tiga ciphertexts, salah satu negara yang diduga lokasi harta karun emas dan perak dianggarkan bernilai lebih dari USD $ 50 juta. Dua yang lain diduga ciphertexts menggambarkan isi dari harta karun, dan senarai nama pemilik harta karun 'saudara terdekat, masing-masing.

Cerita dari tiga ciphertexts berasal dari risalah merinci 1885 harta karun yang dikuburkan oleh seorang lelaki bernama Thomas Jefferson Beale di sebuah lokasi rahsia di Bedford County, Virginia, pada tahun 1820. Beale mempercayakan kotak yang mengandungi mesej disulitkan dengan pemilik penginapan tempatan bernama Robert Morriss dan kemudian menghilang, tidak pernah terlihat lagi. pemilik penginapan memberi tiga disulitkan ciphertexts ke teman sebelum ia meninggal.

Temannya kemudian menghabiskan dua puluh tahun hidupnya berusaha untuk memecahkan kata laluan mesej, dan hanya mampu menyelesaikan salah satu dari mereka yang memberikan butiran tentang harta terpendam dan lokasi am harta karun. Sejak penerbitan risalah, sejumlah usaha telah dilakukan untuk memecahkan kod dua ciphertexts tinggal dan mencari harta karun, tetapi semua berakhir dengan kegagalan.

6. Voynich Manuscript



Naskah Voynich yang misteri diduga telah ditulis di ke-15 atau abad ke-16. Penulis, script, dan bahasa naskah tetap tidak diketahui. Yang tercatat di atas kewujudan, yang Voynich naskah telah menjadi objek kajian intensif oleh banyak profesional dan amatur kriptografer, termasuk beberapa top Amerika dan Inggeris codebreakers Perang Dunia II kemasyhuran (yang semuanya gagal menyahsulit bahagian apapun dalam teks). String ini kegagalan telah mengubah naskah Voynich menjadi subjek terkenal Kriptologi sejarah, tetapi juga diberi bobot teori bahawa buku ini hanya tipuan yang rumit-urutan yang bermakna simbol sewenang-wenangnya.

Arahan ini diberi nama setelah Poland-buku Amerika dealer Wilfrid M. Voynich, yang mendapatkannya pada tahun 1912. Saat ini Voynich naskah disimpan di dalam Buku Langka Beinecke dan Manuskrip Perpustakaan Universiti Yale sebagai item "MS 408". Edisi faks pertama diterbitkan pada tahun 2005

7. Kata laluan Dorabella



The Dorabella Cipher adalah sebuah surat yang ditulis oleh enciphered Edward Elgar Miss Dora Penny, yang didampingi oleh lain tarikh 14 Julai 1897. Penny tidak pernah bisa memahaminya dan artinya tetap tidak diketahui hingga hari ini. Kata laluan, yang terdiri dari 87 aksara tersebar lebih dari 3 baris, nampaknya terdiri dari abjad dari 24 simbol, dengan masing-masing terdiri dari simbol baik 1, 2, atau 3 anggaran semicircles, berorientasi pada salah satu dari 8 arah. Orientasi dari beberapa watak yang ambigu. Titik kecil, erti dan makna yang tidak diketahui, muncul selepas lima karakter di baris ketiga.

Sebuah hitungan 87 aksara menunjukkan frekuensi simbol yang sangat dekat dengan apa yang diharapkan jika cipher adalah cipher substitusi sederhana, berdasarkan teks dalam bahasa Inggeris, tetapi usaha untuk memecahkan hal itu di sepanjang garis-garis ini setakat ini terbukti sia-sia, mengarah ke spekulasi cipher mungkin lebih kompleks.

8. Sistem Sandi John F. Byrne 

Sistem laluan John F. Byrne Chaocipher ditemui pada tahun 1918 dan terus dicuba pecahkan tapi gagal selama hampir 40 tahun untuk kepentingan kerajaan AS. Dia menawarkan hadiah bagi sesiapa saja yang boleh memecahkan kata laluan itu, tapi hadiah tidak pernah didakwa. Hal ini akhir-akhir ini telah kembali diperiksa oleh anggota keluarganya untuk menentukan sama ada ada nilai komersial di dalamnya.

9. Kata laluan D'Agapeyeff



Sandi D'Agapeyeff adalahadalah kata laluan yang tak terpecahkan yang muncul dalam edisi pertama Codes and ciphers, sebuah buku dasar pada kriptografi diterbitkan oleh warga Inggeris kelahiran rusia yang berprofesi sebagai Pembuat peta Alexander-D'Agapeyeff pada tahun 1939.

Ditawarkan sebagai " challenge cipher "di akhir buku, itu tidak termasuk dalam edisi kemudian, dan D'Agapeyeff dikatakan telah mengakui bahawa ia lupa bagaimana kata laluan itu dia penyulitan

Ada yang berpendapat bahawa kegagalan semua usaha di dekripsi adalah kerana D'Agapeyeff salah menyulitkan teks asli.Namun , ada juga yang berpendapat bahawa kod rahsia itu masih boleh diselesaikan dengan menggunakan kaedah pengkomputeran seperti algoritma genetik.

10.Taman Shud.



tubuh seorang laki-laki tak dikenal ditemui pada pantai Somerton di Adelaide, Australia pada tahun 1948 tanpa ID, dan mengenakan sweater dan mantel walaupun hari itu cuacanya panas,

Tidak ada arahan untuk identiti dan nota gigi dan cap jari yang boleh dipadankan dengan seseorang.

Otopsi mencari kesesakan aneh, darah di perut dan organ membesar tetapi tidak ada zat asing.

Sebuah beg yang ditemui di stesen kereta api yang mungkin milik orang itu mengandungi sepasang seluar panjang dengan saku tersembunyi rahsia, yang memegang selembar kertas sobekan dari sebuah buku yang dicetak dengan kata -kata "Taman Shud".

Lembaran-lembaran ini berpadanan dengan salinan yang sangat langka Omar Khayyam 's' The Rubaiyat 'yang ditemui di kerusi belakang terkunci kenderaan dan di bahagian belakang buku ini tertulis lima baris huruf besar yang nampaknya menjadi sebuah kode.Sampai hari ini , seluruh kes tetap menjadi salah satu misteri di Australia yang paling aneh.

DBS

4 Misteri Benua Yang Hilang

Sebuah benua yang hilang adalah daratan hipotesis yang kerana alasan apapun, hari ini tidak dapat kita labuhi lagi. Sebuah contoh utama adalah Atlantis, yang menurut mitos Yunani, tenggelam ke dasar laut. Ini adalah senarai empat benua hilang sama.

1. Benua MU



Ketika pelancong dan penulis Augustus Le Plongeon dieksplorasi runtuhan Maya di Yucatan, ia mengaku telah diterjemahkan salah satu daripada empat naskah kuno Maya yang dikenal. Menurut terjemahan, tamadun Maya jauh lebih tua dari orang-orang Mesir dan Yunani, dan bahawa naskah kuno juga mengatakan kepada sebuah benua bahkan lebih tua: Mu. Menurut Le Plongeon, Mu terletak di suatu tempat di Lautan Atlantik dan, setanding dengan Atlantis, telah tenggelam oleh gempa bumi yang mengerikan. Pelarian dari Mu kemudian akan membentuk Mesir sementara yang lain akan menjadi bangsa Maya.

Lain, sedikit lebih "di luar sana" teori disajikan oleh James Churchward tahun 1926. Dia menyatakan bahawa setelah menterjemahkan lebih dari dua ribu tablet, ia telah belajar bahawa Mu benar-benar ada di Lautan Pasifik dan rumah bagi lebih dari enam puluh juta orang tetap menjaga tanah jajahan di bahagian lain dunia. Peradaban itu maju, mungkin yang paling canggih pada masanya. Namun, kira-kira tiga belas ribu tahun yang lalu itu hancur dalam satu malam oleh aktiviti gunung berapi bawah tanah. Dia berpendapat bahawa peradaban yang kita anggap kuno induk dari semua pelarian Mu kerana mereka semua simbol umum digunakan untuk komunikasi. Lebih-lebih lagi, ia menunjuk seni monolitik dan kehadirannya di seluruh dunia kuno sebagai bukti untuk tuntutan.

Ilmu, tentu saja, harus menolaknya kerana ilmu pengetahuan harus menjadi downer banyak masa. Kita tahu bahawa daratan yang cukup besar (sekurang-kurangnya yang yang cukup dapat rumah enam puluh juta orang) hanya tidak itu tidak menghentikan orang percaya, walaupun "tenggelam.". Orang percaya modern mendakwa bahawa bukti dari Mu dapat ditemukan dari pantai Yonaguni Island, Jepun, di mana beberapa struktur boleh dijumpai di bawah air.


2. Benua Lemuria

Lemuria mempunyai dasar tidak dalam tablet tanah liat, melainkan dalam hipotesis. Setelah menyedari bahawa fosil lemur dan haiwan berkaitan boleh didapati di India dan Madagascar namun di tempat lain di Afrika Selatan dari Timur Tengah, zooligist Philip Scatler mencadangkan bahawa Madagascar dan India pernah bergabung dengan daratan, dalam hal ini sebuah benua yang lebih besar atau tanah jambatan.

Sebenarnya, Scatler bukan orang pertama yang mencadangkan ini. Banyak ahli zoologi (dan perlu diingat bahawa berbicara tentang tahun 1700-an dan 1800-sini, di mana membuat tuntutan omong kosong adalah credential hanya satu yang diperlukan untuk menjadi seorang ahli zoologi) mencadangkan hal yang sama. Mereka, bagaimanapun, tidak memikirkan nama imut untuk pergi dengan itu, nampaknya kerana mereka tidak mempunyai orang pemasaran yang solid. Tapi Scatler dipopularkan gagasan dan akan ilmiah masyarakat mempunyai kes terminal Lemuriamania. Makalah mulai berteori bahawa benua itu sebenarnya membentang dari Lautan Pasifik untuk lebih menjelaskan pengedaran spesies yang berbeza di seluruh dunia. Arahan Kelangsungan Hidup Savage JH Moore pergi sejauh untuk mendakwa bahawa umat manusia mungkin telah berubah daripada spesies yang hidup di Lemuria, meskipun bukti bahawa sekarang hilang ke laut.

Namun, inti dari Lumeria adalah bahawa ia pasti tenggelam ke dasar laut, yang ilmu adalah terlalu senang untuk memanggil susun. Namun, ada sesuatu untuk hubungan India-Madagascar. Kedua-dua negara pernah berhubung, tapi India memisahkan diri jutaan tahun yang lalu, terutama tanpa tenggelam.


3. Benua Thule



Yunani explorer Pytheas adalah orang pertama yang telah menulis tentang tanah Thule, sebuah utara pulau United. Menurut tulisan-tulisannya (yang hanya berlangsung dalam bentuk serpihan dirujuk oleh sejarawan lain) itu berlayar enam hari dan merupakan utara terjauh dari pulau-pulau yang dikenali, menempatkannya di Lingkaran Artik.

Pada masa yang paling orang tidak mengambil tuntutan Pytheas yang terlalu serius, kerana ia mempunyai reputasi untuk peregangan kebenaran hanya sedikit. Dokumen yang masih hidup yang paling rujukan Thule langsung menolak gagasan ini dengan menegaskan bahawa Pytheas hanya membingungkan beberapa pulau kecil dan Inggeris bahawa ia kemungkinan besar off dari meds nya.

Tidak seperti entri kami sebelumnya, tidak ada senario kiamat awesome untuk Thule. Ini dianggap "hilang" kerana jika Pytheas benar-benar mencari sebuah pulau tak dikenali maka tentu tidak ada sekarang. Namun, perbincangan yang paling moden pada subjek berpendapat bahawa ia mungkin telah merujuk ke Norway, Scandinavia atau bukan Iceland, jadi dia mungkin telah ke sesuatu jika ia memang tidak berbohong pantatnya off.

Tapi Nazi, pernah pemikir bebas, percaya bahawa Pytheas berbicara tentang sebuah negara yang tidak lagi ada. Lebih-lebih lagi, itu adalah rumah asli dari bangsa Aryan, orang-orang yang digambarkan sebagai gergasi-eqsue super dengan kekuatan ghaib yang menempatkan teknologi moden untuk malu. Menurut legenda, seorang mesias akan datang dari Thule untuk mencipta umat manusia. Kami yakin anda tahu bagaimana cerita itu berakhir.

Sila ambil perhatian kurangnya maklumat utama yang berkaitan dengan Aryan super.


4. Benua Hyperborea

Entri lain dari Yunani kuno, rujukan yang paling awal kita yang masih hidup ke tanah Hyperborea berasal dari 450 SM, walaupun rujukan dibuat untuk sekurang-kurangnya tiga karya hilang juga. Tanah itu diduga lebih jauh ke utara dari yang lain dan rumah bagi Hyperboreans, bangsa raksasa jelas dengan darah ilahi.

Dalam Hyperborea matahari bersinar dua puluh empat jam sehari dan menetapkan hanya sekali dalam setahun. Beberapa teks merujuk pada satu hari di benua yang berlangsung satu tahun berbanding dengan pengukuran standard kami waktu. Menambah lebih ke hal raksasa sihir aneh, Hyperboreans diduga hidup seribu tahun waktu mereka. Ertinya, tiga ratus enam puluh lima hari mereka setara dengan satu tahun super. Ini umur konyol dikreditkan ke masyarakat yang sempurna mereka tidak dari kedua-dua penyakit dan perang. Orang-orang hanya akan menggantung sepanjang hari membuat muzik dan sebagainya.

Itulah yang masih ada dari apa yang kita ketahui dari mitos orang, di luar sebuah legenda saja. Satu menuduh bahawa tentera dari Atlantis telah merancang pencerobohan besar-besaran dari Hyperborea tetapi mundur begitu mereka menyedari bahawa mereka ramah raksasa aneh. Lain tuntutan bahawa Perseus slayed Medusa di Hyperborea daripada Libya, yang semacam bertentangan benda masyarakat yang sempurna, tapi apa pun.

Kewujudan Hyperborea ditentang sepanjang zaman dahulu, walaupun ada beberapa bukti untuk menyokong bahawa itu berdasarkan pada sebuah penemuan yang sebenarnya. Dua puluh empat jam sinar matahari dapat menempatkan pulau di suatu tempat di Lingkaran Artik. Jadi Hyperborea dianggap Siberia atau mungkin jauh-utara liputan China. Sementara itu, Robert Charroux telah menyatakan bahawa Hyperboreans adalah angkasawan kuno yang memilih wilayah planet kita paling sejuk untuk menetap di kerana lebih baik berkaitan dengan iklim planet mereka sendiri. Fikirkan ini apa yang akan anda.

Sunday, July 8, 2012

Cara LIKE ALL STATUS FB New Update 2012 dalam sesaat jew For Mozilla Firefox

video
IKUTI LANGKAH-LANGKAH BERIKUT INI UNTUK MENJADI KAKI LIKE di FACEBOOK.... :

1.Pertama Login ke facebook.

2.Pastikan kamu menggunakan Browser mozilla untuk menjalankan tips ini.

3.silahkan kamu Download Add-ons berikut ini kedalam mozilla kamu :



4.Selepas terinstal silahkan restart mozilla kamu. Kemudian klik Muka monyet yang ada di pojok kanan bawah mozilla kamu sampai menyala.
Selepas itu silahkan instal Script Auto Like di bawah ini...



5.jika sukses akan ada notifikasi/pemberitahuan bahwa script telah sukses terinstal di bawah pojok kanan bagian bawah.

6.Close mozilla kamu,Selepas itu buka kembali mozillanya,sekarang silahkan menuju ke halaman Facebook.Jika sukses maka akan ada tampilan berupa menu :




Fungsi logo dari kanan ke kiri:


*Like All Status

*Unlike All Status

*Expand komen


*Like All Komen




7. Lakukan eksekusi.
Klik like all statuse untuk menyebar seluruh jempol kamu pada seluruh status dari kawan2 kamu yang di update hari itu juga.Untuk menambahkan like pada status terdahulu kawan kamu silahkan geser kursor ke pemberitahuan paling bawah dari halaman kemudian Klik Like all statuse
Untuk like coment silahkan klik like all comments maka seluruh comentar terhadap status kawan dari kawan akan ter like.Dan jempol kamu akan nyangkut pada orang yang mungkin belum ada dalam daftar perkawanan kamu.
he he he.

TIPS MENGGUNAKAN TRIK INI :
Gunakanlah saat pertama kamu login facebook dan menuju ke beranda,pastikan bahwa greasemonkey tersenyum/menyala pada pojok bawah mozilla/

Klik like all status kamu untuk me like semua status kawan2 .
Geser cursor ke bawah sampai korang menemukan update status kawan korang yang belum ter LIKE sama korang.klik LIKE ALL STATUS. geser 1X lagi ke bawah,sampai nampak STATUS yang belum ter like,dan klik balik LIKE ALL STATUS.

Kalau nak cantumkan nama Anda silahkan Bagi komen & Follow This blog yang ada dalam kotak di atas... Oke...

Salam Kaki Like...
Peace.... ^_^/

Saturday, July 7, 2012

Fakta Tersembunyi The Amazing Spider-Man

Film The Amazing Spider-Man mula dimainkan hari ini, bintangnya bukan lagi Tobey Maguire dan Kirsten Dunst melainkan Andrew Garfield dan Emma Stone. Dengan dua pelakon berbeza, apakah "New Spiderman" ini memaparkan perbezaan-perbezaan yang lain?



Pertama, kita lihat dulu sinopsis The Amazing Spider-Man sebelum membahasnya lebih lanjut.

Cerita bermula dari orang tua Peter Parker yang mendadak pergi dan menitipkan Peter kecil bersama Paman Ben (Martin Sheen) dan Mak May (Sally Field), hingga Peter beranjak remaja. Selama ini hanya tahu ayahnya seorang saintis, suatu hari Parker mencari dokumen misteri sang ayah hingga ia memutuskan bertemu dengan Dr. Curt Connors, bekas rakan kerja ayahnya, sosok penting di makmal Oscorp yang mahacanggih.

Kita tahu, di situ Parker terkena gigitan labah-labah yang kemudian mengubahnya menjadi manusia superkuat, supercepat dan ...... superlengket. Parker, yang sedang tertarik pada kawan sekolahnya, Gwen Stacy (Emma Stone), memasuki dua dunia baru pada masa yang sama: jatuh cinta dan menjadi superhero pembela kebajikan. Ia kelabakan saat ayah Stacy adalah kapten polisi yang gemas membasmi Spider-Man, kerana menganggapnya mengganggu masyarakat.

Masalah tambah gawat saat Dr. Connors kelewat nafsu 'memperbaiki' diri dan umat manusia. Ia mengutak-atik cecair ajaib, berubah wujud menjadi The Lizard, manusia kadal bersaiz bangunan 30 tingkat, dan menebar bahaya.

Trailer
Nah, bila pada Spiderman 1,2, dan 3 Peter Parker (Tobey Maguire) setia dengan kisah cintanya pada Mary Jane Watson aka MJ, di filem terakhir Parker (Andrew Garfield) memilih berpaling pada Gwen Stacy.

Perbezaan kedua, bila dulu lebih efektif pada kehidupan semasa kuliah dan awal kerja, maka kini lebih bercerita tentang masa muda Peter Parker yang ternyata menyimpan banyak hal mengejutkan.

Sekarang tentang kostum. Warna kostum yang dikenakan Andrew sepertinya memang lebih cerah berbanding kostum yang dikenakan Tobey. Namun reka bentuk yan cool pada kostum Tobey terbukti mampu membuatnya tampak lebih maskulin.

Lihat gambar Spiderman ala Andrew dan Maguire di bawah ini, mana yang lebih keren menurutmu.



Fakta Tentang Andrew





1. Andrew Garfield adalah penggemar seumur hidup Spider-Man. Ia ingat gambar lama pada usia 3 tahun sedang berpakaian sebagai Spider-Man untuk Halloween.

2. Andrew Garfield berusaha membuat tubuhnya lebih berotot dengan pelatih peribadi Armando Alarcon. Ia melakukan latihan enam hari seminggu selama enam bulan untuk mempersiapkan peranan Spider-Man.
Garfield juga bekerja sama dengan koordinator aksi Andy Armstrong dan pasukannya, melakukan gerakan di trampolin, kemahiran bermain bola keranjang, bela diri, senam, parkour , serta kemahiran skateboard. Andy Armstrong dan pasukan stunt-nya membuat kem latihan di sebuah gudang dekat Sony Studios Pictures.

3. Desainer kostum Kym Barret bekerjasama dengan pengarah Marc Webb untuk mewujudkan visinya dalam tetapan Spider-Man untuk mencerminkan siluet, lebih ramping dan atletis. Mungkin itu yang jadi alasan mengapa "New Spiderman" ini lebih terlihat ramping, ya.


Fakta Soal Gwen



Gwen dan MJ, pilih mana?

1. Kok bisa aksara Gwen Stacy? Ya, watak tersebut sebenarnya sudah ada dalam komik asalnya, muncul dalam komik edisi Disember 1965 berjudul 'The Amazing Spider-Man # 31. Gwen jadi "first love"-nya Peter Parker, dan bukan MJ.

2. Gwen Stacy bertugas sebagai pekerja magang Dr Connors di OsCorp, sehingga Emma Stone (pemeran Gwen) meneruskan lawatan lapangan di makmal bersama dengan Rhys Ifans. Dua pelakon tersebut menghabiskan masa mengamati penelitian ilmiah pada regenerasi axolotl. Axolotl adalah sejenis salamander yang terkenal kerana kemampuan mereka untuk menumbuhkan kembali anggota badan dan bahkan bahagian-bahagian dari otak dan tulang belakang.

Fakta Tentang The Lizard



1. The Lizard, salah satu musuh yang paling hebat Spider-Man, pertama muncul tahun 1963 di komik Marvel 'The Amazing Spider-Man' # 6.

2. Untuk memerankan Dr Connors alias The Lizard, Rhys Ifans belajar untuk menyelesaikan pelbagai tugas dengan satu tangan terikat di belakang punggungnya. Ia menjadi cukup mahir mengikat tali leher, membuat kopi dan tugas lain hanya menggunakan satu tangan.

3. Kerangka reptilia mengerikan dan aksesoris lain yang terlihat di Connors Lab dan pejabat OsCorp berasal dari dua kedai di Los Angeles, Necromance dan Dapper Cadaver

Fakta Amazing Lain



1. The Amazing Spider-Man mempunyai lebih daripada 1,000 orang. Set filem ini menduduki tujuh tahap di Sony Studios.

2. 56 kostum Spider-Man diciptakan untuk filem, termasuk 17 baju untuk Andrew Garfield dan untuk pemeran penggantinya. Andrew Garfield butuh 20 minit untuk mengenakan tetapan Spider-Man. Itu pun sudah dibantu oleh seorang pembantu.

3. Lensa untuk masker Spider-Man dibuat custom, dengan lensa berwarna biru optik dan emas dengan segi enam pola cermin dicetak di atas. Untuk mengurangkan refleksi, diberikan lapisan khusus.

4. Set OsCorp Lab, salah satu set terbesar yang dibina untuk filem ini. Memakan masa tiga bulan untuk membina makmal tersebut.

5. Tikus di Lab OsCorp sebenarnya mainan kucing. Ada sekitar 200-an, dan ahli-ahli kru harus menghapuskan setiap telinga tikus yang berwarna pink neon.

6. Perpustakaan sekolah tempat pertempuran sengit dibuat berasingan dan terdiri daripada hampir 3,000 kaki buku palsu, dibuat dari buku nyata yang merangkumi sisipan styrofoam kitar semula.

DBS