viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Wednesday, July 25, 2012

5 Kenderaan Perang Termahal Di Dunia

5. Kapal Perang Kelas IowaDalam kurun waktu tahun 1939 hingga 1942 setidaknya dah 4 unit kapal perang kelas Iowa. Kapal perang jenis ini diperlukan oleh kerajaan Amerika pada tahun 1939 sebagai senjata pemukul pamungkas untuk mengendalikan kekuatan armada laut di kawasan Lautan Pasifik saat berlangsungny
a Perang Dunia II. Sejatinya kerajaan Amerika merancang membuat 6 kapal perang jenis ini, tapi kerana mengingat besarnya bayaran yang diperlukan pada waktu itu maka diputuskan hanya membuat 4 kapal saja. Kapal jenis Iowa memulakan tugas untuk seluruh unit armadanya pada tarikh 22 Februari 1943, dan kini kesemua unitnya telah memasuki masa bersara pada bulan Mac 2006.
Bayaran pembuatan 1 kapal pada waktu itu (1943) adalah sekitar 1.8 Juta USD. Bayaran sebenarnya tentunya dirahsiakan, tetapi ini adalah pengiraan dari beberapa pengamat ekonomi pada waktu itu yang telah mengambil kira faktor inflasi dan depresiasi mata wang Dollar . Dengan dibuatnya 4 kapal bernilai 1.8 Juta USD, bererti bayaran totalnya adalah 7.2 Juta USD.
Dengan wang sebanyak ini berapa boleh dibelanjakan?

4. Expeditionary Fighting VehicleMasih ingat momen debat antara 2 kadidat presiden Amerika John Mc Cain dan Barrack Obama semasa kempen presiden membincangkan anggaran jabatan pertahanan? Ingatkah anda ketika John Mc Cain bicara tentang program pembuatan kenderaan amphibi yang menyedut anggaran begitu besar yang dikutip dari pembayar cukai? Mengapa hal ini menjadi sangat menarik perhatian? Tidak lain kerana besarnya bayaran yang dianggarkan untuk membuat 1 mesin tempur ini.
Projek pembuatan kenderaan amphibi ini sejatinya sudah bermula sejak tahun 1970-an dan berterusan hingga hari ini. Dengan body kenderaan dari almunium penuh, mampu mengharungi samudera dan superior saat bertarung di darat. Kenderaan ini dikendalikan 3 orang dan mampu membawa 17 personel. Total bayaran yang sudah dikeluarkan hingga saat ini adalah 15,9 Juta USD. Belum ada 1 pun amphibi ini yang telah jadi dan bertugas rasmi di US Defence, ia hanya berupa prototaip yang masih terus disempurnakan dan dibangunkan. Pihak US Defence masih belum puas dengan prestasi kenderaan ini kerana hanya boleh beroperasi maksimum selama 4.5 jam.
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Memberi 1 unit kereta Ferrari F430 untuk setiap penduduk yang sudah layak punya Lesen di negara bahagian Kepulauan Virginia US.

3. Kapal Selam Nuklear Kelas OhioKapal selam nuklear kelas Ohio ini merupkan penerus dari seri Kapal Selam Nuklear sebelumnya, seperti Kelas Trident. Kapal Selam ini diawaki oleh 155 crew. Pembuatan kapal selam ini sangatlah rahsia, apalagi reaktor nuklearnya, tidak ada satupun dokumen yang boleh dikesan. Tapi, yang jelas, semua peranti penggerak kapal selam ini berikut sistem mekanikal penunjang kehidupan di dalamnya (pemisah air menjadi udara, penulen air laut) direka untuk mampu beroperasi hingga 100 tahun usia kapal selam. Apa ertinya? Contohnya kapal selam ini diisi penuh bahan makan, dan belayar mengelilingi samudera, maka kapal selam ini baru berhenti bila bahan makanannya habis, bukan kerana bahan bakarnya habis.
Bayaran pembuatan kapal selam ini adalah sekitar 2 Juta USD . Satu unitnya. Saat ini, Amerika mempunyai 18 unit kapal selam nuklear kelas Ohio. Jadi, total nilai 18 Juta USD .
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Dalam taraf ini, bersiaplah anda untuk membayangkan sesuatu yang lebih. Bila bayaran sebanyak itu dianggarkan untuk benua Afrika, maka tiap orang termasuk bayi hing

2. Kapal Induk Kelas NimitzPemberian nama Kapal Induk Kelas Nimitz diberikan untuk mengenang pahlawan Amerika Marin Penerbang Admiral Chester W. Nimitz . Semua kapal induk Amerika rata-rata dinamakan pahlawan dari kalangan tentera, dan Presiden US sperti USS John. Stennis, USS Carl Vinson, dan USS Ronald Reagan . Dengan diperkuatkan reaktor nuklear sebagai motor penggeraknya, Kapal Induk USS Nimitz pertama kali memperkuat armada Angkatan Laut Amerika pada 3 Mei 1975. Hingga saat ini terdapat 10 unit kapal induk kelas Nimitz yang beroperasi. Dengan panjang sekitar 400 meter, dan diawaki 5700 personel, daya jelajah kapal induk ini sama dengan kapal selam kelas Ohio, mampu belayar mengelilingi samudera tanpa henti. Bayaran pembuatan 1 kapal induk ini adalah sekitar 4.5 Juta USD , sehingga bila ditotal harga seluruh armada kapal ini adalah 45 Juta USD.
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Cukup untuk dibelikan 1 unit iPod Nano untuk seluruh di warga Amerika mulai bayi hingga tua renta.
Dari ke 4 kenderaan tempur tersebut memang luar biasa tetapi ada yang lebih luar biasa lagi yang menduduki kedudukan ke 1
iaitu:

1. Pembom Siluman B-2Bayangkan, seandainya rumah anda di sebelah markas Angkatan Bersenjata , dan saat itu pula negara anda sedang konfrontasi dengan Amerika . Apabila anda duduk-duduk santai, tak terdengar suara sekaligus tak tampak di keheningan ... Tiba-tiba saja di kejauhan sejarak kurang dari 1 batu sudah terlihat pesawat pengebom B-2 Spirit yang sudah membuka perutnya untuk menjatuhkan bom di tetangga anda.
Itulah pengebom siluman, yang menghantui di mana-mana lokasi konflik dengan Amerika. Selama buertugas, tidak satupun dari armada pesawat ini ditembak jatuh musuh. Pesawat ini sudah dihasilkan sebanyak 21 unit, di mana 1 unit telah jatuh bukan kerana pertempuran di pangkalannya, Guam. Secara undang-undang, Amerika tidak akan menjual pesawat siluman (B-2 Spirit, F-22, F-117) ke mana-mana negara.
Bayaran pembuatan pesawat ini bermula dari idea, prototaip hingga pengeluaran 1 pesawat adalah 23 Juta USD . Tetapi, harga 1 pesawat ini adalah 1,3 Juta USD . Bila 21 unit pesawat yang siap beroperasi ke seluruh dunia manapun dikali 1,3 Juta USD plus
bayaran Penyelidikan bernilai 23 USD, maka kesemuanya itu bernilai 50,3 Juta USD.
Dengan wang sebanyak ini, berapa boleh dibelanjakan?
Membeli seluruh daratan Afghanistan untuk menamatkan perang sekalian pulangnya mampir membeli negara Honduras, lalu ada kembalian sedikit untuk bersenang-senang sepuasnya di Giant Central American theme-park.

DBS