viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Saturday, September 15, 2012

8 Kejahatan yang Belum Terungkap

Canggihnya alat kerja penguatkuasaan undang-undang saat ini, masih banyak yang belum boleh mendedahkan pelbagai kes jenayah. Kita tak akan bicara soal kes rasuah yang terlalu banyak konspirasi di dalamnya. Melainkan aksi jenayah atau jenayah yang tercatat di dunia antarabangsa. Shortly, the case hasn't been closed.

1. Pencuri Kembar Menciptakan Alibi Sempurna
Kerugian: 5 Juta Euro

Pada Feb 25, 2009, tiga perompak bertopeng dengan berani beraksi di Kaufhaus Des Westens, department store terbesar kedua di Eropah. Melalui tangga tali, orang-orang mampu merompak lantai utama tanpa dikesan setiap sensor atau alarm. Tapi satu kesalahan fatal yakni, ada yang meninggalkankan sarung tangan tunggal dan akhirnya mencipta situasi aneh. DNA ditemui pada sarung tangan yang sesuai DUA orang: kembar dikenalpasti sebagai Hassan dan Abbas O. undang-undang Jerman mensyaratkan bahawa setiap orang secara individual dihukum dan kerana DNA mereka sangat mirip, tidak boleh secara eksklusif dikaitkan ke bukti. Polis Jerman dipaksa untuk membebaskan mereka berdua, dan orang ketiga belum ditemui hingga sekarang.

2. Dan "DB" Cooper - Jenayah Penerbangan AS
Kerugian: 200,000 Dollar AS

Pada malam sebelum Thanksgiving, 24 November 1971, seorang penumpang dengan nama Dan Cooper naik pesawat di Portland, OR menuju Seattle. Mengenakan seting dan jas hujan, kacamata hitam serta membawa beg kerja, ia duduk diam di bahagian belakang pesawat. Setelah tenang menyalakan rokok, ia meminta wiski dari pramugari dan kemudian menyerahkan nota. Bunyinya, "AKU MEMILIKI BOM DALAM TAS. SAYA AKAN MENGGUNAKAN JIKA PERLU. AKU INGIN KAMU duduk di sebelahku. PESAWAT ANDA SEDANG DIBAJAK." 'Dia menuntut $ 200,000 dan empat parasut ketika tiba di Seattle. Ketika pesawat mendarat, ia melepas semua penumpang, kecuali pilot, kopilot, dan pramugari. Begitu wang itu diberikan di tengah-tengah landasan pacu terang-terang, Cooper menuntut juruterbang berlepas ke Mexico, terbang pada ketinggian 10,000 kaki. Tak lama selepas berlepas, ketika berada di barat laut pergunungan Portland, Cooper memakai payung terjun dan melompat. Kemudian dia tidak pernah terdengar dan terlihat lagi. Apakah dia bertahan? Pada tahun 1980, sekitar $ 6000 didapati dari wang dalam bundel di pantai, tetapi tidak ada tanda-tanda mayat seseorang. Kes ini tetap terbuka dan merupakan kejahatan yang belum diselesaikan dalam sejarah penerbangan AS.

3. Pencurian Di Muzium Seni Gardner
Kerugian: 300 Juta Dollar AS

Pada tarikh 18 Mac 1990, sehari selepas Hari Saint Patrick, sekumpulan polis tiba di pintu Museum Isabella Stewart Gardner di Boston, mengaku telah menerima aduan telefon ada masalah di muzium. Melanggar protokol, pegawai keselamatan muzium membenarkan mereka masuk. Salah satu lelaki mengatakan ia mempunyai surat perintah penangkapan penjaga, dan mereka meyakinkannya untuk menjauh dari pos. Kelompok "polis palsu" tersebut akan mengarinya. Para pencuri melarikan diri bersama 13 lukisan, termasuk masterworks oleh Rembrandt, Vermeer, dan Degas, bernilai pertiga bilion dolar. Sampai saat ini, belum ada yang ditangkap dalam hubungannya dengan kejahatan, dan lukisannya belum ditemui.

4. Rompakan Di Jepun
Kerugian: 300 Juta Yen

Tokyo, Jepun 10 Disember 1968 ... Sebuah kereta bank Nihon Shintaku Ginko mengangkut 300 juta Yen ($ 817.000 AS) dari pejabat cawangan. Di tengah jalan, kereta tersebut ditepikan oleh seorang polis yang menunggang motosikal, dan memberi amaran kepada mereka ada sebuah bom yang ditanam di bawahnya. Kerana sebelumnya para pegawai bank sudah mendapat ancaman bom, empat pegawai tersebut keluar kenderaan dan memeriksa bahagian bawah kereta. Beberapa saat kemudian asap dan api terlihat di bawah kenderaan, menyebabkan para pegawai bank lari mencari perlindungan. Tentu saja, ternyata asap itu palsu. Sang polis palsu melompat ke dalam kereta dan memecut dengan cepat dengan hasil curian. Dari hasil penyelidikan selanjutnya, meskipun ada 120 keping bukti dan melibatkan 170,000 penyiasat, sang pelaku tidak pernah tertangkap hingga sekarang.

5. Kecurian Berlian Terbesar
Kerugian: 100 Juta Dollar AS

Ini adalah pencurian berlian terbesar dalam sejarah dan dari peti besi dunia yang paling sukar ditembusi, yang terletak di Antwerp, Belgium. Dua tingkat di bawah Diamond Center, peti besi itu dilindungi oleh kunci dengan 100 juta kemungkinan kombinasi, serta panas / gerak sensor, radar, medan magnet, dan kuasa keselamatan swasta. Sebuah ada akhir pekan di bulan Februari, para pencuri mampu diam-diam masuk peti besi, membuka tempat simpanan, dan kabur dengan harta berkilauan. Walaupun Leonardo Notarbartolo tertangkap dan dihukum 10 tahun, ia dibebaskan secara bersyarat. Notarbartolo pernah bercerita dalam sebuah wawancara di Wired Magazine, bahawa yang dicuri hanya $ 20 juta dan merupakan sebahagian daripada konspirasi besar yang melibatkan penipuan insurans. Apapun - hasil curian tidak pernah ditemui dan semua orang benar-benar membawa kabur berlian seperti bandit.

6. Rompakan Chicago First National Bank
Kerugian: 1 Juta Dollar AS

Pada Jumaat, Oktober 7, 1977, sebelum Weekend Peringatan Columbus Day, seorang pekerja bank menghitung $ 4 juta dolar dalam bentuk wang tunai dan disimpan dalam bakul wang dikunci dalam peti besi yang dijaga ketat, dua tingkat di bawah Chicago First National Bank. Kemudian poof! Selasa pagi, wang dikira lagi, dan tepat $ 1 juta dolar - pecahan $ 50 dan $ 100 dan berat lebih daripada 80 pound - telah menghilang ke udara! Siapa pelakunya, belum pernah terungkap.

7. Kecurian Harry Winston
Kerugian: 108 Juta Dollar AS

Pada tarikh 4 Disember 2008, empat orang, tiga di antaranya mengenakan wig pirang panjang dan menyamar sebagai perempuan, masuk ke dalam kedai perhiasan di Paris yang terkenal sebelum tutup. Setelah masuk, mereka mengangkat senjata berkaliber .357 dan sebuah bom tangan tangan. Kurang dari 15 minit kemudian mereka melarikan diri dengan berlian, rubi, dan jamrud bernilai sekitar $ 108 juta AS. Para penyiasat percaya ini adalah kerja geng Serbia yang terkenal di dunia jenayah, Pink Panthers, dan bertanggung jawab atas $ 132.000.000 dalam rompakan di seluruh dunia. Sayang, kes yang melibatkan geng tersebut tidak pernah tertangkap.

8. Kecurian Salib Tucker

Salib Tucker - nama diambil dari nama penyelam yang menemuinya, Teddy Tucker, pada tahun 1955 dari bangkai kapal 1594 di San Pedro.

Salib Tucker terbuat dari emas 22-karat yang berhiaskan dengan zamrud hijau berkilau dan dianggap tidak ternilai harganya. Namun, Tucker menjualnya kepada Kerajaan Bermuda untuk harga yang tidak disebutkan.

Pada tahun 1975, Salib dipindahkan ke Muzium Seni Bermuda untuk dipaparkan bagi Ratu Elizabeth II. Tidak ada yang tahu bila atau bagaimana, tapi selama masa peralihan ini, pencuri yang pintar menggantikan asli dengan replika plastik murah. Agaknya, artifak bersejarah ini dilebur, dilucuti permatanya, dan disalurkan ke dalam Black Market.

DBS