viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Thursday, August 9, 2012

Biografi Johnny Depp

John Christopher " Johnny " Depp II

(lahir JUN 9, 1963) merupakan pelakon Amerika Syarikat, pengeluar dan pemuzik. Beliau telah memenangi Anugerah Golden Globe dan Screen Actors Guild anugerah untuk Pelakon Terbaik. Depp meningkat kepada terkenal pada siri televisyen 1980-an, 21 Jump Street , menjadi idola remaja . Tidak berpuas hati dengan status itu, Depp beralih kepada filem untuk memainkan peranan yang lebih mencabar, dia memainkan watak tajuk Edward Scissorhands (1990) dan kotak kemudiannya didapati pejabat kejayaan dalam filem seperti Sleepy Hollow (1999), Charlie dan Kilang Chocolate (2005), Rango (2011) dan Pirates of Caribbean siri filem (2003-kini). Beliau telah bekerjasama dengan pengarah dan rakan Tim Burton dalam tujuh filem, paling baru-baru ini dengan Shadows Gelap (2012).
Depp telah mendapat sanjungan di dalam membuat imej orang-orang seperti Ed Wood , dalam Ed Kayu , Joseph D. Pistone di Donnie Brasco , Hunter S Thompson dalam Ketakutan dan kebencian di Las Vegas , George Jung Blow , dan perompak bank John Dillinger dalam Musuh Awam Michael Mann ' . Filem yang memaparkan Depp telah dikasarkan lebih $ 3100000000 di pejabat kotak Amerika Syarikat dan lebih dari $ 7600000000 di seluruh dunia.Beliau telah dicalonkan untuk anugerah tertinggi banyak kali, memenangi Anugerah Pelakon Terbaik daripada Golden Globes untuk Sweeney Todd: Tukang Gunting Rambut Demon Fleet Street dan dari Screen Actors Guild untuk Pirates of the Caribbean: Sumpahan Mutiara Hitam . Beliau juga telah mendapat status simbol seks di pawagam Amerika, dua kali dinamakan sebagai lelaki Sexiest hidup oleh Orang majalahpada tahun 2003 dan 2009. Beliau telah disenaraikan dalam 2012 Guinness Book of World Records sebagai pelakon imbuhan tertinggi, dengan $ 75 juta.

KEHIDUPAN AWAL

Zaman kanak-kanak
Depp dilahirkan di Owensboro, Kentucky , anak kepada John Christopher Depp, Sr., jurutera awam , dan isterinya, Betty bekas Sue Wells, 1 pelayan . Beliau mempunyai seorang abang dan dua adik-beradik. Daniel saudaranya adalah novelis dan kakaknya Christie bekerja sebagai pengurus. Keluarga Depp di Amerika Syarikat bermula dengan Huguenot pendatang Perancis , Pierre Deppe atau Dieppe, yang menetap di Virginia sekitar 1700,sebahagian daripada tanah jajahan pelarian yang terletak di atas air terjun di Sungai James. Depp telah mengandaikan bahawa dia adalah sebahagian asli Amerika , berkata pada 2011, "Saya rasa saya mempunyai beberapa Amerika asli [saya] pada suatu hari nanti sejajar nenek hebat My agak sedikit peribumi Amerika, dia membesar Cherokee atau mungkin Creek India . Makes sense dari segi datang dari Kentucky, yang turut membabitkan dengan Cherokee dan Creek. "
Keluarganya berpindah kerap semasa zaman kanak-kanak Depp, dan dia dan adik-adiknya tinggal di lebih daripada 20 lokasi yang berbeza, menetap di Miramar ,Florida, pada tahun 1970. Pada tahun 1978, ibu bapa Depp bercerai.Ibunya berkahwin, sebagai suaminya yang kedua, Robert Palmer (meninggal dunia 2000), yang Depp dipanggil "inspirasi kepada saya".Depp terlibat dalam orang-diri sebagai seorang kanak-kanak, disebabkan tekanan berhadapan dengan masalah keluarga, yang menyebabkan beberapa parut sendiri yang disengajakan. Dalam wawancara 1 1993, beliau mencerminkan kecederaan diri-beliau dengan berkata "Badan saya adalah 1 jurnal dengan cara yang. Ia seperti apa yang pelayar digunakan untuk melakukan, di mana setiap tatu bermakna sesuatu, 1 masa tertentu dalam hidup anda apabila anda membuat tanda pada diri sendiri, sama ada anda melakukannya sendiri dengan menggunakan pisau atau dengan artis tatu profesional ".
1980-an
Dengan hadiah gitar daripada ibu ketika dia berusia dua belas tahun, Depp mula bermain di pelbagai band garaj .Band pertama beliau adalah penghormatan kepada teman wanita beliau, Meredith. [ rujukan diperlukan ] Setahun selepas perceraian ibu bapanya, Depp tercicir sekolah yang tinggi untuk menjadi seorang pemuzik rock.Dia cuba kembali ke sekolah dua minggu kemudian, tetapi pokok itu memberitahunya untuk mengikuti impian menjadi pemuzik. Dia bermain dengan Kids, sebuah band yang menikmati kejayaan tempatan yang sederhana. Kids yang dibentangkan bersama-sama untuk Los Angeles dalam mengejar urusan rekod, menukar nama mereka kepada Enam Kaedah Gun, tetapi kumpulan itu berpecah sebelum menandatangani perjanjian rekod. Depp kemudiannya bekerjasama dengan band Rock City Angelsdan bersama-menulis lagu mereka "Mary", yang muncul di debut Rock City Angels 'untuk Geffen Records yang bertajuk Blues Man muda .
Pada 24 Disember 1983, Depp berkahwin dengan Lori Anne Allison, adik kepada pemain bass band dan penyanyi. Semasa perkahwinan Depp, isterinya bekerja sebagai artis solekan, semasa dia bekerja pelbagai pekerjaan ganjil, termasuk telemarketer untuk pen. Isterinya memperkenalkan beliau kepada pelakon Nicolas Cage , yang menasihatkan Depp untuk mengejar kerjaya lakonan.Depp dan isterinya bercerai pada tahun 1985. Depp kemudian bertarikh dan telah dilantik untuk pelakon Sherilyn Fenn (yang dia temui di set filem pendek 1985 patung ). Kedua-dua Fenn dan Depp audisi untuk tahun 1986 filem 'Thrashin dan mereka itu ialah kedua-dua cast, dengan Depp yang dipilih oleh pengarah filem bintang sebagai peneraju, yang mana akan menjadi peranan utama 2 Depp. Depp kemudian ditolak oleh pengeluar, filem yang menolak keputusan pengarah.
PEMANGKU KERJAYA


Johnny Depp di Cannes Film Festival 1992
Televisyen
Depp membintangi peranan utama pada Fox siri televisyen, 21 Jump Street , yang ditayangkan pada tahun 1987.Depp menerima peranan ini untuk bekerja dengan pelakon Frederic Forrest , yang diilhamkan beliau. Masa kawan lama Depp Sal Jenco menyertai cast sebagai semi-bintang bersama sebagai pembersih pejabat yang dinamakan Blowfish. Kejayaan siri berpaling Depp menjadi idola remaja popular pada akhir 1980-an. Walaupun kejayaan ini, Depp berasa "dipaksa ke dalam peranan produk." Depp kemudiannya memutuskan untuk muncul dalam filem yang beliau merasakan tepat untuk beliau.Depp dan bersama bintang, Peter DeLuise dan Holly Robinson , secara ringkas reprized peranan mereka dalam muncul sebagai pelakon dalam siri 2012 adaptasi filem , yang menampilkan nada lebih komedi daripada siri.
Filem peranan
Peranan utama 1 Depp dalam filem 1984 klasik seram A Nightmare on Elm Street , bermain teman lelaki heroin, Nancy Thompson (dimainkan oleh Heather Langenkamp ) dan salah seorang mangsa Freddy Krueger '.Depp merupakan pilihan pertama dan telah dibuang ke bintang dalam tahun 1986 Amerika pemain Skat drama filem Thrashin ' , dipilih dan dibuang oleh pengarah tetapi akhirnya ditolak oleh pengeluar filem.Pada tahun 1986, ia muncul dalam peranan menengah sebagai Vietnam swasta berbahasa dalam Oliver Stone 's Platun . Pada 1990, beliau telah menjalankan peranan tajuk aneh filem Tim Burton , Edward Scissorhands . Kejayaan filem ini bermula persatuan panjang dengan Burton.
Depp, rakan kipas dan jangka masa penulis Hunter S. Thompson , memainkan versi Thompson (bernama Raoul Duke ) pada 1998 Ketakutan dan kebencian di Las Vegas , berdasarkan novel pseudobiographical penulis, nama yang sama . Depp mengiringi Thompson sebagai pengurus jalan raya pada salah satu pelancongan buku terakhir pengarang.Pada tahun 2006, Depp menyumbang kata pengantar ke Gonzo: Gambar oleh Hunter S. Thompson , sebuah biografi lahir selepas kematian yang diterbitkan oleh ammobooks.com. Pada tahun 2008, beliau diriwayatkan Gonzo filem dokumentari : Hayat dan Kerja Dr. Hunter S. Thompson . Depp dibayar bagi kebanyakan acara peringatan Thompson, lengkap dengan bunga api dan menembak abu Thompson oleh meriam, di Aspen , Colorado, di mana Thompson hidup.Beliau kembali ke kerja Thompson dengan filem adaptasi novel Diary Rum , yang dikeluarkan pada tahun 2011.
Kritikan telah dijelaskan peranan Depp sebagai watak-watak yang "penyendiri ikonik."Depp telah diperhatikan ini tempoh kerjayanya adalah penuh dengan "kegagalan studio ditakrifkan" dan filem-filem yang "kotak racun pejabat," [19] tetapi dia fikir studio tidak pernah memahami filem dan tidak melakukan kerja dengan baik pemasaran. Depp telah memilih peranan yang dia dapati menarik, berbanding orang-orang yang dia berfikir akan berjaya di box office.


Depp memakai misai dan janggut yang sama dengan gaya yang digunakan dalam Pirates of the Caribbean: Sumpahan Black Pearl
Tahun 2003 Walt Disney Pictures filem Pirates of the Caribbean: Sumpahan Black Pearl adalah satu kejayaan besar,di mana prestasi Depp sebagai sopan tetapi berjalan dgn kaki terseret lanun Kapten Jack Sparrow sangat dipuji. Bos studio lebih ambivalen pada mulanya,tetapi watak menjadi popular dengan orang ramai filem berterusan.Menurut kaji selidik yang diambil oleh Fandango , Depp seri utama untuk penonton.Pengarah filem itu, Gore Verbinski , telah berkata bahawa watak Depp hampir menyerupai personaliti pelakon, tetapi Depp berkata beliau mencontohi watak selepas The Rolling Stones gitar Keith Richards .Depp telah dicalonkan untuk Anugerah Akademi untuk Pelakon Terbaik untuk peranan.
Pada tahun 2004, beliau telah dicalonkan untuk Anugerah Akademi untuk Pelakon Terbaik , untuk bermain pengarang Scotland JM Barrie dalam filem Finding Neverland . Depp seterusnya membintangi sebagai Willy Wonka dalam filem Charlie tahun 2005 dan Kilang Coklat , satu kejayaan besar di box office dan pendapatan dia pencalonan untuk Anugerah Golden Globe untuk Pelakon Terbaik dalam Muzik atau Comedy .
Depp kembali kepada peranan Jack Sparrow yang sekuel Pirates of the Caribbean: dada Manusia Mati itu , yang dibuka pada Julai 7, 2006 dan dikasarkan $ 135,5 juta dalam yang 3 hari 1 pelepasan AS yang, memecahkan 1 rekod kotak pejabat hujung minggu yang tertinggi tally.Kesudahan seterusnya Pirates of the Caribbean , Pada Akhir Dunia , telah dikeluarkan mei 24, 2007. Depp telah berkata bahawa chapter adalah "sebahagian besar dari saya", dan dia mahu memainkan peranan sequelae lanjut.Depp menyuarakan chapter dalam permainan video, Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow .Swashbuckling bakat pedang Johnny Depp seperti yang dibangunkan untuk watak Jack Sparrow , telah ditonjolkan dalam filem dokumentari Reclaiming Blade . Dalam filem itu, Swordmaster Bob Anderson berkongsi pengalaman bekerja dengan Depp pada koreografi untuk laknat of Pearl Hitam . Anderson yang dihuraikan dalam kebolehan Depp filem sebagai pelakon untuk mengambil pedang untuk menjadi "kira-kira sebagai baik kerana anda boleh mendapatkan."
Depp dan Gore Verbinski adalah pengeluar eksekutif album penyangak Galeri balada Pirate, Lagu Laut dan Chanteys. Depp memainkan yang peranan tajuk Sweeney Todd dalam Tim Burton, adaptasi filem muzikal , di mana beliau memenangi 1 Anugerah Globe Golden untuk Pelakon Terbaik - gerakan Muzik Picture atau Comedy . Depp mengucapkan terima kasih kepada Hollywood Foreign Press Association dan memuji Tim Burton untuk "amanah yang tidak berbelah bahagi dan sokongan."
Depp memainkan bekas Heath Ledger watak dalam filem 2009, Imaginarium Doktor Parnassus bersama-sama dengan Jude Law dan Colin Farrell . Ketiga-tiga pelakon memberikan gaji mereka dari filem itu kepada anak perempuannya, Lejar, Matilda.Beliau menggambarkan Mad Hatter di Burton, Alice in Wonderland , dan watak tituler dalam Rango .
Peranan masa depan
Pada tahun 2007, Depp diterima Warner Bros ' cadangan untuk membuat filem gothic sabun opera Shadows Gelap , satu siri yang ditayangkan di ABC 1966-1971. Beliau telah menjadi peminat sebagai seorang kanak-kanak. Depp dan Graham Raja akan menghasilkan filem dengan David Kennedy, yang berlari Dan Curtis Productions inc. sehingga Curtis meninggal dunia pada tahun 2006.Depp akan aksi dokumentari mengenai Keith Richards . Depp akan membintangi dalam dan menghasilkan adaptasi komik Rex Mundi .Depp akan bekerjasama dengan Pirates of the Caribbean: Pada Clemens Pasang pengarah Rob Marshall sekali lagi untuk mewujudkan pembuatan semula Man ​​Si Kurus .Depp juga menunjukkan minat untuk membintangi seterusnya Sin City filem, dengan Robert Rodriguez mahukan dia untuk bintang sebagai Wallace .Depp telah pergi ke bintang sebagai tonto yang akan datang filem Lone Ranger , tetapi projek tersebut telah yang mengesampingkan disebabkan kebimbangan belanjawan serta tindak balas yang kurang memberangsangkan kepada sebuah filem baru-baru ini dibebaskan Barat genre ( Cowboys & Aliens ). Projek ini telah digiatkan semula dan filem itu akan dikeluarkan pada 31 mei 2013.Depp merancang untuk membintangi sebagai Carl Kolchak dalam projek Stalker Malam ,dan telah membeli hak untuk buku komik Bilik Kebal.


sumber:wikipedia