viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Friday, September 28, 2012

7 Orang Terkenal Yang Organnya Dicuri Selepas Mati

Pencurian organ tidak hanya melanda manusia mangsa perdagangan orang. Namun ternyata jauh sebelum itu, banyak orang terkenal yang organ-organnya dicuri untuk kemudian dijadikan koleksi. Organ-organ mereka dicuri setelah mati. Siapa saja mereka?

Ini 7 orang terkenal yang organnya dicuri seperti dilansir dari TIME:

Tulang Santa Nicholas
Saat Abad Pertengahan, bahagian tubuh orang-orang suci menarik peziarah dari dunia Kristian kerana keyakinannya untuk menunjukkan mukjizat. Nah, relik alias bahagian tubuh purba dari orang terkenal itu hanya dimiliki beberapa kawasan yang boleh menjadikannya lembu perahan, maka kawasan-kawasan lain pun iri dan membayar geng pencuri untuk mencuri relik itu.

Kes yang terkenal adalah pencurian bahagian tubuh Santa Nicholas, yang menjadi model rekaan dari Santa Claus. Kerangka Santa Nicholas disebutkan memancarkan bau yang wangi, dan hal itu dinilai sangat berharga.

Tahun 1087, Bari, salah satu bandar di Itali menggaji orang, versi lain menyebutkan bajak laut, untuk mencuri tulang Santa Nicholas itu dari Myra, suatu bandar di Turki. Nah, kecurian tulang-tulang Santa itu masih dirayakan di Bari dengan perayaan tahunan dengan perarakan dan bunga api.

Tulang Geronimo
Pahlawan suku Indian Apache sekaligus musuh yang paling ditakuti Amerika dan Mexico saat itu, Geronimo, selalu luput dari kejaran musuh yang menjajah tanah yang ditempati sukunya selama 30 tahun sebelum akhirnya ditangkap pada tahun 1886. Geronimo wafat dalam pengasingan kerana penyakit pneumonia tahun 1909.

Setelah gugur pun, Geronimo seperti tidak dibenarkan berehat dengan damai. Pada 1909, 6 ahli kumpulan rahsia Yale s Skull and Bones, termasuk Prescott Bush, datuk dari Presiden AS ke-46 George W Bush, menggali makam Geronimo yang terletak di kompleks pemakaman tahanan perang suku Indian Apache di Fort Sill, Oklahoma.

Nah, tahun 2006 penyelidik asal New Haven, Marc Wortman mencari surat dari salah satu anggota Skull and Bones, Winter Mead kepada anggota yang lain F Trubee Davison yang berbunyi demikian:

"Rangka Geronimo The Terrible yang berharga, telah digali dari makamnya di Fort Sill oleh kelab anda .. sekarang aman dalam makam dan tulangnya bersama dengan tulang pahanya, tali kekang dan pelana tanduknya ".

Kata 'makam' yang kedua dalam kalimat itu diduga adalah markas organisasi rahsia itu yang terdiri daripada batu bata merah yang terletak di New Haven. F Trubee Davison adalah bekas Pengarah Personalia CIA dan Presiden American Natural History.

Keturunan Geronimo sampai menghantar surat pada Presiden George W Bush, meminta bantuan agar tulang belulang Geronimo dikembalikan ke tempatnya.

Bahkan pada tahun 2009, keturunan Geronimo dibantu peguam yang juga bekas pegawai di Kejaksaan agung dan Kementerian Kehakiman AS, Ramsey Clark menyaman pihak-pihak yang bertanggung jawab, termasuk Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, untuk mengembalikan tulang-tulang Geronimo. Namun sayang, tuntutan itu mental kerana pihak Fort Sill dengan tegas menyatakan cerita itu hoax alias bohong belaka.

"Tidak ada bukti yang menunjukkan tulang-tulang Geronimo berserakan melainkan di dalam kubur itu," kata kepala pemakaman Jeff Houser, seperti dilansir New York Times.

Jantung Anne Boleyn
Henry VIII bercerai dengan isteri pertamanya, dia kemudian menikahi perempuan yang lebih bijak dan moden, Anne Boleyn. Kerana tak kunjung dikurniakan anak laki-laki, Henry pun kecewa dan berfikir perkahwinannya dengan Boleyn. Boleyn hanya memberikan Henry seorang puteri dan bolak-balik keguguran.

Sang Raja kemudian menuduh Boleyn berselingkuh dengan rakyat biasa termasuk dengan saudara Henry sendiri. Boleyn kemudian akan ditahan dan dipenggal di Tower of London pada tahun 1536. Kemudian sang raja meminta jantung Boleyn diambil.

Henry kemudian menyimpan jantung Boleyn dalam kotak berbentuk hati, yang diletakkannya secara rahsia di ceruk gereja di Suffolk. Jantung itu kemudian dijumpai kembali 300 tahun kemudian, alias pada 1836 dan dikuburkan kembali di bawah gereja itu.

Otak Benito Mussolini
Tahun 1966, 21 tahun setelah Benito Mussolini dilaksanakan, Amerika Syarikat (AS) memberikan bahagian otak Mussolini kepada jandanya, Rachele Mussolini. Dalam catatan Rachele, dia menulis dengan ngeri bahawa dirinya termasuk AS telah 'mengambil separuh otaknya' dan menjelaskan bahawa AS harus mengetahui 'apa yang membuat seseorang menjadi diktator'.

Keluarga terkejut apabila AS mengambil sebahagian otaknya, tidak saja sebagai objek penyelidikan tetapi juga piala yang mengerikan. 43 Tahun kemudian, cucu Mussolini, alesandra Mussolini yang duduk di parlimen Eropah, memberitahu polis bahawa seseorang menjual botol kaca di mana baki otak dan darah Mussolini di e-Bay dengan harga 15 Euro. e-Bay kemudian terus mengeluarkan senarai jualan ini.

Jasad Thomas Paine
Thomas Paine, pendebat ulung dalam sejarah, pahlawan dari Revolusi Amerika dan Perancis serta orang pertama yang menulis 'United States of America', meninggal dalam keadaan mabuk dan miskin di Manhattan.

Hanya 6 orang yang menghadiri pengkebumiannya yang kemudian diwujudkan dalam puisi Berrima :

Poor Tom Paine! There he lies / Malangnya Tom Paine! Di sana dia terbaring Nobody laughs and nobody cries / Tidak ada yang tertawa dan tiada yang menangisi Where he has gone or how he fares / Ke mana dia pergi dan bagaimana Nobody knows and nobody cares / Tak ada yang tahu dan tak ada yang peduli.

Bahkan setelah meninggal, Paine tidak boleh 'berehat'. 10 Tahun kemudian, seorang wartawan dan peminat Paine, William Cobbet, menggali makamnya dan mengambil jasadnya untuk kemudian dikapalkan ke Inggeris. Cobbet berharap dia boleh membina makam yang layak bagi Paine.

Cobbet tak kunjung mempunyai wang, jadi jasad Paine tetap tersimpan di loteng Cobbet. Sampai kematian Cobbet, jasad Paine menghilang. Ada yang mengatakan tulang itu menjadi butang. Di tahun 1930, seorang perempuan Brighton mendakwa mempunyai tulang rahang Paine. Malangnya Tom Paine!

Zakar Napoleon Bonaparte
Doktor yang melakukan autopsi pada Napoleon pada 1821 diduga memotong penisnya dan memberikannya pada pendeta di Pulau Corsica. Zakar itu, yang semestinya tidak sesuai untuk diawetkan, telah dibuat bahan perbandingan selama bertahun-tahun dengan selembar kulit, belut dan dendeng lembu.

Pada tahun 1927 apabila zakar itu dipamerkan di Manhattan, New York, TIME menyaksikannya. Tahun 1977, seorang urolog New Jersey membelinya dengan harga US $ 3 ribu dan menyimpannya di bawah tempat tidur sampai dia meninggal 30 tahun kemudian.

Putri sang urolog mewarisi zakar Napoleon itu dan menawarkannya sekitar US $ 100 ribu .

Telapak Kaki Franciscus Xaverius
Pada abad ke-16, Santa Franciscus Xaverius menghabiskan banyak waktunya dengan berjalan kaki, menyebarkan agama Kristian ke Itali, Perancis, Sepanyol, Malaysia, Jepun, Sri Lanka dan India. Santa Francis Xavier meninggal di laut dalam perjalanannya ke China.

Ketika sekumpulan orang Kristian menggali kuburnya beberapa bulan kemudian, mereka terkejut bahawa jasadnya masih utuh. Dalam pameran jasad tubuh manusia di Goa, India, seorang perempuan berbangsa Portugis menggigit kaki Francis Xavier yang besar itu.

Tak diduga, darah memancut dari kaki itu. Perempuan itu kemudian ditangkap apabila warga membuntuti jejak darah yang berceceran hingga ke rumahnya.

DBS