viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Friday, November 9, 2012

Jambatan Akar Terunik Di Dunia

Jambatan merupakan salah satu hasil kejuruteraan infrastruktur untuk memudahkan pengangkutan manusia. Jambatan-jambatan dibina di lokasi di atas sungai, lembah, atau laut yang memisahkannya. Tetapi, di suatu tempat di dunia ini, jambatan-jambatan yang menghubungkan sungai-sungai itu tidak dibina, melainkan hidup dan tumbuh!

1. Jambatan Akar di India
Di kedalaman India sebelah tenggara, di salah satu lokasi yang paling basah di muka bumi, jambatan-jambatan dibuat dengan cara yang sangat aneh dan unik.
Tumbuh dari akar-akar pokok getah, orang-orang Khasis di Cherrapunjee menggunakan batang pohon pinang, membelahnya dan mengeluarkan kandungannya untuk membuat apa yang disebut "penunjuk akar". Saat dibentangkan dan mencapai sisi pinggir sungai yang lain, mereka mulai menyatukannya dengan akar-akar dari tanah. Dengan berjalannya waktu, jambatan yang kukuh dan hidup mulai terbentuk.


Jambatan-jambatan akar itu beberapa di anatarnya mencapai 30 meter, memerlukan masa 10 hingga 15 tahun untuk boleh dijadikan penuh, dan menjadikannya sangat kukuh. Beberapa sanggup menahan beban hingga 50 orang sekaligus.Salah satu struktur yang paling unik di Cherrapunjee dikenal dengan sebutan "Umshiang Double-Decker Root Bridge." Terdiri dari dua lapis jambatan, di atas dan di bawahnya.Kerana jambatan-jambatan ini hidup dan masih terus tumbuh, membuatnya semakin kukuh saja. Beberapa jambatan akar yang tua sudah digunakan setiap hari oleh orang-orang kampung di sekitar Cherrapunjee sejak lebih dari 500 tahun yang lalu.


2. Jambatan Tanaman Merambat di Lembah Iya, Jepun


Salah satu daripada tiga lembah-lembah "tersembunyi", di Jepun, West Iya merupakan tempatnya ngarai berkabut, sungai bersih, dan atap-atap jerami atau daun, seperti menggambarkan Jepun berabad yang lalu. Untuk menyeberangi sungai Iya yang mengalir di sepanjang lereng lembah, para perompak, para kstria, dan pelarian membuat sebuah jambatan khas yang dibuat dari tanaman merambat.


Di bawah ini adalah gambar dari satu jambatan dari tanaman merambat pada tahun 1880:


Pertama, dua tanaman Wisteria - salah satu tanaman merambat paling kukuh - ditanam hingga sangat panjang dari kedua sisi sungai. Saat tanaman itu mencapai panjang yang cukup, lalu dianyam bersama papan untuk membuat suatu kejuruteraan botani yang hidup, perisian tapi sangat kukuh.Jambatan-jambatan itu tidak punya sisi-sisi, dan sebuah sumber sejarah orang Jepun menunjukkan bahawa jambatan tanaman ini tidak stabil, dan yang cuba menyeberanginya pertama kali seringkali membeku di tempat, tidak mampu meneruskan lebih jauh lagi.

Tiga dari jambatan-jambatan itu masih ada di lembah Iya. Meski beberapa (tidak semua) jambatan-jambatan itu diperkuatkan dengan kabel dan lajur sisi-sisi, tetap saja menakutkan untuk diseberangi. Panjangnya lebih dari 42 meter, dengan papan yang dipasang setiap 6 hingga 8 inci, dan faktanya satu jatuh ke air dari 4,5 cerita, membuatnya tidak sesuai buat penghidap acrophobia (takut ketinggian).


Beberapa orang percaya jambatan-jambatan tanaman merambat yang masih ada itu pertama kali dibuat pada abad 12, yang menjadikannya beberapa di antara contoh-contoh seni bina hidup yang tertua di dunia.


3. Jambatan Akar di Sumatera Barat

Inilah dia objek pelancongan andalan Daerah Pesisir Selatan yang merupakan salah satu jambatan yang terunik di dunia.jembatan yang kuat dan menjadi penghubung dua daerah antara Jorong (Dusun) Puluik-Puluik dan Lubuak Silau, Desa Lubuak Silau, Kecamatan Bayang Utara , Daerah Pesisir Selatan, Sumatra Barat.


Dari maklumat yang berjaya dirangkum salah seorang tokoh masyarakat sekaligus ketua pemuda pulik-puluik, Herman Datuak Rajo Bandaro, jambatan tersebut dibuat kerana seorang ulama yang bernama Pakih Sokan kasihan melihat murid-murid mengajinya dari pulik-puluik sering tidak datang kerana aliran batang bayang kerap meluap .


Pada tahun 1916 Pakih Pohan menanam dua batang jawi-jawi (sejenis pohon beringin yang berdaun lebar), pokok jawi-jawi tersebut ditanam di dua lokasi satu di daerah pulik-puluik dan satu lagi di daerah Lubuak Silau yang dipisahkan dengan batang bayang. Lalu akarnya yang bergantungan dijalin di batang buluh yang dijadikan jambatan sebagai tulang jambatan akar. Setelah 3 tahun lamanya akar dua pohon jawi-jawi tersebut bertaut namun belum boleh dilalui.

Kemudian Pakih Pohan mengadakan acara mandabiah kambing (potong kambing) dan mandarai aka (memberikan darah pada akar yang bertaut tersebut). "Ini sebagai tanda kesyukuran bahawa akar jawi-jawi yang dihubungkan sudah bertaut, sebagai tanda akan berlaku pertautan kembali," tambah Herman.


Untuk menjadikan sebuah jambatan yang boleh dilalui memerlukan masa selama 20 tahun maka jambatan tersebut boleh ditempuh warga Puluik-puluik yang hendak mau ke Lubuak Silau.


Sampai sekarang jambatan tersebut berukuran panjang 30 meter dan lebar 1 meter dengan ketinggian dari permukaan batang bayang sekitar 10 meter dan saat ini umur jambatan tersebut sudah 93 tahun dan masih boleh dilalui warga dari daerah pulik-puluik sebanyak 25 kepala keluarga begitu juga warga yang hendak kedaerah pulik-puluik.

DBS