viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Thursday, August 9, 2012

10 Tempat Uji Cuba Nuklear

Bagaimana negara-negara pemilik nuklear melakukan uji cuba pada senjata yang paling mematikan ini? Melakukan ujian di tempat-tempat terpencil yang jauh dari kawasan penempatan.


Nyatanya, data-data menunjukkan hasil menyedihkan. Prajurit dan penduduk yang ada di wilayah sekitar laman uji cuba belakangan menuai pelbagai penyakit akibat radiasi. Flora dan fauna pun ikut merasakan kesannya. Malangnya, masih banyak negara berkukuh tetap memelihara teknologi senjata nuklear mereka. Bagi yang belum tahu, Inilah 10 laman uji cuba nuklear yang dimiliki negara-negara "kelab nuklear".

1. Nevada
Antara tahun 1951 hingga 1992, gurun Nevada, 107 km sebelah utara dari Las Vegas menjadi kawasan uji cuba nuklear yang sering di planet bumi. Di atas kawasan gurun seluas 3500 km persegi inilah, lebih dari 800 letupan nuklear terjadi - umumnya di dalam tanah.


Bahkan, bandar judi Las Vegas dibina oleh para mafia juga menjual daya tarikan pemandangan letupan nuklear bagi para pelancong. Kebanyakan, gambar dan filem yang beredar tentang letupan nuklear diambil dari gurun Nevada. Belakangan, kerajaan Amerika Syarikat memberi perhatian serius saat kesan radiasi nuklear mulai menyebar. Tingkat kanser darah di sekitar kawasan Nevada menjadi dua kali ganda berbanding kawasan-kawasan lain di AS. Pada tahun 2009, Nevada rasmi dinyatakan tempat yang paling tercemar radioaktif kedua di planet ini setelah Chernobyl.

2. Bikini Atoll
Selain Nevada, Bikini Atoll yang terletak di Kepulauan Marshall di Pasifik barat laut, juga terkenal sebagai tempat uji cuba nuklear Amerika Syarikat. Bikini Atoll dijadikan tempat uji cuba sejak 1945 sebagai pengganti tempat uji cuba di Trinity, New Mexico.


Tarikh 1 Julai 1946, letupan nuklear pertama dilakukan dengan memakai 250 kapal perang usang sebagai sasaran uji. Awalnya, penduduk asli dipindahkan ke pulau berdekatan dengan jaminan mereka akan kembali dalam 3 bulan. Nyatanya, pada tahun 1957 ketika mereka kembali, akhirnya harus pergi lagi kerana banyak terkena penyakit akibat radiasi. Kesan buruk yang lain, ikan yang hidup di wilayah ini juga tercemar sehingga tidak selamat untuk dimakan. Bikini Atoll ini ditetapkan sebagai tapak Warisan Dunia pada tahun 2010.

3. Kiritmati
Dulu dikenali dengan Pulau Christmas, kini menjadi sebahagian daripada Republik Kiribati. Pulau atol ini mungkin tempat uji cuba nuklear yang unik, kerana ada dua negara yang yang menguji senjata mereka.


Inggeris memakai tempat ini untuk menguji bom hidrogen tahun 1957. Kemudian Amerika Syarikat mengambil alih pada tahun 1962 dan meledakkan sekurang-kurangnya 22 nuklear sebelum akhirnya meninggalkan pulau Kiritmati pada tahun 1969.

4. Maralinga
Walaupun tempat uji cuba ini milik Inggeris, Maralinga ada di Australia. Tepatnya ada dua tempat di Australia Selatan sebagai tempat uji, yakni Maralinga dan Emu Field. Dua uji cuba dilakukan di Emu Field pada tahun 1953 sebelum berpindah ke lokasi yang kekal di Maralinga.


Ujian seterusnya berlangsung pada tahun 1956 dan 1957, salah satunya adalah pertama kalinya menjatuhkan sebuah bom nuklear dari pesawat RAF. Ujian dilanjutkan sampai 1963. Bersih-bersih operasi dilanjutkan hingga 1967, namun laman tersebut tetap berbahaya radioaktif. Penduduk Orang Asli yang tinggal di tempat tersebut sempat diusir, walau akhirnya mereka tetap kembali. Pada tahun 1980-an, tentera Australia dan Inggeris, serta warga asli menunjukkan gejala radiasi. Hasilnya, baik Inggeris dan Australia terpaksa membayar pampasan besar-besaran untuk prajurit mereka dan orang Asli yang terkena radiasi.

5. Semipalatinsk
Saat masih tergabung dalam Kesatuan Soviet, daerah Semipalatinsk di Republik Kazakhstan menjadi tempat uji cuba nuklear yang sering bagi negara komunis tersebut. Sekurang-kurangnya terjadi 465 letupan antara 1949 hingga 1981.


Kini, Republik Kazakhstan mewarisi problem serius terhadap kesihatan masyarakat di sekitar kawasan Semipalatinsk. Menurut laporan kesihatan tempatan, masalah kesihatan mulai dirasakan 220.000 penduduk termasuk diantaranya masalah kanser.

6. Novaya Zemlya
Kesatuan Soviet juga mempunyai tempat uji cuba nuklear (nuclear test site) lain di kawasan Kutub Utara.


Novaya Zemlya, pulau terpencil ini menjadi sasaran letupan nuklear Soviet antara 1954 hingga 1990. Khabarnya, letupan nuklear terbesar berukuran lebih dari 100 megaton pernah dilakukan di sini.

7. Mururoa
Perancis pernah menjadi negara paling bermasalah berhubung pemilikan senjata nuklear. Negara 'Eifel' ini di tahun 60-an melakukan uji cuba nuklear di Mururoa dan Fangataufa, wilayah milik Perancis di Pasifik. Antara 1966 - 1996 sekurang-kurangnya ada 147 ujian di kedua-dua pulau tersebut.


Masalahnya, kawasan ini berhampiran dengan New Zealand yang telah mencanangkan polisi zon bebas nuklear. Negara 'kiwi' ini pun kecewa dengan Perancis, dan sempat menghantar armada angkatan lautnya sebagai protes. Hubungan kedua-dua negara juga sempat mencapai titik terendah setelah agen rahsia Perancis meletupkan sebuah kapal Greenpeace di pelabuhan Auckland tahun 1985.

8. Lop Nur
Kawasan ini terletak di Bayingolin, Mongol. China mula melakukan uji cuba pada Oktober 1964, dan selanjutnya diikuti 44 test - 22 letupan di atmosfera dan 22 di bawah tanah, yang akhirnya dihentikan sejak tahun 1996.


Masalahnya, kawasan ini sangat dekat dengan lokasi laman mumia Tarim, peninggalan kuno dari zaman 1800 SM.

9. Pokhran
India mulai mengembangkan kemampuan nuklearnya selepas perang sempadan dengan China pada tahun 1962 dan beberapa konfrontasi dengan Pakistan. Pokhran yang terletak di Rajasthan dipilih sebagai lokasi uji cuba sejak tahun 1960.


Walaupun kerajaan India mendakwa Pokhran adalah daerah gurun terpencil, nyatanya dekat lokasi penempatan. Pokhran adalah sebuah bandar dengan penduduk sekitar 15.000 jiwa ketika ujian nuklear pertama dilakukan di pangkalan tentera berdekatan pada bulan September 1974. Bukti bahawa penduduk Pokhran terpengaruh oleh uji cuba nuklear telah dirahsiakan oleh kerajaan India.

10. Koh Kambaran
Anggota terbaru dari kelab nuklear, Pakistan mempunyai masa yang agak lama sebelum akhirnya melakukan uji cuba. Negara ini telah mempunyai kemampuan nuklear pada awal tahun 1983, namun ujian nuklear pertama baru terjadi pada Mei 1998.


Koh Kambaran sendiri dipilih sebagai laman uji pada awal 1976. Terletak di Wilayah Baluchistan, laman web ini dipilih kerana pergunungan di atas laman bawah tanah ini terdiri dari granit, sehingga menyediakan - sekurang-kurangnya satu kilometer - perlindungan antara letupan dan udara terbuka di atas.

DBS