viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Friday, November 9, 2012

3 Pokok Paling Tua Di Dunia

Bristlecone Pine 4200 tahun


Pohon cemara atau pine (pinus) merupakan pohon dari family Pinaceae yang boleh kita dapati di mana saja dan bila-bila masa asalkan daerah itu tanahnya berpasir berkapur, banyak air ataupun yang mempunyai kadar keasaman cukup tinggi. Kita boleh mencari pokok ini mulai dari Siberia, Scotland, Norway, kepulauan Canary, Filipina, pergunungan Himalaya sampe ke pelosok New Zealand, Brazil dan Chile.

Pohon ini memang tenar kerana selain dapat hidup dimana-mana juga mempunyai daya jual yang sangat tinggi dalam industri perkayuan. Semua bahagian pokok cemara boleh dimanfaatkan mulai dari kayu, getah, ranting, biji hingga daunnya mempunyai kegunaan yang bernilai ekonomi asalnya adalah pohon ini komersil banget 

Pohon cemara adalah salah satu pokok yang berumur panjang kerana boleh mencapai umur sekitar 100-1000 tahun dan malah mencatat rekod menjadi pokok tertua di dunia melalui cemara dari spesies Great Basin Bristlecone Pine (Pinus longaeva) yang di tahun 2008 ini berumur 4840 tahun!!! Pohon ini tingginya antara 3-80 meter tetapi rata-rata tingginya 15-45 meter. Pohon tertinggi dari spesies Sugar Pine sedangkan yang terpendek adalah cemara Potosi Pinyon dan Siberian Dwarf Pine


Jomon Sugi 2000-7000 tahun


menurut wikipedia, Jomon sugi adalah pokok cemara tertua di Jepun ditemui pada tahun 1968, dengan tinggi 25,3 meter dengan volume 300 m kubik dianggarkan usianya antara 2000 - 7200 tahun terletak di Pulau Yakushima bahagian paling utara Jepun 40 minit dengan pesawat dari Lapangan Terbang Kagoshima .


Spruce Ione Norway 9550 tahun

Tingginya hanya 4 meter , namun sebatang pokok sejenis cemara, yang masih hidup di Sweden, diketahui berusia 9.550 tahun. Hidup sejak akhir zaman ais, pokok tersebut tercatat sebagai yang tertua di dunia saat ini.


Spesies pohon spruce Ione Norway ini ditemui pada tahun 2004. para penyelidik menemuinya di sekitar semak-semak pergunungan pada ketinggian 910 meter di Wilayah Dalarna, Sweden. Pohon ini tidak jarang kerana penduduk sering menggunakan sebagai pohon Krismas.
"Usianya yang sangat panjang kemungkinan besar dipicu emampuannya mengkloning diri sendiri," ujar Leif Kullman, profesor eologi dan persekitaran hidup di Universiti Umea, Sweden. Batang dan rantingnya memang Diketahui dapat bertahan hidup hingga 600 tahun. Kullman menjelaskan, apabila batangnya mati, batang baru akan dibentuk dari akarnya sehingga umurnya menjadi sangat panjang.

Pokok ini lebih tua dari pinus Bristlecone di White Mountain California yang hanya berusia 5000 tahun. Pinus Bristlecone tertua hanya bertahan hidup hingga 7.500 tahun namun tumbuh menjulang hingga 150 meter. Jika umur pinus Bristlecone diukur dari garis pohon di rantingnya yang dipantau setiap tahun, umur cemara di Sweden diukur dari jejak radiokarbon di akarnya.
Kullman menyatakan pokok yang usianya lebih tua dari 9.550 tahun boleh dikatakan mustahil. Sebab, seluruh wilayah Sweden kemungkinan masih diliputi ais saat itu.

DBS