viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Monday, November 26, 2012

7 Pendekar Samurai Terhebat Di Dunia

Samurai (侍atau士?) Adalah istilah untuk pegawai tentera kelas elit sebelum zaman perindustrian di Jepun. Kata "samurai" berasal dari kata kerja "samorau" asal bahasa Jepun kuno, berubah menjadi "saburau" yang bererti "melayani", dan akhirnya menjadi "samurai" yang bekerja sebagai pelayan bagi sang majikan.

Istilah yang lebih tepat adalah bushi (武士) (harfiah: "orang bersenjata") yang digunakan semasa zaman Edo. Bagaimanapun, istilah samurai digunakan untuk tentera elit dari kalangan bangsawan, dan bukan untuk ashigaru (tentera berjalan kaki), misalnya. Samurai yang tidak terikat dengan klan atau bekerja untuk majikan (daimyo) disebut ronin (harfiah: "orang ombak"). Samurai yang bertugas di wilayah Han disebut Hanshi.

Samurai harus sopan dan terpelajar, dan semasa Keshogunan Tokugawa beransur-ansur kehilangan fungsi ketenteraan mereka. Pada akhir era Tokugawa, samurai secara umum adalah kaki tangan bagi daimyo, dengan pedang mereka hanya untuk tujuan adat istiadat. Dengan reformasi Meiji pada akhir abad ke-19, samurai dihapuskan sebagai kelas berbeza dan digantikan dengan tentera kebangsaan yang menyerupai tentera negara Barat. Bagaimanapun juga, sifat samurai yang ketat yang dikenali sebagai bushido masih tetap ada dalam masyarakat Jepun masa kini, sebagaimana aspek cara hidup mereka yang lain.

1. Miyamoto Musashi

Pendekar samurai di zaman Edo. Menjadi pengembara selama bertahun tahun untuk menjadi pendekar samurai terhebat di Jepun, akhirnya ia menciptakan Nitouryu (teknik bertarung dengan dua pedang). Dia tidak hanya menulis tentang teknik pedang tetapi juga pernah menulis tentang semangat pendekar dalam buku nya yang bertajuk Gorinsho. Seorang pendekar hebat yang tidak pernah terkalahkan dalam 60 kali pertarungannya. Mempunyai rival bernama Sasaki Kojiro yang berjaya dibunuhnya dalam duel Ganryujima (duel dari pulau Ganryu).
Kisah perjalanan hidupnya pernah dinovelkan, yang kemudian dibuat semula dalam bentuk manga berjudul Vagabond oleh Takehiko Inoue (masih ingatkan, pengarang manga Slam Dunk???)

2. Sasaki Kojiro

Seorang Pendekar samurai dari zaman Edo juga, merupakan rival berat Miyamoto Musashi.
Ia terus melatih teknik menebas jurus burung Swallow terbang miliknya, dan memakai pedang samurai bernama Tsubamegaeshi yang panjang seperti tiang jemuran pakaian, sehingga harus dia pikul ketika membawanya (hmmm, kayaknya sering ditiru di dalam game atau anime nih).
Dia melayani tuannya yang bernama Hosokawa Tadaoki. Tewas dalam duel Ganryujima melawan Musashi.

3. Hijikata Toshizo

Seorang pendekar samurai dari Tennenrishinryu. Wakil ketua pasukan Shinsengumi di akhir zaman Edo. Dia adalah kawan baik dari Kondo Isami sejak dari kecil. Persahabatan mereka tidak berubah sepanjang hidup mereka.
Di dalam pelbagai pertempuran selepas kematian Kondo, ia tidak pernah menyerah. Ketika kalah dalam pertempuran penentuan di Hokkaido, ia melompat keluar sebelum musuh menangkapnya dan berpura pura mati. Dia berumur hingga tiga puluh empat tahun.
Oleh kerana dia adalah lelaki yang tampan, banyak wanita jatuh cinta kepada nya, bahkan dia juga dikhabarkan berhubungan dengan sesama jenis. (Bersama Okita Souji dijadikan sebagai tokoh tokoh penting dalam manga dan anime Samurai X)
NOTE: sebenarnya masih banyak ahli Shinsengumi yang lain, semua tokoh nyata dan sering keluar dalam manga dan anime. Tetapi dalam thread ini hanya ada 3 nama yang masuk ke dalam senarai.

4. Souji Okita

Juga seorang pendekar samurai dari Tennenrishinryu. Kapten unit ke satu dari kelompokShinsengumi. Meskipun shouji Okita adalah seorang pendekar berbakat, tetapi dia meninggal kerana penyakit TBC pada usia dua puluhan.

5. Kondo Isami

Pendekar samurai yang ikut berjaya menjayakan kelompok Tennenrishinryu (Tennenrishin kaedah pedang). Kepala pasukan Shinsengumi pada akhir tempoh Edo. Dia memimpin banyak ahli yang tangguh dengan semangat dan kesetiaan kumpulan yang tinggi.
Kondo Isami menolak penjatuhan Keshogunan Edo sampai saat terakhir, maka ketika dia kalah dia dihukum penggal.

6. Hattori Hanzo

Juga seorang ninja yang paling terkenal dari Jepun, pemimpin ninja Iga. Dia melakukan kegiatan perisikan dan tipu muslihat untuk keluarga Tokugawa sehingga membawa Tokugawa berjaya menjadi Shogun (penguasa jepang).
Hattori Hanzo meninggal tahun 1596 pada usia 55 dengan kematian yang alami. Namun, ada versi cerita bahawa seorang ninja yang bernama Fuma Kotaro telah membunuh Hanzo dalam pertempuran.

7. Sarutobi Sasuke

Salah satu ninja dari klanKoga. Kerana ayah angkatnya adalah seorang bawahan tua keluarga Sanada, ia juga melayani Sanada Yukimura. Mempunyai rival bernama Kirigakure Saizo seorang ninja dari klan Iga. Menurut cerita ia meninggal dalam peristiwa Osaka Natsu No Jin (pertempuran Osaka di musim panas). Sasuke tewas ketika ia dikesan oleh penjaga istana. Dia berjaya melarikan diri. Namun sayang, dia masuk ke dalam perangkap beruang yang membuatnya terpaksa untuk mengamputasi kakinya sendiri. Dia kemudian bunuh diri di depan para penjaga istana dan mereka pun melemparkan tubuhnya ke dalam parit.
Kewujudan sesungguhnya tentang dirinya tidak jelas. Terkenal sebagai salah satu Sanada Juyushi (sepuluh pejuang berani dalam keluarga Sanada).

DBS