viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Wednesday, September 5, 2012

7 Agen Rahsia Wanita Di Dunia

1. Mata Hari

Country of birth: The Netherlands
Country of allegiance: Either France or Germany
Nama asalnya Margaretha Geertruida Zelle , tiba di Paris sebagai janda dan mula beraksi sebagai penari telanjang yang terbaik yang pernah ada . Dia semakin popular menjadi pelacur di pemerintahan dan tentera. Ketika Perang Dunia I pecah, Perancis mengesyaki kegiatan mata-mata untuk Jerman, meskipun dia juga mungkin melakukan hal itu bagi Perancis. Walaupun pembelaan dirinya bahawa ia adalah agen ganda dan setia kepada Perancis, mereka menangkapnya pada tahun 1917 dan dilaksanakan 8 bulan kemudian.

2. Nancy Wake

Country of birth: New Zealand
Country of allegiance: New Zealand, England, America, France, Australia
Nancy Wake bekerja sebagai seorang wartawan di Perancis ketika Perang Dunia II meletus. Dia tidak mensia-siakan waktunya dengan secara sukarela mendaftar menjadi kurir untuk Perlawanan Perancis, dan tak lama selepas itu, Wake mendirikan sebuah rangkaian mata-mata yang sangat luas dan berkesan sehingga Gestapo menaruh harga di kepalanya bernilai berjuta-juta dolar. Keahliannya dalam perisikan hanya oleh ketangkasan fizikal, dia dituduh membunuh seorang tentera Jerman dengan tangan kosong. Setelah perang, tak kurang dari lima negara menghormatinya dengan penghargaan awam tertinggi, membuatnya di antara mata-mata wanita yang paling dihormati selama Perang Dunia II.

3. Krystyna Skarbek

Country of birth: Poland
Country of allegiance: England
Kecerdasan Krystyna Skarbek yang tidak konvensional selama enam tahun sebagai agen untuk Operasi Khusus Inggeris (SOE) membuat dia salah satu daripada mata-mata Perang Dunia II yang berjaya, setelah dilumpuhkan pelbagai misinya di Poland, Hungary, Perancis, dan Mesir. Dia memperoleh kemasyhuran abadi ketika ia menyelamatkan nyawa dua agen SOE yang akan dilaksanakan oleh Gestapo dengan menjadikankan dirinya sebagai salah satu anak saudara anggota Komando Tinggi British. Setelah perang, Skarbek mendapati dirinya ditinggalkan baik oleh negara asalnya (di bawah pendudukan Soviet) dan bekas organisasinya. Sudah ditimpa kemiskinan, dibunuh pula pada tahun 1952 oleh seorang yang pernah dia tolak cintanya di London.

4. Virginia Hall

Country of birth: America
Country of allegiance: America, England, France
Sebagai agen of Britain 's Special Operations Executive , Virginia Hall mempunyai misi untuk menyokong Perlawanan Perancis dengan mendapatkan reputasi sebagai orang yang mampu bahkan mengelakkan kepungan Nazi yang sangat ketat. Pada tahun 1944, ia melarikan diri ke Sepanyol dengan berjalan kaki dan bergabung dengan Office of Strategic Services of America sebelum kembali ke Perancis untuk melatih pasukan Perlawanan, mendirikan rumah-rumah aman dan mengumpul rahsia-rahsia perisikan tentera Jerman yang tak ternilai. salah satu perkara yang menakjubkan ternyata dalam melakukan misinya tersebut, Hall menggunakan kaki palsu kayu! Dimana Dia sudah menggunakannya sejak tahun 1930-an.

5. Violette Szabo

Country of birth: France
Country of allegiance: England, France
Keberanian, Kecantikan , serta hidup Ringkasnya yang tragis seorang Violette Szabo menjadikan dirinya seorang legend. Bahkan menjadi inspirasi salah satu game Xbox 360 (Velvet Assassin). Sebagai Agen Rahsia dalam Eksekutif Khas Operasi Inggeris, salah satu misinya adalah mengawasi gerak geri sampai men-sabotaj Perancis kala itu. Tak Lama selepas meletusnya Perang Dunia II, Szabo ditangkap oleh tentera Jerman dengan menghabiskan semua peluru yang dia punya melalui kenalan senjata yang terjadi. Setelah tertangkap, Szabo dibawa ke Ravensbruck (concentration camp). Tahun 1945, Szabo Dieksekusi dalam umur yang relatif masih muda, iaitu 23 tahun.

6. Lona Cohen

Country of birth: America
Country of allegiance: Soviet Union
Lona Cohen merupakan anggota parti komunis yang menjabat sebagai kurir untuk Theodore Hall, seorang ahli fizik Manhattan Project (projek Bom Atom Amik) yang membocorkan rahsia atom kepada Soviet Union. Setelah perang, ia dan suaminya pindah ke London dan menjadikannya alat untuk menghancurkan pasukan laut inggeris melalui Portland Spy Ring (Mata-mata Soviet yang beroperasi di England). Tidak berlangsung lama kerana Britain mengetahui siapa Cohen dan menangkapnya. Yang awalnya hukuman lapan tahun menjadi 20 tahun penjara tidak sempat terjadi kerana Inggeris menawarkan pertukaran mata-mata yang dikirim ke Kesatuan Soviet. Sekembalinya ke Kesatuan Soviet, Cohen diterima dengan suka cita dan menganggapnya patriot yang setia, termasuk dihormati dengan pegawai-pegawai Kesatuan Soviet dengan memberikannya penghargaan Congressional Medal of Honor.

7. Elizabeth Bentley

Country of birth: America
Country of allegiance: Soviet Union, America
Mata-mata Parti Komunis Amerika Syarikat , padahal sebenarnya ia sedang bekerja untuk polis rahsia Soviet, yang sebenarnya tidak menguntungkan dirinya sebagai agent rahsia. Meskipun demikian, semasa Perang Dunia II, ia adalah salah satu mata-mata Soviet yang paling berjaya di Amerika Syarikat, dengan memberikan maklumat-maklumat tentang Nazi melalui tentera Soviet. Setelah kematian kekasihnya dan putus hubungan dengan Soviet, dia membina rangkaian mata-mata yang jauh lebih besar dari sebelumnya walaupun tidak mampu bertahan lama kerana ia membelot dan memberikan nama-nama kepada FBI sekitar 150 mata-mata Kesatuan Soviet, termasuk puluhan pegawai kerajaan AS.

DBS