viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Monday, November 26, 2012

8 Menara Yang Menjadi Simbol Negara

1.Menara Eiffel (Paris, PERANCIS)

La Tour Eiffel atau menara Eifel adalah bangunan yang paling menonjol di kota Paris terdapat dilapangan Champ de Mars disisi sungai Seine dan dikenali sebagai simbol negara Perancis. Menara Eiffel dibina sebagai gerbang Exposition Universelle 1889, sebuah World 's Fair yang bertepatan dengan 100 tahun Revolusi Perancis. Pembangunan menara bermula tahun 1887, dirasmikan 31 Mac 1889 dan dibuka untuk umum pada 6 Mei. Namanya diambil dari nama perancangnya, Alexandre Gustave Eiffel.
Menara ini mempunyai ketinggian 300 meter dengan struktur baja sekitar 7.300 tan. Angin boleh menyebabkan menara ini bergoyang sebanyak 6-7 cm dan panas boleh menyebabkan puncak menara menjauh hingga 18 cm dari matahari. Atasnya terdapat antena televisyen setinggi 24 m. Menara Eiffel memegang rekod bangunan tertinggi selama 40 tahun.

2.Menara Pisa (Pisa, ITALY)

Menara Condong Pisa (Bahasa Itali: Torre pendente di Pisa atau disingkat Torre di Pisa) adalah sebuah campanile atau menara loceng katedral di bandar Pisa, Itali.
Menara Pisa sebenarnya dibuat agar berdiri secara menegak seperti menara loceng pada umumnya, namun mulai condong tak lama selepas pembinaannya bermula pada Ogos 1173. Ia terletak di belakang katedral dan merupakan bangunan ketiga Campo dei Miracoli (lapangan pelangi) kota Pisa.
Ketinggian menara ini adalah 55,86 m dari permukaan tanah terendah dan 56,70 m dari permukaan tanah tertinggi. Kelebaran dinding di bawahnya mencapai 4,09 m dan di puncak 2,48 m. Bobotnya dijangka mencapai 14.500 tan. Menara Pisa mempunyai 294 anak tangga. Dengan adanya menara ini, sektor pendapatan ekonomi jadi bertambah kerana adanya tarikan

3.Burj Khalifa (Dubai, UAE)

Burj Khalifa (bahasa Arab untuk 'Menara Khalifa'), sebelumnya bernama Burj Dubai, ialah sebuah pencakar langit di Dubai, Emiriah Arab Bersatu yang dirasmikan pembukaannya pada 4 Januari 2010. Ketinggian pencakar langit ini adalah 828 meter (2.717 kaki).
Burj Khalifa adalah bangunan tertinggi di dunia yang pernah dibuat oleh manusia. Bermula dari melewati ketinggian Taipei 101 sebagai bangunan tertinggi di dunia pada 21 Julai 2007. Pada tarikh 12 September 2007, Burj Khalifa berjaya melepasi ketinggian CN Tower sebagai struktur bebas (tanpa penyangga) tertinggi di dunia dan pada tarikh 7 April 2008 struktur tertinggi di dunia dari Menara KVLY-TV yang berada di Blanchard, North Dakota, Amerika Syarikat berjaya dilalui . Struktur tertinggi yang pernah dibuat oleh manusia, Menara Radio Warsaw 645,4 m (2.120 kaki) dibuat pada 1974 (namun runtuh pada saat pengubahsuaian pada 1991) berjaya dilalui pada 1 September 2008.

4.CN Tower (Toronto, Canada)

Menara CN adalah menara tertinggi di dunia (akan menjadi kedua di dunia, jika Guangzhou TV & Sightseeing Tower selesai), yang tingginya 553.33 meter. Menara ini terletak di bandar Toronto, Ontario, Kanada, dan dianggap sebagai ikon kota tersebut (Koordinat: 43 ° 38'33 .24 "N, 79 ° 23'13 .7" BB). Menara CN dikunjungi oleh lebih daripada dua juta orang setiap tahun. Menara ini mula dibina tahun 1973.
CN adalah singkatan rasmi dari Canadian National Railway (Kereta Api Nasional Kanada), namun setelah syarikat itu memutuskan untuk mecabut pelaburannya dalam aset laluan kereta api barang yang bukan merupakan teras usahanya dalam langkah-langkah yang menyebabkan penswastaan ​​syarikat tersebut pada 1995, Menara CN dialihkan kepada Canada Lands Company (CLC), sebuah Crown corporation persekutuan yang bertanggung jawab atas pembangunan real estate. Kerana warga kota Toronto ingin mempertahankan nama Menara CN, singkatan CN itu kini diubah ertinya menjadi Canada s National dan bukan namanya semula, Canadian National.

5.Berliner Fernsehturm (Berlin, Jerman)

Fernsehturm Berlin (yang dalam bahasa Jerman bermaksud Menara Televisyen Berlin) adalah menara televisyen yang terletak di pusat bandar Berlin, Jerman. Menara ini adalah salah satu markah tanah yang terkenal di Berlin, dan terletak sangat dekat dengan Alexanderplatz, menara ini dibina antara tahun 1965 dan 1969 oleh Republik Demokratik Jerman. Oleh pengurus GDR menara ini dianggap sebagai simbol bandar Berlin, sampai sekarang, kerana menara ini dapat dilihat dari kawasan pusat dan pinggiran bandar Berlin.
Ketinggian menara ini mencapai 365 meter (1198 kaki), tetapi bertambah menjadi 368 meter (1207 kaki) setelah menara tersebut dipasang antena. Fernsehturm adalah menara berdiri bebas keempat tertinggi di Eropah, setelah Menara Ostankino di Moscow, dan Menara Televisyen Kiev dan Menara Televisyen Riga.

6.Menara Petronas (Kuala Lumpur, Malaysia)

Menara PETRONAS adalah dua buah pencakar langit kembar di Kuala Lumpur, Malaysia yang sempat menjadi bangunan tertinggi di dunia, dilihat dari tinggi pintu masuk utama ke bahagian struktur yang paling tinggi.
Menara ini direka oleh Adamson Associates Architects, Kanada bersama dengan Cesar Pelli dari Cesar Pelli of Cesar Pelli & Associates Architects Amerika kesatuan yang selesai dibina setinggi 88 tingkat pada 1998 dengan reka bentuk Interior yang mencerminkan budaya Islam yang mengakar di Malaysia. Pada 17 Oktober 2003, Taipei 101 mengambil rekod menara kembar ini.Tetapi Menara Berkembar Petronas tetap memegang gelaran menara kembar tertinggi di dunia.

7.Menara Tokyo (Tokyo, Jepun)

Menara Tokyo (東京タワーTokyo Tower?) adalah sebuah menara di Taman Shiba , Tokyo, Jepun. Tinggi keseluruhan 332,6 m dan merupakan bangunan menara baja tertinggi di dunia yang tegak sendiri di permukaan tanah.  Berdasarkan peraturan keselamatan penerbangan, menara ini dicat dengan warna oren antarabangsa dengan warna putih di beberapa tempat. Bangunan sekelilingnya lebih rendah, sehingga Menara Tokyo boleh dilihat dari pelbagai lokasi di pusat bandar.
Menara Tokyo terkenal sebagai simbol bandar Tokyo dan tarikan daripada fungsinya sebagai menara antena pemancar TV analog (UHF / VHF), TV tempatan digital, dan radio FM. Selain itu, syarikat KA East Japan Railway menggunakan menara ini untuk meletakkan antena radio sistem kecemasan kereta api, dan beberapa instrumen pengukuran dipasang oleh Pejabat Persekitaran Hidup Metropolitan Tokyo.

8. MONAS (Indonesia)

Monumen Nasional atau yang popular disingkat dengan Monas atau Tugu Monas adalah tugu peringatan setinggi 132 meter (433 kaki) yang ditubuhkan untuk mengenang perlawanan dan perjuangan rakyat Indonesia untuk merebut kemerdekaan dari pemerintahan kolonial Hindia Belanda. Pembangunan monumen ini bermula pada tarikh 17 Ogos 1961 di bawah arahan Presiden Sukarno, dan dibuka untuk umum pada tarikh 12 Julai 1975. Tugu ini dimahkotakan lidah api yang dilapisi lembaran emas yang melambangkan semangat perjuangan yang menyala-nyala.

DBS