viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Thursday, November 1, 2012

Jambatan Tertua Di Dunia

Pesawat ulang-alik NASA telah berjaya menemukan sebuah jambatan purba yang menghubungkan India dan Sri Lanka. Jambatan itu dianggarkan telah berumur 1.750.000 tahun dan sekaligus meneguhkan catatan yang terdapat dalam kitab kuno Ramayana.


Untuk saat ini, jambatan itu diberi nama Jambatan Adam. Jambatan misteri itu terbuat dari sekumpulan beting laut sepanjang 30 km di selat palk antara India dan Sri Lanka. Dari bentuk dan komposisinya, para ahli menyimpulkan bahawa jambatan itu dibuat oleh manusia dan bukan terjadi kerana sebab alam. Legenda dan juga arkeologi menunjukkan bahawa manusia sudah mendiami Sri Lanka sejak 1.750.000 tahun yang lalu, sama dengan anggaran umur jambatan itu.

Penemuan jambatan ini juga merupakan aspek kritikal bagi peneguhan legenda misteri yang disebut Ramayana yang dianggarkan berlaku pada zaman Tredha Yuga, lebih dari 1.700.000 tahun yang lalu. Di dalam epik Ramayana, disebutkan bahawa sebuah jambatan dibina antara Rameshwaram (India) dan pantai Srilanka dibawah pengawasan Rama merupakan yang inkarnasi ke-18 dari Krisna.

Maklumat ini mungkin tidak begitu penting bagi para arkeologi, namun paling tidak dapat membuka gerbang spiritual bagi masyarakat dunia yang ingin mengetahui sejarah yang berkaitan dengan mitologi India

DBS