viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Friday, November 9, 2012

Pembuktian Patung Misterius di Easter Island Boleh "Berjalan"

Deretan 1.000 moai, patung batu raksasa berusia 400 tahun di sepanjang garis pantai Easter Island, atau Pulau Paskah, telah lama memukau manusia. Patung ini menjadi misteri kerana tidak diketahui asal usul dan siapa yang membinanya. Sebahagian orang bahkan menyatakan kewujudannya adalah bukti pengaruh alien atau makhluk ekstrateresterial.


Sebuah teori baru kini muncul, bahawa patung-patung besar seberat 74 tan dan tinggi sekira 10 meter boleh "berjalan". Tuntutan kontroversi terbaru ini menjelaskan bagaimana karya Megalitikum itu berada di kedudukan saat ini.

Itu sekaligus membantah teori sebelumnya yang menduga adalah penduduk yang tinggal di Easter Island sekitar 800 tahun lalu, yang disebut Rapa Nui, yang membaringkan patung itu dan menggelindingkannya, dengan bantuan angka kayu.


Akibatnya, berlaku eksploitasi berlebihan Pulau rhe. Konon, masyarakat Rapa Nui menggunduli hutan di sana demi memenuhi obsesi mereka mendirikan patung megah para leluhur.

Kembali ke teori baru, diduga para pemahat sedemikian rupa merancang patung-patung itu sehingga boleh berjalan. Moai diduga digerakkan dengan cara menggoyang sisi sampingnya, ke kanan dan kiri, dengan menggunakan tali. Mirip dengan cara manusia moden memindahkan peti sejuk ke sudut dapur.

Seperti dimuat Nature, Carl Lipo, arkeolog dari California State University, Long Beach menyaakan bukti-bukti arkeologi yang ada tidak menyokong hipotesis adanya eksploitasi berlebihan di atas.

Di sisi lain, ada banyak moai rosak di sepanjang jalan, yang diduga jatuh dan sengaja ditinggalkan, yang menguatkan bukti bahawa mereka dipindahkan ke seluruh pulau secara menegak.

Profesor Lipo dan Terry Hunt, arkeolog dari University of Hawaii, Honolulu, lalu menguji hipotesisnya dengan menggunakan model konkrit yang ukurannya sama dengan patung yang asli.


Dengan bantuan tenaga dari 18 ahli pasukan, mereka berusaha menggerakkan patung setinggi 10 kaki atau sekitar 3 meter dengan cara menariknya menggunakan tiga tambang.

Satu tambang diikatkan di belakang patung untuk mencegahnya jatuh dengan kedudukan muka menimpa tanah. Dua yang lain di masing-masing sisi. Percubaan itu berjaya.

Kurang daripada satu jam, pasukan berjaya membuat replika moai itu berjalan sejauh 100 meter. Berdasarkan penemuan Profesor Lipo, hanya memerlukan sejumlah kecil pekerja untuk secara berkesan memindahkan patung itu.

Berikut ini videonya:Lipo menambah reka bentuk moai memang dibuat agar ia dapat berjalan. "Sangat keren, bukti keupayaan kejuruteraan Rapa Nui," kata dia.


Namun, tak semua ahli meyakini teori yang diajukan Lipo. Salah satunya, Jo Anne Van Tilburg, Pengarah Easter Island Statue Project di University of California, Los Angeles. Ia mengatakan aksi tersebut tidak boleh diterima sebagai percubaan ilmiah.

Sebab, bentuk model yang digunakan bukan replika tepat moai. Sebelumnya, pasukannya mengemukakan hipotesis bahawa moai dipindahkan secara melintang dengan bantuan kayu.

DBS