viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masuk



Listen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin Streaming



Listen My Radio at Facebook or Here




















Wednesday, October 31, 2012

KEAJAIBAN AL QUR'AN

Ciri khas Al Quran, yang diwahyukan 14 abad yang lalu, dan hikmah Maha-agung yang dikandungnya, merupakan bukti mutlak bahwa Kitab Suci ini merupakan kalam Allah. Selain itu, Al-Quran mempunyai banyak mukjizat yang membuktikannya sebagai wahyu Allah. Di antaranya adalah beberapa fakta-fakta ilmiah, yang hanya boleh kita dapati dengan menggunakan teknologi abad ke-20, dinyatakan di dalam Al-Quran 1400 tahun yang lalu. Fakta-fakta ini, yang tidak mungkin dapat diketahui di masa Al-Quran diturunkan, sekali lagi memperlihatkan di hadapan manusia zaman sekarang, bahwa Al Qur'an adalah perkataan Allah.


Jokes for the day to make you laugh



Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Kuih salah bikin.

Binatang ape power Karate?
Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

Siape yang menemukan dompet kulit?
Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Pintu yang ade tulis 'TARIK'

Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Pembohong...

Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati...'?
Usus

Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Kutu rambut

Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Neneknye si katak

Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Sbb lelaki ni kan 'buaya'

Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Dua-dua tak kenal korang...hehe

Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Tukang gali kubur

Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Tahi hidung

Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

Gajah terbang dengan ape?
Dengan susah payah......

DBS

Loghat mana lebih munasabah?



Timbul persoalan, loghat daerah manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan
loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah munasabah

Bahasa Melayu standard:
"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya tiada."


Loghat Utara (kedah):
"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek dio tak dok."


KESIMPULAN: Tidak mungkin pipi emaknya tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada memang munasabahlah!

Kisah Kasih Suami Pada Isteri


Pak Mat adalah seorang penduduk sebuah pondok di Selatan Thailand.
Pada pertengahan bulan Mei yang lalu isterinya yang bernama Maznah telah
meninggal dunia kerana diserang penyakit jantung.

Pak Mat yang berusia menjangkau empat puluhan telah diperhatikan oleh
jiran-jirannya agak luar biasa iaitu beliau telah pergi ke kubur
isterinya sebanyak tiga kali sehari. Pak Mat pergi pada waktu pagi,
tengah hari dan petang untuk menyiram kubur isterinya lebih dari dua
minggu secara berterusan. Ada setengah dari jiran dan penduduk tempatan
beranggapan Pak Mat begitu cintakan isterinya.

Seorang saudaranya yang terdekat telah berkata, "Awak ni terlalu sangat
cintakan isteri sehingga sanggup berbuat demikian, yang mana tak ada
siapa lagi di kampung ini buat begitu." Pak Mat menjawab, "sebenarnya
sebelum Maznah hendak menghembuskan nafas yang terakhirnya, beliau
telah berpesan kepada saya, kalau hendak kahwin pun tunggulah sehingga
rumput di kuburnya tumbuh dahulu."

" Oleh yang demikian saya terpaksa siram kuburnya supaya rumput cepat tumbuh......"

DBS

Tetamu tak di undang

Seorang lelaki menghampiri rumah jirannya dan mengetuk pintu...
Ketika wanita muda tuan rumah itu membuka pintu..lelaki itu bertanya...

"Cik Puan... adakah cik puan pandai bermain seks?"

Kerana terkejut... wanita muda itu menghempas pintu rumahnya dengan
perasaan marah... Namun, lelaki itu tetap mengetuk pintu rumah tadi dan
bertanyakan soalan yang sama. Kali ini wanita muda itu menjerit sekuat hati
sambil mengusir jirannya yang tidak senonoh itu...


Malamnya.. wanita itu telah menceritakan kejadian memalukan siang tadi
kepada suaminya. Suaminya berjanji akan menunggu lelaki biadap itu keesokan
harinya jikalau dia datang lagi.


Ternyata benar... keesokan harinya lelaki yang sama datang lagi dan
mengetuk pintu. Wanita itu segera membuka pintu sementara suaminya
bersembunyi sambil memegang senapang...

Lelaki itu terus bertanya..
"Cik Puan... Cik Puan ni pandai tak main seks?"

"Mestilah pandai.. kenapa encik bertanya soalan ini?"
jawab wanita itu dengan berani...

"Baguslah kalau pandai..." kata lelaki itu...
"Kalau begitu.. puaskanlah suami cik puan dan beritahu dia supaya menjauhi
isteri saya!!!"

Saturday, October 27, 2012

Suara Tertua Di Dunia yang Terekam

Siapa yang tak tahu Thomas Alva Edison? Ya, penemu ini adalah salah satu penemuan terbaik di dunia kerana telah mematenkan sekitar 1.094 penemuan dalam sejarah, salah satunya adalah Phonograph, perakam suara.


Namun di samping itu ternyata Seorang Perancis bernama Edouard Leon Scott de Martinville telah membuat sebuah alat bernama Phonautogram 17 tahun sebelum Edison! Alat ini sebenarnya dibuat pada tahun 1860 dan digunakan untuk meneliti suara, iaitu dengan menyimpannya pada sebuah kertas, namun Scott tidak pernah mengetahui bahawa alat ini juga boleh menyimpan suara. Namun pada tahun 2008 beberapa orang dari Lawrence Berkeley National Laboratory di Amerika berjaya mengubah "cakaran" di kertas menjadi suara.


Sementara itu beberapa orang dari universiti yang sama sedang bertulang di Perancis mencari beberapa barang tua untuk dimainkan, seperti silinder Phonograph.  Namun apa daya mereka hanya mendapatkan kertas hitam dengan cakaran di kertas tersebut. Mereka pulang dengan sangat kecewa, namun apabila kertas ini dimainkan, mereka mendengar suara yang indah keluar dari kertas itu. Pada awalnya mereka menyangka suara itu adalah suara seorang perempuan, namun suara itu adalah suara Scott!!


Pada rakaman tersebut, suara Scott dapat diperdengarkan sedang mendendangkan lagu Au clair de la Lune . Rakaman berhenti ketika ia menyanyikan bahagian "mon ami, Pierrot repondit". Rakaman ini dianggap sebagai rakaman terpenting dalam sejarah manusia. Namun tidak hanya itu, para saintis juga mendapati rakaman lain, seperti ketika Scott sedang membacakan puisi Aminta , dan ketika ia sedang melakukan ujian terhadap alat tersebut.


Suara ini akhirnya mendapat predikat sebagai Suara Tertua Di Dunia , dan mendahului Experimental Talking Clock oleh Frank Lambert yang dibuat pada tahun 1878, dan rakaman lagu gereja Israel in Egypt . Kemungkinan mendapatkan suara lain yang lebih tua sekarang menjadi sedikit mustahil, namun boleh saja.

Edouard Leon Scott de Martinville



Info suara: suara yang didengari adalah suara asli, tepatnya belum diedit dan baru pertama kali dimainkan (tepatnya pada Mac 2008). Suara yang didengari adalah suara penemu namun dimainkan terlalu cepat.


DBS

Friday, October 19, 2012

10 Misteri dan Keunikan Tubuh Manusia

Di sekitar kita terdapat banyak misteri yang berkaitan dengan tubuh kita. Misalnya, kenapa ya kita ikut menguap ketika teman menguap? Atau, mengapa kita boleh merinding? Selama ini kita menerimanya sahaja, kerana menganggap hal ini adalah banyak hal yang diciptakan Tuhan untuk kita. Ternyata, semua ini ada penjelasan ilmiahnya.


1. Mengapa kita cegukan?
Kelebihan makan, alkohol, rasa senang, atau stres, dapat menstimulasi saraf phrenic, yang mengawal diafragma (lapisan otot yang mengawal pernafasan). Diafragma ini lalu mengecut.

Pada waktu yang sama, glotis (bahagian dari pangkal tekak di mana terdapat pita suara) menutup sehingga menutupi jalannya udara, demikian menurut Patricia Raymond, MD, gastroenterologist di Chesapeake, Virginia.

Saat itulah terjadi cegukan setiap beberapa saat. Cegukan yang normal berlaku beberapa minit sahaja, namun dalam kes lain juga lebih lama. Cara mengatasinya antara lain dengan menahan nafas sambil menelan ludah, atau bernafas di dalam beg kertas.


2. Mengapa beberapa orang mempunyai gigi yang sangat putih?
Seperti juga warna mata dan rambut, warna alami dari gigi diwariskan dari ibu bapa. "Beberapa orang mempunyai enamel-lapisan tipis pada permukaan gigi-yang sangat putih, sementara enamel orang lain mempunyai warna yang lebih kuning," ujar Richard Price, juru bicara American Dental Association.

Mengambil ubat-ubatan antibiotik seperti tetracycline atau amoxicillin sewaktu kecil juga mempengaruhi proses pengapuran yang menyebabkan kemusnahan warna.

Beberapa jenis makanan tertentu juga menggelapkan gigi. Kopi, teh, cola, dan red wine adalah beberapa di antaranya. Jika hal ini yang terjadi, anda harus menggunakan produk pemutih gigi atau menjalani rawatan tertentu.


3. Mengapa menguap itu menular?
Sebuah kajian yang diterbitkan dalam edisi terkini jurnal Cognitive Brain Research menyatakan bahawa jika anda menguap kerana ketularan orang yang ada di dekat anda sebenarnya merupakan bentuk simpati anda padanya.

Hal ini sama dengan jika anda tertawa, dan rakan anda ikut tertawa. "Menguap tidak hanya terjadi disebabkan kerana melihat seseorang menguap, tetapi juga kerana mendengar, membaca, atau bahkan hanya kerana berfikir tentang menguap," kata Steven Platek, Ph.D., profesor psikologi di Drexel University, Philadelphia, yang mengetuai kajian tersebut.

Platek dan pasukannya meyakini bahawa ketularan menguap merupakan cara primitif dalam mengekspresikan perasaan orang lain terhadap diri kita.


4. Mengapa kepala kita pening ketika meminum ais?
Pening terjadi ketika saraf pada langit-langit mulut distimulasi secara besar-besaran oleh makanan atau minuman sejuk. Saraf-sarafnya memang ada pada mulut, namun pusat saraf ada di otak, sehingga di situlah anda merasa ngilu.

Lalu mengapa orang merasakan sakit di satu tempat, padahal stimulusnya di tempat lain? Seymour Diamond, MD, executive chairperson dari National Headache Foundation, mengatakan, "Makan atau menyesap minuman dengan lambat nampaknya mengurangkan kesan sejuk. Begitu mulai pening, cara terpantas untuk menghilangkannya adalah minum sesuatu yang hangat. "


5. Apakah wortel memang baik untuk mata?
Menurut Michael F. Marmor, seorang profesor ophthalmology di Stanford University School of Medicine, wortel dan semua makanan yang mengandungi vitamin A memang baik untuk mata.

Contohnya sayur-sayuran berwarna merah, kuning, oren, dan hijau, termasuk ketela, mangga, dan pepaya, serta telur dan liver.

Tubuh menggunakan vitamin A untuk menyokong sel saraf di dalam retina yang membantu memelihara penglihatan yang normal. Orang yang kekurangan vitamin A umumnya mengalami problem penglihatan, seperti rabun senja.


6. Mengapa ada kotoran di dalam telinga?
Membersihkan telinga dilakukan untuk mencegah benda asing masuk ke dalam saluran telinga. Kotoran telinga dihasilkan oleh kelenjar-kelenjar di telinga bahagian luar untuk melindungi telinga bahagian dalam dari jangkitan .

Substansi yang melekat ini justeru mencegah debu, kotoran, atau serangga masuk ke dalam telinga. Telinga dapat membersihkan diri sendiri. Kotoran itu akan bergerak perlahan ke atas dan keluar dari telinga, kering, lalu gugur, atau tercuci ketika anda keramas.

Jika anda mandi , bersihkan sahaja bahagian luar telinga. "Saluran telinga itu seperti jalan buntu," kata Andrew Cheng, MD, seorang pakar THT di Manhattan Eye, Ear and Throat Hospital.

"Membersihkan kotoran dengan cotton bud hanya membuat kotoran lebih masuk ke dalam." anda juga boleh mencalarkan saluran telinga, atau membocorkan gendang telinga.


7. Mengapa kita boleh merinding?
Merinding terjadi apabila kita kesejukan, atau ketakutan. Ketika kita kesejukan, otot-otot di sekitar pori-pori mengecut, menyebabkan bulu tangan berdiri untuk mewujudkan lapisan pengasingan, demikian menurut Richard Potts, Ph.D., anthropolog dan pengarah Human Origins Program di Smithsonian Institution 's National Museum of Natural History, Washington, DC

Semua mamalia juga mengalami hal ini. Namun, "Manusia tidak mempunyai cukup banyak bulu badan untuk memberi respons; hal itu merupakan sesuatu yang tertinggal apabila kita mengenakan mantel yang berbulu, "jelasnya.

Potts dan pasukannya berteori, bahawa berabad-abad yang lalu, ketika rambut pada nenek moyang kita cukup banyak, mereka tampak jauh lebih menakutkan. "Binatang buas pun akan berundur bagi mencari mangsa yang tidak begitu menakutkan, "katanya.


8. Mengapa remaja senang bangun siang?
Hal ini bukan disebabkan mereka malas. Saat masih kecil, melatonin-hormon yang mengatur kitaran tidur-bangun-dikeluarkan kelenjar pada petang hari.

Memasuki masa puber (dari usia 10 -14 tahun), hormon melatonin dilepaskan lebih lambat, sekitar pukul 21.00-22.00.

"Shift ini sering membuat remaja tidak mampu tertidur sebelum pukul 23.00," ujar pakar tidur remaja, Mary A. Carskadon, Ph.D., yang juga pengarah Bradley hospital Sleep and Chronobiology Research Laboratory, di Providence.

"Kerana remaja masih memerlukan tidur sembilan jam atau lebih, mereka berusaha 'membayar' waktu tidur yang terbuang malam sebelumnya dengan tidur sampai siang."


9. Mengapa tangan dan kaki kita sering sejuk?
"Saraf -saraf yang mengawal aliran darah ke tangan dan kaki lebih sensitif pada wanita daripada lelaki, "jelas Mark Eskandari, MD, pakar bedah vaskular di Northwestern Memorial Hospital, Chicago.

"Jadi begitu suhu turun, pembuluh darah mengecut, membuat aliran darah lebih perlahan. "

Wanita juga mempunyai tekanan darah lebih rendah daripada lelaki. Ketika anda kesejukan atau stres, dan tekanan darah menurun, darah diarahkan ke jantung, menjauh dari tangan dan kaki.


10. Mengapa sendi boleh ber-gemeretak?
Ketika anda meregangkan sendi dengan, misalnya, menekan-nekan ruas jari atau memainkan tulang belakang anda sehingga terdengar bunyi gemeretak, anda boleh menyebabkan gelembung udara yang terbentuk antara beg di dalam sendi meletus.

Beg-beg ini membantu bantalan udara di antara tulang dan menjaganya tetap licin. Gemeretaknya sendi sebenarnya tidak terlalu membahayakan .

"Menggeretakkan jari, engkel, lutut, atau sendi-sendi lain tidak menyebabkan arthritis, namun juga bukan kebiasaan yang baik. Rasa enak yang diperolehi orang saat menggeretakkan badan sangat psikologi sifatnya, "kata James Applegate, seorang doktor keluarga di Grand Rapids, Michigan.

DBS

Asal-Usul Kad Merah Dan Kuning Dalam Bola sepak


Apakah penggunaan kad merah dan kuning sudah dikenali begitu sepak bola moden muncul? Jawapannya tidak. Kad merah dan kuning baru diperkenalkan pada Piala Dunia 1970.

Namun, inspirasinya muncul pada Piala Dunia 1966, pada suku akhir antara tuan rumah England dan Argentina. Pengadil yang memimpin pertandingan itu berasal dari Jerman, iaitu Rudolf Kreitlein.
Kerana melakukan pelanggaran keras, kapten Argentina, Antonio Rattin, dikeluarkan oleh Kreitlein. Namun, Rattin tak paham apa maksud pengadil asal Jerman itu. Dia pun tak akan meninggalkan lapangan.
Pengadil Inggeris yang ikut bertugas di pertandingan itu, Ken Aston, kemudian masuk ke padang. Dengan sedikit modal bahasa Sepanyol, dia merayu Rattin untuk meninggalkan lapangan. Pasalnya, pengadil yang memimpin pertandingan, Rudolf Kreitlein, memutuskan begitu. Kerana hanya tahu bahasa Jerman dan Inggeris, ia kesulitan menjelaskan keputusannya kepada Rattin.

Kerana kes ini, Ken Aston kemudian berfikir. Harus ada komunikasi universal yang boleh langsung diketahui semua orang, ketika pengadil memberi amaran kepada pemain atau mengeluarkannya dari lapangan. Dengan demikian, pengadil tak perlu harus membuat penjelasan dengan bahasa yang mungkin tak diketahui pemain.
Suatu hari, dia berhenti di perempatan jalan. Melihat lampu lalu lintas, dia kemudian mendapatkan idea. Kemudian, dia mencadangkan agar pengadil dibekalkan kad kuning dan merah. Kad kuning untuk memberi amaran keras atau hukuman ringan kepada pemain yang melakukan kesalahan. Adapun kad merah untuk hukuman berat, dan pemain yang melakukan pelanggaran berat itu harus keluar dari lapangan.

Idea itu diterima FIFA. Pada Piala Dunia 1970, kad kuning dan merah kali pertama digunakan. Ironisnya, sepanjang Piala Dunia 1970 tak satu pun pemain yang terkena kad merah. Hanya kad kuning yang sempat dilayangkan sehingga kad merah tak boleh "pamer diri" pada Piala Dunia 1970.

Meski idea tersebut datang dari pengadil England, negeri itu tak serta merta menerapkannya di pertandingan mereka. Kad merah dan kuning baru digunakan di pertandingan sepak bola Inggeris pada 1976. Pasalnya, pengadil kemudian terlalu mudah mengeluarkan kad dan diprotes banyak pemain. Oleh sebab itu, penggunaannya sempat dihentikan pada 1981 dan 1987.
Yang menarik, idea ini diadopsikan di cabang sukan hoki. Bahkan, kad-kad peringatan di cawangan ini menggunakan tiga warna seperti lampu lalu lintas: hijau, kuning, dan merah. Hijau untuk peringatan, kuning untuk mengeluarkan pemain sementara waktu, dan merah untuk mengusir pemain secara kekal.

DBS

Thursday, October 18, 2012

Tengkorak-tengkorak Aneh Yang Sulit Untuk Difahami

Pada tahun 1800-an, dari sebuah perkuburan kuno di dekat kota Sayre, Bradford County - Pennsylvania, telah ditemui kerangka yang serupa manusia tetapi bertubuh besar. Selain soal tingginya, juga terdapat keanehan lain iaitu pada bahagian kening tengkorak kepalanya terdapat sepasang tanduk. Dianggarkan dikuburkan pada 1200.


Pada 1888, tujuh kerangka dalam posisi duduk ditemui pada sebuah lokasi perkuburan di dekat Clearwater, Minnesota. Masing-masing makhluk ini ternyata memiliki dua baris deretan gigi, baik yang di rahang atas mahupun di rahang bawah. Selain itu, dahinya lebih pendek dan condong berbanding tengkorak manusia yang lazim.


Pada 1995, penyelidik Robert Connolly menerbitkan foto tengkorak kepala berbentuk kerucut (Gamb.2) yang ditemui di Nazca, Peru. Umurnya dianggarkan telah mencapai puluhan ribu tahun. Bentuk kepalanya ini jelas berbeza dengan ciri-ciri tengkorak manusia moden mahupun manusia purba Neanderthal yang memang tak pernah ditemukan jejaknya di Amerika Selatan.

Robert Connolly juga melaporkan penemuan kerangka aneh lain, yang bentuknya sama dengan manusia moden, kecuali tengkorak kepalanya yang besar pada bahagian atas (cranium) dan rongga mata lebar (gamb. 3). Karen Scheidt juga melaporkan penemuan kerangka dengan bentuk tengkorak yang sama dari sebuah gua di Mexico. Sebuah tengkorak aneh juga ditemui di sebuah lombong yang terletak di dekat Chihuahua, Mexico pada 1930.

Bahagian belakang kepalanya melebar sedangkan rongga matanya besar. Dianggarkan berusia kanak-kanak. Pada akhir 1999, diperoleh hasil ujian DNA yang menunjukkan bahawa tengkorak tersebut adalah dari jenis manusia.

Pada 1911, para pekerja lombong yang sedang melakukan penggalian pada sebuah kawasan terletak 22 batu ke barat daya Lovelock, Nevada, secara tidak sengaja menemui mumia seperti manusia bertubuh gergasi, dengan masih terdapat sisa rambut berwarna merah pada kepalanya. Di kalangan penduduk tempatan tempatan, suku indian Paiute juga ada legenda kuno yang menceritakan tentang manusia gergasi berambut merah, yang mereka sebut Si-te-cahs dan menjadi musuh suku-suku indian di daerah ini.


Tengkorak aneh juga dilaporkan banyak ditemui di gua-gua gunung kapur Filipina, antara lain di Bohol, Kampung Palaupau, Sumilio, Bukidnon dan pada beberapa tempat di Agusan. Tengkorak-tengkorak ini masing-masing hanya mempunyai satu rongga mata di bahagian dahi.

Pihak berkuasa Filipina pada Februari 2002 menyatakan bahawa rongga mata tersebut terbentuk secara buatan oleh alam tetapi kenyataannya adalah tak ada lagi sepasang rongga mata sebagaimana lazimnya selain hanya terdapat satu di dahinya.


Cuba bandingkan bentuk kepala salah satu Ratu Mesir Kuno, Nefertiti dengan bentuk struktur tengkorak kon yang banyak ditemui di kawasan Nazca

DBS

10 Lapangan Terbang Paling Menakutkan di Dunia

Lapangan terbang merupakan tempat berlepas dan mendaratnya pesawat biasa cuaca buruk selalu menjadi halangan bagi para juruterbang untuk berlepas dan pendaratan pesawat namun ternyata ada lapangan terbang di dunia ini yang cukup extrem bagi para juruterbang untuk melakukan berlepas dan pendaratan pesawat kamu mau tahu lapangan terbang apa saja itu, semak berikut ini.

1. Lapangan Terbang Paro, Bhutan

Dikelilingi oleh puncak Himalaya yang menjulang tinggi, Paro adalah salah satu lapangan terbang dunia yang paling mencabar bagi pilot. Faktanya, saat ini hanya lapan juruterbang di dunia yang diperakui untuk dapat mendarat di lapangan terbang ini. Terletak di lembah yang dalam, mendarat di lapangan terbang ini memerlukan para pilot 'berunding' dengan siri gunung, turun dengan cepat, kemudian berbelok curam ke kiri segera sebelum mendarat.

2. Lapangan Terbang Matekane, Lesotho

Terletak di pergunungan tinggi, lepas landas dan mendarat di hujung Matekane yang tingginya 2,000 kaki memerlukan kepakaran luar biasa dari pilot. Prosesnya akan sangat bergantung pada keadaan angin. Pesawat yang akan letak kereta di sini tidak disyorkan untuk terbang sebelum mencapai akhir landasan pacu di ketinggian 1.312 kaki.

3. Lapangan Terbang Saba, Caribbean

Digelar salah satu landasan pacu paling pendek di dunia, sekira 1.300 meter, pilot menggambarkan mendarat di jalur ini lebih mirip mendarat di kapal induk. Pesawat harus terbang ke tebing sebelum membuat sebuah selekoh tajam ke kiri dan akhirnya mendarat dengan lancar. Landasan ini terletak tinggi di atas lautan sekitarnya, dengan tebing terjal di tiga sisi.

4. Lapangan terbang Sea Ice Es Runway, Antartika

Diukir di es laut dari Ross Island setiap tahun, landasan pacu sepanjang 2.5 batu ini beroperasi sebahagian besar pada musim panas di Antartika. Pilot harus mengelakkan mendarat terlalu berat dan pesawat perlu dipantau secara ketat untuk memastikan tidak tenggelam lebih dari 10 inci ke dalam ais.

5. Lapangan terbang Princess Juliana International Airport, St Maarten, Caribbean

Penerbangan mendekati Lapangan Terbang Antarabangsa Putri Juliana harus melewati atas air, tepatnya Pantai Maho, dan pilot harus membuat instrumen pemeriksaan teratur untuk memastikan terjaganya ketinggian yang sesuai. Pasalnya, jarak antara laut dengan badan pesawat begitu dekat. Lepas landas akan memaksa juruterbang membelok tajam ke kanan dan memutar untuk mengelakkan gunung di hujung landasan.

6. Lapangan Terbang Tenzing-Hillary, Lukla, Nepal

Lapangan Terbang satu ini dibina untuk pada pendaki Gunung Everest. Di sana penerbangan hanya dapat dilakukan pada siang hari apabila cuaca cerah. Namun kala angin berembus kencang dan langit cenderung berawan, lapangan terbang akan ditutup untuk segala penerbangan.

Mempunyai panjang landasan 460 meter dan lebar 20 meter, tidak ada alasan bagi juruterbang untuk melakukan kesalahan saat berlepas atau mendarat. Sebab landasan mengalami cerun di hujungnya dan langsung ke arah lembah.

Sejak 1973 hingga 2010 telah berlaku sembilan kecelakaan pesawat di lapangan terbang tersebut.

7. Lapangan Terbang Funchal, Madeira

Funchal dikenali sebagai satu lapangan terbang paling berbahaya di dunia. Penyebabnya, Funchal mempunyai landasan pacu yang pendek dan kedudukannya dekat dengan tebing.

Pada 1980, pesawat Boeing 727 jatuh di hujung landasan ketika akan mendarat. Akibatnya, sebanyak 131 penumpang terbunuh. Kerana itu landasan pacu dilanjutkan di atas laut dengan 150 tiang konkrit untuk menopangnya.

Meski landasan tidak lagi pendek, kedudukannya yang berdekatan dengan gunung dan laut menimbulkan masalah lain, iaitu ombak ekstrem dan keadaan cuaca buruk. Keadaan itu memberikan masalah bagi juruterbang, bahkan yang paling berpengalaman, ketika berlepas atau mendarat.

8. Lapangan terbang Barra, Scotland

Selain landasan pacunya yang pendek, Bandar Udara Barra menggunakan pantai sebagai tempat pendaratan dan berlepas. Tiga landasan pacu yang dimiliki Barra hanya ditandai dengan tiang-tiang kayu.

Pada malam hari landasan ini ditutup oleh air laut yang pasang. Kerana itu landasan Barra hanya boleh digunakan pada penerbangan yang dijadualkan dan tidak untuk malam hari.

9. Lapangan Terbang Courchevel, Perancis, Banjaran Alp

Di lapangan terbang ini hanya pilot diperakui yang dibenarkan mendarat atau berlepas. Kedudukannya yang berada di kawasan Saint-Bon-Tarentaise, Pegunungan Alpen, Perancis, membuatnya masuk dalam kategori lapangan terbang yang paling berbahaya. Apalagi Courchevel mempunyai bentuk landasan yang pendek, curam, dan cerun sekitar 18.5 peratus.

Dalam filem Tommorow Never Dies, pelakon Pierce Brosnan pernah melakukan pendaratan di lapangan terbang ini. Namun seperti pilot lain, dia harus melakukan latihan dan mendapat sijil sebelum dibenarkan mendarat di Lapangan Terbang Courchevel.

10. Lapangan Terbang Kai Tak, Hong Kong

Landasan pacu ini berada di utara Teluk Kowloon, Kowloon, Hong Kong. Dikelilingi pergunungan, pendaratan di Lapangan Terbang Kai Tak semakin sukar kerana perlu melalui kawasan penempatan, sehingga pilot harus melakukan manuver sukar sebelum pesawat menyentuh daratan. Kerana kerap berlaku kemalangan fatal, Lapangan Terbang Kai Tak akhirnya ditutup pada 1998

DBS

7 Berlian Terbesar Yang Ada Di Dunia

Anda tau beza Intan dan Berlian? Intan adalah batuan mulia yang menjadi bahan dasar dari berlian, Jadi Intan masih berbentuk batu belum diolah, sedangkan berlian sudah diolah berbentuk berhiasan.
Ini 7 buah intan atau berlian terbesar yang ada di dunia

7. The Jubilee
Weight: 245.35 karat

Jubilee adalah berlian berbentuk bantal dengan berat 245,35 karat. Batuan ini pertama kali ditemui berbentuk segi lapan tak beraturan dengan berat awal 650,80 karat. Ditemui di Tambang Jagersfontein menjelang akhir 1895. Rencana awal berlian ini dirancang untuk dipersembahkan kepada Ratu Victoria. Akan tetapi pada akhirnya hal ini tidak berlaku dan berlian itu tetap dengan pemiliknya. Tahun berikutnya akhirnya Berlian Jubilee dipersembahkan kepada Ratu Victoria untuk peringatan 75 penobatan dirinya.

6. The Centenary
Weight: 273.85 karat

The Centenary ditemui di lombong Premier pada tahun 1986, dalam bentuk kasar yang beratnya 599 karat. Ketika pemotongan menyelesaikan Centenary menjadi 273,85 karat. Ukuranya 39,90 × 50,50 × 24,55 mm, dan mempunyai aspek 247 - 164 di atas batu dan 83 di korset tersebut. Nilai anggaran dari berlian Centenary tidak diketahui, tetapi berlian itu diasuransikan untuk sekitar $ 100 juta dalam tahun 1991.

5. The Spirit of de Grisogono
Weight: 312.24 karat

The Spirit of de Grisogono dengan berat 312,24 karat, dipotong dari bongkah permata hitam terbesar di dunia. Dirangkai dalam emas putih, dibaluri 702 berlian putih sebesar 36,69 karat. berlian ini awalnya berat kasar 587 karat dan ditambang beberapa dekad yang lalu di barat Afrika Tengah sebelum diimport ke Switzerland.

4. The Cullinan II
Weight: 317.40 karat

Cullinan II adalah berlian berbentuk bantal besar dengan berat 317,40 karat. Berlian ini diletakkan di bahagian depan-tengah Mahkota kerajaan United Kingdom. Cullinan II dipotong dari berlian permata terbesar yang pernah ditemui, beratnya 3.106 karat, atau sekitar 1 1/3 pound. Dia dinamakan selepas Sir Thomas Cullinan, yang membuka tambang untuk pertama kali. Kesembilan batu yang lebih besar dari berlian Sir Thomas Cullinan sampai saat ini tetap tersimpan di British Crown Jewels atau dalam pemilikan peribadi keluarga kerajaan.

3. The Incomparable
Weight: 407.48 karat

The Incomparable (Para gembala), dalam keadaan kasar yang beratnya 890 karat, ditemui di bandar Mbuji Mayi di Republik Demokratik Congo (dulu Zaire) pada tahun 1980. Empat tahun dihabiskan untuk mempelajari dan kemudian memotong batu, bahagian terbesar dari kasar akhirnya menghasilkan permata dengan berat 407,48 karat; itu adalah permata ketiga terbesar yang pernah dipotong. Permata ini mempunyai saiz 53,90 × 35,19 × 28,18 mm.

2. The Cullinan I - aka the Star of Africa
Weight: 530.20 karat

The Cullinan I, berlian berbentuk buah pir dengan berat 530,20 karat ini juga dikenali sebagai Bintang Afrika. Mempunyai saiz 53mm x 44mm x 29mm, dan mempunyai 76 sisi. Ada yang menyampaikan bahawa Cullinan merupakan yang terbesar dari 9 potong batu berlian yang sebelumya berbentuk bongkah sebserat 3.106 karat. Cullinan ditempatkan oleh Raja Edward di Royal Sovereign tongkat sebagai bahagian dari Crown Jewels, Anggaran nilai Cullinan I lebih dari $ 400 juta!

1. The Golden Jubilee
Weight: 545.67 karat

Golden Jubilee, dengan berat 545,67 karat, adalah berlian yang terbesar di dunia. Saat pertama kali ditemui beratnya 755 karat dan ditemui di lombong Premier, Afrika Selatan pada tahun 1985. Golden Jubilee telah persembahkan kepada Raja Thailand pada tahun 1997 untuk ulang tahun ke-50 penobatannya. Anggaran nilai Golden Jubilee adalah $ 4 - $ 12 juta.

DBS