viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Friday, August 17, 2012

10 Batu Raksasa Anti-graviti Paling Terkenal Di Dunia

Batu Keseimbangan / Batu Anti graviti (balancing rock) adalah formasi geologi semulajadi yang memaparkan sebuah batu besar, kadang-kadang sebesar rumah atau lebih, yang berada di atas batu lain yang lebih kecil, atau dalam kedudukan seakan-akan batu tersebut akan menggelinding jatuh, (kedudukan yang kelihatan seperti batu itu melawan graviti).


Namun pada kenyataannya batu tersebut mempunyai kedudukan seimbang mirip pemain akrobat yang berjalan di atas tali. Pada kenyataannya, batuan ini hanya tampaknya balancing tetapi sebenarnya tegas berhubung ke batuan dasar dengan tapak atau batang.
Dan sebahagian besar batu keseimbangan (Balancing Rock) ini ternyata menyatu dengan batu yang berada di bawahnya. Dan berikut ini adalah 10 batu keseimbangan (Balancing Rock) yang paling dikenali di seluruh dunia

10. Balancing Rock, Utah


Batu keseimbangan (Balancing Rock) adalah salah satu ciri yang paling popular dari Taman Nasional Arches, di Utah, Amerika Syarikat. batu ini terletak di sebelah jalan utama di taman negara, kira-kira 9 batu dari pintu masuk taman. Tinggi total dari batu keseimbangan (Balancing Rock) sekitar 39 m, dengan batu balancing naik 16,75 m di atas dasar.Batu besar di atas adalah bersaiz 3 bus sekolah. Sampai saat ini, batu keseimbangan (Balancing Rock) mempunyai pendamping - batu seimbang sama, tetapi jauh lebih kecil bernama "Chip Off The Old Block", yang jatuh semasa musim sejuk tahun 1975/1976.

9. Balanced Rock, Colorado


Batu karang ini seimbang terletak di Garden of the Gods di Colorado Springs, Colorado. Hampir dengan diakses oleh jalan berturap dan merupakan tempat yang popular untuk fotografi pelancongan.

8. Balancing Rock, Digby, Nova Scotia


Batu keseimbangan (Balancing Rock) di Mary 's Bay, Long Island, Nova Scotia tampaknya kelihatan menentang graviti yang berdiri dari dasar akhir di tepi batu karang di bawah ini. Mempunyai tinggi 9 meter dari batu dipasang oleh dua bahagian kecil dengan jurang antara yang anda boleh lihat tembus.

7. Idol Rock, Brimham Moor


Banyak formasi batuan misteri tersebar di 50 hektar di Brimham Moor. Salah satunya adalah Idol Rock, Brimham Moor seimbang di atas sebuah batu kecil. Batu-batu ini terhakis oleh air, glasiasi dan angin, sehingga mengambil bentuk yang menakjubkan. Banyak formasi menunjukkan banyak jejak, termasuk gajah, kuda nil, beruang, dan kulat.

6. Batu Cendawan, Kansas


Batu Cendawan (Mushroom Rock) State Park, yang terletak di daerah Hills Smoky dari Kansas, terkenal kerana formasi batu yang mirip jamur. Batuan ini terbentuk melalui proses hakisan seragam dan pelapukan di mana massa keras dari Pasir besi Dakota menolak hakisan sedangkan batu yang lebih lembut mendasari cuaca, membentuk bentuk "cendawan". Ada dua kulat dan batu kasut raksasa, serta pelbagai formasi batuan lain di taman.

5. Chiremba Balancing Rocks, Zimbabwe


Chiremba Balancing Rocks terletak 13 km sebelah tenggara dari Harare di Epworth. Walaupun batu aneh ini boleh ditemui di hampir seluruh Zimbabwe, tapi yang satu ini menjadi terkenal setelah dipaparkan dalam mata wang Zimbabwe. Chiremba Balancing Rocks telah digunakan sebagai tema metafora untuk menjelaskan pentingnya pembangunan ditambah dengan memelihara alam sekitar yang rapuh di Zimbabwe yang mirip dengan yang ada pada Balancing Rocks ditemui di Epworth, Matopos dan di daerah lain.

4. Mexican Hat (Topi Mexico), Utah


Formasi Batu Mexican Hat terletak di Highway 163, 24 km sebelah barat dari Bluff, di Utah. Nama "Mexican Hat" berasal dari sebuah rasa ingin tahu dari bentuk sombrero, yang mempunyai lebar sekitar 30 meter 60-kaki dan tebal 4 m di hujung timur laut bandar.

3. Devils Marbles, Australia


Devils Marbles adalah satu diantara batu Australia yang terkenal, terletak di sebelah selatan Creek Tennant dari Northern Territory. Batu Kelereng Setan ini Ini, besar berwarna merah, batu-batu granit bulat berbeza dalam saiz, dari 50 cm hingga enam meter, dan batu - batu ini bertaburan di kawasan yang luas. Banyak dari mereka yang mempunyai kedudukan tampak mustahil seimbang di atas satu sama lain.

2. Kjeragbolten, Norway


Kjeragbolten adalah baatu berukuran 5 meter padu batu tersepit di sebuah jurang di pinggir gunung Kjerag di Lysefjorden, Norway. Blok batu tersangkut di ketinggian 984 meter di atas jurang yang dalam. Walaupun penampilannya mengesankan, lokasi batu ini mudah dicapai dengan berjalan kaki tanpa peralatan khas. Seluruh gunung Kjerag merupakan daerah mendaki popular, dan Kjeragbolten adalah tempat kegemaran untuk mengambil gambar.

1. Golden Rock, Burma


Golden Rock (Kyaik-htiyo atau Kyaiktiyo), bertengger di atas tebing dekat Yangon, adalah salah satu laman yang paling suci di Birma. Menurut legenda, Golden Rock (Batu Emas) menggelinding sendiri dan bertengger di sehelai rambut Buddha. Batu itu sangat kelihatan seperti melawan graviti, kerana tampak berada di ambang bergulir menuruni bukit. Di bahagian atas batu itu dibina sebuah pagoda kecil dan ditutupi dengan daun emas yang dimasukkan oleh pemujanya. Sekilas tentang Rock "mencabar graviti" Golden diyakini cukup inspirasi bagi setiap orang untuk beralih ke agama Buddha.

DBS