viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Monday, November 26, 2012

7 Binatang Laut Paling Berbahaya di Dunia

Manusia boleh-boleh saja mendakwa diri sebagai makhluk terunggul di seluruh daratan muka bumi. Tapi bagaimana dengan kehidupan di bawah laut? Masihkah manusia boleh mengatasi dan bebas dari bahaya? Kalau pun manusia boleh menaklukkannya, tetap saja manusia harus waspada kerana bahaya selalu mengintai.

Ini adalah senarai sebahagian mahkluk bawah laut berbahaya versi LiveScience yang kerap menjadi ancaman bagi makhluk air lain. Dan tentu saja, ancaman berbahaya bagi manusia.

1. Belut

Laut Gigitan kuat dari gigi tajam belut laut boleh mengakibatkan luka serius yang terdedah terkena jangkitan bakteria dari mulut haiwan primitif ini. Belut ini kerap bersembunyi di celah-celah dan lubang karang pada siang hari dan memburu makanan di malam hari. Para ahli kelautan menyarankan penyelam untuk menjauhkan tangan dari celah atau lubang mencurigakan untuk mengelakkan serangan. Satu lagi, jangan pernah memberi makan haiwan ini jika tidak mahu diserang oleh kawanannya.

2. Singa

Laut Singa laut dapat digolongkan sebagai binatang imut, mudah dilatih, dan banyak menjadi bintang di beberapa kebun binatang. Walaupun begitu, haiwan ini tak jarang pula menyerang manusia. Di California, AS, beberapa kes serangan singa laut dilaporkan berlaku di pantai Manhattan, Newport, dan San Francisco pada 2006. Beberapa saintis tempatan mengatakan perilaku singa laut sukar diduga dan boleh tiba-tiba menjadi agresif.

3. Ikan Pari 

Nama haiwan ini begitu banyak menyita perhatian dunia semenjak kematian tragis ahli biologi sekaligus pembawa acara â € œCrocodile Hunterâ €?? Steve Irwin pada 2006. Ekor ikan pari yang berbentuk seperti tombak dan mengandungi banyak racun telah menusuk Steve dan membuatnya mengalami kegagalan jantung.

4. Buaya

Air Masin Buaya air masin mempunyai reputasi sebagai salah satu pemangsa paling ganas di dunia. Haiwan yang dapat tumbuh hingga lebih dari enam meter dan seberat 1,500 kilogram ini mempunyai pelbagai mangsa, antara lain monyet, Kanggaru, banteng, ikan yu, dan bahkan manusia. Dengan menggunakan kekuatan dahsyat, buaya air masin menggigit sambil memutar-mutar mangsanya di dalam air untuk melumpuhkan dan kemudian memakannya.

5. Ikan Singa 

Menjadi ikan kegemaran penghuni aquarium, ikan singa terkenal dengan duri-durinya yang beracun. Walaupun tidak terlalu mematikan pada manusia, racunnya boleh mengakibatkan sakit kepala, muntah-muntah, dan gangguan pernafasan. Menurut beberapa laporan, gejala tersebut berlangsung selama beberapa minggu.

6. Ular Laut 

Ketakutan dasar manusia pada ular menempatkan spesies ini pada senarai haiwan laut berbahaya. Namun pada kenyataannya ular laut ini hidup tersembunyi di laut dan tidak terlalu mengancam kehidupan manusia. Walaupun begitu, racun ular ini tetap saja menjadi momok menakutkan. Dalam sekali gigitan, racun ular ini mampu melumpuhkan mangsa dan membunuhnya dalam hitungan detik.

7. Ikan Buntal

Racun mematikan bernama Tetrodotoxin (TTX) terkandung dalam ikan berbadan gendut ini. Racun yang lebih kuat daripada sianida tersebut mengakibatkan kesukaran bernafas pada seseorang sebelum berakhir pada kematian. Yang unik, sejumlah koki profesional di Jepun memisahkan bahagian daging yang boleh diambil dari ikan buntal sebagai hidangan dengan cita rasa tinggi.

DBS