viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Thursday, November 22, 2012

Bunuh Diri Masal Terburuk Di Dunia

1. The People 's Temple


Ditubuhkan pada akhir tahun 1970-an, di bawah kepimpinan Jim Jones, aliran pemujaan ini hidup menyendiri terpisah dari dunia di sebuah hutan di Amerika Selatan. Berikutan adanya sejumlah aduan, pada tahun 1978, ahli kongres Amerika, Leo Ryan, melawat kawasan Jonestown dalam misi carian fakta. Ketika Ryan akan meninggalkan Jonestown, lapan belas ahli aliran pemujaan yang ingin meninggalkan aliran pemujaan itu cuba ikut menyertainya, yang sekaligus menjadi saat ketika kekerasan meletus. Ahli aliran pemujaan melepaskan tembakan kepada mereka yang cuba meninggalkan aliran pemujaan itu. Anggota kongres Ryan, tiga orang wartawan, dan seorang ahli aliran pemujaan yang cuba lari, terbunuh. Sebelas orang cedera. Beberapa jam selepas kejadian, pemimpin aliran pemujaan memerintahkan ahli-ahlinya untuk melakukan bunuh diri beramai-ramai dengan meminum potasium sianida. Anak-anak meninggal lebih dulu, bayi dibunuh dengan racun yang dimasukkan ke mulut dengan sedutan. Setelah itu, lebih dari sembilan ratus orang, termasuk anak-anak, meracuni diri mereka sendiri.

2. David Koreshpada tahun 1990-an, kumpulan yang menarik perhatian kerana kematian massa adalah aliran pemujaan David Koresh.

Ketika unit-unit keselamatan bermaksud melakukan pemeriksaan terhadap sebuah tanah pertanian di Texas pada 28 Februari 1993, ahli aliran pemujaan melepaskan tembakan kepada mereka. Pengepungan yang berlangsung selama 51 hari pun dilakukan. Ketika seorang anggota pasukan keselamatan cuba masuk ke dalam pertanian itu pada hari ke-51, asap tiba-tiba mulai mengepul. Pasukan keselamatan kemudian mengumumkan bahawa David Koresh telah membakar pertanian, dan pelbagai perangkap yang dipasang di pelbagai tempat pertanian itu telah mengubah tempat itu menjadi sebuah neraka, di mana sekitar sembilan puluh orang terbakar sampai mati.

3. The Heaven 's GateAliran pemujaan yang menyimpang kembali menjadi berita utama pada tahun 1997, ketika empat puluh orang yang memakai kaos hitam dan kasut sukan melakukan bunuh diri beramai-ramai di utara San Diego. Berusia antara 26 dan 72 tahun, mereka telah membunuh dirinya sendiri atas kepercayaan bahawa komet Hale-Bopp, yang ketika itu sedang melintasi bumi, akan membawa mereka ke peringkat evolusi yang lebih tinggi. Di bawah ini adalah bagaimana pemikiran mereka dituangkan dalam laman internet mereka,

"Berita gembira, kerana Anggota Tua dalam Tingkat Evolusi di atas manusia telah menjelaskan kepada kami bahawa mendekatnya Halle-Bopp merupakan 'tanda' yang telah kami tunggu-tunggu .... Masa 22 tahun di bilik di bumi akhirnya mendekati akhir 'kelulusan' dari Tingkat Evolusi Manusia.

Kami dengan bahagia bersiap untuk meninggalkan 'dunia ini' dan pergi bersama awak Ti (Ti merujuk pada Bonnie Lu Trusdale salah seorang pengasas yang meninggal kerana kanser pada tahun 1985 ).

DBS