viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Friday, October 19, 2012

Asal-Usul Kad Merah Dan Kuning Dalam Bola sepak


Apakah penggunaan kad merah dan kuning sudah dikenali begitu sepak bola moden muncul? Jawapannya tidak. Kad merah dan kuning baru diperkenalkan pada Piala Dunia 1970.

Namun, inspirasinya muncul pada Piala Dunia 1966, pada suku akhir antara tuan rumah England dan Argentina. Pengadil yang memimpin pertandingan itu berasal dari Jerman, iaitu Rudolf Kreitlein.
Kerana melakukan pelanggaran keras, kapten Argentina, Antonio Rattin, dikeluarkan oleh Kreitlein. Namun, Rattin tak paham apa maksud pengadil asal Jerman itu. Dia pun tak akan meninggalkan lapangan.
Pengadil Inggeris yang ikut bertugas di pertandingan itu, Ken Aston, kemudian masuk ke padang. Dengan sedikit modal bahasa Sepanyol, dia merayu Rattin untuk meninggalkan lapangan. Pasalnya, pengadil yang memimpin pertandingan, Rudolf Kreitlein, memutuskan begitu. Kerana hanya tahu bahasa Jerman dan Inggeris, ia kesulitan menjelaskan keputusannya kepada Rattin.

Kerana kes ini, Ken Aston kemudian berfikir. Harus ada komunikasi universal yang boleh langsung diketahui semua orang, ketika pengadil memberi amaran kepada pemain atau mengeluarkannya dari lapangan. Dengan demikian, pengadil tak perlu harus membuat penjelasan dengan bahasa yang mungkin tak diketahui pemain.
Suatu hari, dia berhenti di perempatan jalan. Melihat lampu lalu lintas, dia kemudian mendapatkan idea. Kemudian, dia mencadangkan agar pengadil dibekalkan kad kuning dan merah. Kad kuning untuk memberi amaran keras atau hukuman ringan kepada pemain yang melakukan kesalahan. Adapun kad merah untuk hukuman berat, dan pemain yang melakukan pelanggaran berat itu harus keluar dari lapangan.

Idea itu diterima FIFA. Pada Piala Dunia 1970, kad kuning dan merah kali pertama digunakan. Ironisnya, sepanjang Piala Dunia 1970 tak satu pun pemain yang terkena kad merah. Hanya kad kuning yang sempat dilayangkan sehingga kad merah tak boleh "pamer diri" pada Piala Dunia 1970.

Meski idea tersebut datang dari pengadil England, negeri itu tak serta merta menerapkannya di pertandingan mereka. Kad merah dan kuning baru digunakan di pertandingan sepak bola Inggeris pada 1976. Pasalnya, pengadil kemudian terlalu mudah mengeluarkan kad dan diprotes banyak pemain. Oleh sebab itu, penggunaannya sempat dihentikan pada 1981 dan 1987.
Yang menarik, idea ini diadopsikan di cabang sukan hoki. Bahkan, kad-kad peringatan di cawangan ini menggunakan tiga warna seperti lampu lalu lintas: hijau, kuning, dan merah. Hijau untuk peringatan, kuning untuk mengeluarkan pemain sementara waktu, dan merah untuk mengusir pemain secara kekal.

DBS