viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Friday, January 18, 2013

Sejarah-Sejarah Dunia Yang Dirahasiakan


Banyak fakta-fakta sejarah yang sengaja disembunyikan dari pengetahuan masyarakat luas. Mungkin kerana adanya keburukan atau kejahatan yang dilakukan oleh penguasa pada masa lalu atau boleh juga untuk menyembunyikan konspirasi-konspirasi jahat untuk kepentingan-kepentingan politik dan ekonomi kelompok-kelompok tertentu. Atau barangkali kerana ada kejadian yang memang tidak tercatat dengan baik. Selain itu terdapat juga fakta-fakta mengagumkan yang ada sepanjang sejarah dan boleh menambah pengetahuan kita.
Inilah fakta-fakta tersebut:

 • Adanya manusia berwajah kera tak berekor yang mempunyai volume otak dua kali lebih besar dibandingkan dengan manusia berwajah kera tak berekor yang lain, dan mereka membuat perkakas untuk pertama kalinya sekitar 2 juta tahun yang lalu. Mereka terbahagi dalam empat ras yang berbeza setelah 1 juta tahun kemudian dan salah satunya kemudian meninggalkan benua Afrika. Mereka kemudian dapat berbicara dengan bahasa sekitar 400,000 tahun yang lalu dan pada waktu itu mereka sudah tersebar di benua Afrika, Eropah dan Asia.


 • Akhirnya sebuah kelompok besar orang Asia berpindah dari benua Asia ke Amerika, ketika benua Asia dan Amerika terhubung di bahagian utaranya. Kemudian mereka tinggal di seluruh bahagian utara dan selatan benua Amerika, yang mungkin dikenali sebagai bangsa Indian - penduduk asli Amerika yang salah disebutkan namanya oleh Columbus, karena Columbus mengira ia sudah sampai di India, sehingga ia menyebut mereka Indian atau orang-orang India.


 • Patung raksasa Sphinx di Mesir diperkirakan dibina sekitar tahun 8000 SM (Sebelum Masihi) oleh bangsa berkulit coklat gelap di Afrika utara, 4000 tahun sebelum munculnya peradaban di Mesir. Ukuran masa dikira berdasarkan kikisan air hujan pada patung batu tersebut. Cara ini adalah cara yang lebih tepat untuk mengukur usia patung batu tersebut.


 • Daerah Brazil ditemui melalui jalan laut sekitar tahun 531 SM atau boleh jadi sebelum masa itu oleh bangsa Phoenicians. Bangsa Phoenicians merupakan bangsa pertama yang berdagang melintasi samudera. Mereka tinggal di sekitar Lebanon (merupakan kota berbudaya pertama di dunia) dan mereka telah melintasi samudera Atlantik dari benua Afrika dan mengadakan kegiatan perdagangan dengan masyarakat tempatan di sana selama bertahun-tahun. Masyarakat tempatan tersebut benar-benar datang dengan berjalan kaki dari China bertahun-tahun sebelumnya.


 • Cleopatra (69 hingga 30 SM), Ratu Mesir masih berusia 16 tahun tapi dikenali mempunyai nafsu seks yang abnormal (maniak seks) dan waktu itu dia sudah menjadi isteri Julius Caesar. Cinta pertamanya adalah saat dia berusia 12 tahun dan dia mempunyai kuil yang khusus ditempati pacar-teman lelaki dan melakukan pesta seks di sana. Cleopatra kemudian melakukan bunuh diri ketika berusia 38 tahun.


 • Bangsa Cina menyeberangi lautan dengan kapal besar dan mencari Mexico sekitar tahun 459 M dan juga negara-negara lain.


 • Bangsa Vikings dari Eropah utara mempunyai daerah jajahan kecil di sekitar pantai timur Amerika sekitar tahun 900 SM.


 • Orang Eropah selatan pertama yang menemukan Amerika utara di tahun 1472 adalah seorang Portugis bernama Joao vas de Corte Real di suatu misi penemuan yang rahsia. Tetapi bangsa Phoenicians barangkali mengunjungi Amerika utara jauh sebelum itu. Dan Columbus datang pertama kali dua puluh tahun kemudian, tahun 1492 dan dia menyebut Haiti untuk Hispaniola!


 • Mills Darden (AS tahun 1798 - 1857) berat badannya 463 kilo, sedangkan isterinya hanya 46 kg


 • Antonio Meucci (1808-1889) dari Itali menemukan telefon 1849 dan Alexander Graham Bell, yang sebenarnya bekerja pada Meucci, mempatenkan salinannya pada tahun 1876 dan mengakui sebagai penemuannya!


 • Sir Joseph Wilson Swan mematenkan untuk pertama kalinya bola lampu pada tahun 1878 di England. Dan Thomas Alva Edison membuat sedikit tiruan yang lebih baik, kemudian ia berusaha untuk mendapatkan paten atas tiruan bola lampunya tersebut di Amerika sekitar satu tahun kemudian. Thomas Alva Edison memperkenalkan bahawa bola lampu elektrik adalah hasil penemuannya. Tetapi pada tahun 1892 Perusahaan Edisons penggabungan dengan Swans dan menjadi General Electric dan setelah itu mereka menggunakan kaedah asli dari hasil penemuan Swans untuk membuat bola lampu.


 • Saintis terkenal Nicola Tesla (1856-1943) termasuk radio pada tahun 1893 dan mereka bentukannya, bererti Marconi bukanlah penemu sesungguhnya.


 • Keempat buah cerobong kapal Titanic ternyata sebuah penipuan, hanya untuk kelihatan seperti benar-benar empat buah!


 • Charles Lindberg memang manusia ke-82 yang terbang melewati samudera, tetapi ia adalah yang pertama yang melakukannya sendirian.


 • Negara Vatican ditubuhkan tahun 1929 dengan bantuan seorang diktator fasis, Mussolini yang ingin mendapatkan sokongan dari gereja.


 • Penjahat-penjahat yang kejam: Herman Webster Mudgett (1860-1896) yang dikenali sebagai Dr. Harry Howard Holmes telah membunuh sekitar 150 wanita muda, namun ia mengaku "hanya" membunuh 27 orang. Dia menyewa bilik-bilik di "istana" miliknya di Chicago, yang sebenarnya adalah sebuah rumah horor. Di sana dibuatkannya lorong-lorong rahsia yang berkelok-kelok menembus dari suatu bilik ke bilik lain, setiap bilik juga dilengkapi dengan lif rahsia, setiap bilik tidur dibikin kalis bunyi, kolam-kolam asam (barangkali untuk melumatkan mayat), bilik gas, suatu meja pembedahan yang dilengkapi dengan alat meregangkan tubuh manusia, krematorium peribadi, dan suatu gudang bawah tanah (bunker) yang sangat besar di mana ditemui banyak bahagian tubuh manusia yang terpotong-potong. Ia menjual tulang rangka dari mangsa-mangsanya tersebut kepada sekolah-sekolah perubatan. Korban-korbannya digantungnya selama 10 minit sebelum mati.


 • Albert Fish (1870-1936) seorang kanibal memakan sekurang-kurangnya lima belas anak-anak, namun dia hanya dihukum untuk dua kes pembunuhan dan korban terakhirnya adalah seorang kanak-kanak berusia sekitar sepuluh tahun bernama Grace Budd, yang dipotongnya dalam ukuran-ukuran kecil dan kemudian dimasaknya dengan potongan-potongan wartel dan bawang. Di dalam surat kepada ibunya ia menulis "ini adalah keldai kecilnya yang dipanggangnya di dalam tungku".


 • Ibu berusia paling muda di dunia adalah seorang kanak-kanak dari Peru bernama Lina Medina yang apabila ia mengandungi berusia lima tahun tujuh bulan. Dia kemudian melahirkan seorang bayi laki-laki yang sihat dengan operasi sesar pada bulan Mei 1939 dan ayah si bayi tidak pernah dijumpai. Orang tuanya pertamakali curiga Lina Medina mengidap semacam tumor, tetapi ternyata dia hamil sejak berusia 4 tahun dan sudah mendapat haid sejak usia tiga tahun. Lina berkembang secara normal dan mendapatkan anak kedua pada tahun 1972, 33 tahun selepas anak pertamanya dilahirkan.


 • Otto Hahn, seorang Jerman membuat ledakan bom atom pertama pada tahun 1938.


 • Ketika menceroboh Belgium, Jerman untuk pertama kali melakukan serangan dengan menggunakan pasukan payung dengan sejumlah boneka untuk mengelirukan musuh (Jerman pertama kali tidak menggunakan boneka untuk serangan pasukan payungnya ketika menceroboh Norway) ditambah pesawat layang unik yang dilengkapi dengan bom yang benar-benar berkesan. Ini dilakukan untuk menghancurkan jambatan-jambatan yang paling penting dan untuk menguasai tempat-tempat "yang hampir mustahil" untuk direbut seperti benteng Eben Emael.


 • Semua gagasan gila namun berjaya dengan baik telah dibangunkan oleh si genius jahat, Hitler dan semua adalah idea-idea yang asal sendiri. Hitler benar-benar seorang pecinta perang, dan ia benar-benar mereka bentuk untuk pertamakalinya hampir segala-galanya sehingga menjadikan Jerman mempunyai kekuatan pejuang yang mengerikan. Dari mula setiap detil seragam pasukan perang dan tanda kepangkatan, sampai kaedah latihan perang yang kompleks tapi efektif, semuanya adalah ideanya sendiri. Walaupun sangat jahat tetapi semua yang dilakukannya sangat mengagumkan.


 • Ketika Inggeris memulai rencana untuk menceroboh Norway, bebapa bulan sebelumnya Jerman juga melakukannya hal yang sama dengan suatu armada laut yang sangat besar yang berkumpul di laut utara., Tetapi ketika pasukan Inggeris bertemu dengan angkatan laut Jerman berhampiran Oslo, Inggeris berbalik arah untuk kembali Norway. Namun hanya sedikit pasukan yang terlibat dalam pertempuran itu.


 • Semua idea gila namun berjaya dengan baik telah dibangunkan oleh si genius jahat, Hitler dan semua adalah idea-idea asalnya sendiri. Hitler benar-benar seorang pecinta perang, dan ia benar-benar mereka bentuk untuk pertamakalinya hampir segala-galanya sehingga menjadikan Jerman mempunyai kekuatan pejuang yang mengerikan. Dari mula setiap detil seragam pasukan perang dan tanda kepangkatan, sampai kaedah latihan perang yang kompleks tapi efektif, semuanya adalah ideanya sendiri. Walaupun sangat jahat tetapi semua yang dilakukannya sangat mengagumkan.


 • Ketika Inggeris memulai rencana untuk menceroboh Norway, bebapa bulan sebelumnya Jerman juga melakukannya hal yang sama dengan suatu armada laut yang sangat besar yang berkumpul di laut utara., Tetapi ketika pasukan Inggeris bertemu dengan angkatan laut Jerman berhampiran Oslo, Inggeris berbalik arah untuk kembali Norway. Namun hanya sedikit pasukan yang terlibat dalam pertempuran itu.


 • Pahlawan yang terbesar di dalam Perang Dunia II adalah Michel Hollard dan ia adalah penguasa tunggal yang memulakan organisasi perisikan yang paling berkesan di Perancis bernama "Network Agir" yang mempunyai 60 orang agen rahsia yang ditempatkan di tempat-tempat strategik di seluruh Perancis. Ia sendiri yang mengumpul dan megirimkan maklumat dan sesama agen saling tidak mengenal. Ia kemudian menyusup ke Perancis melalui sempadan Switzerland, yang "mustahil" untuk dilintasi. Kerana ia tidak percaya dengan maklumat ketenteraan secara pasti, sebelum tahun 1942 ia menyeberangi sempadan yang paling tersukar di dunia sebanyak 94 kali. Hollard adalah orang yang mencari semua pangkalan peluru berpandu V1, beberapa bulan sebelum peluru berpandu-peluru berpandu itu selesai dibuat. Peluru berpandu-peluru berpandu itu dibuat dengan sistem keselamatan yang melampau dan terukur, dibuat hanya dalam masa 4 bulan dan tidak seorang pun daripada tenaga kerja Jerman itu yang mengetahui tujuan dari pemasangan tersebut. Tetapi Hollard berjaya mencari semuanya dan ke-44 pangkalan peluru berpandu tersebut dibom sehingga hancur berkeping-keping, beberapa hari sebelum kerja mereka selesai. Pangkalan-pangkalan ini dibina untuk menghantar 5000 peluru berpandu setiap bulan dan akan menjadi 50.000 buah super bom sebelum "D-Days" (= istilah untuk hari H pertempuran yang sesungguhnya, yakni tarikh 6 Jun 1944, ketika pasukan sekutu mendarat di Normandy untuk menyerang Jerman yang menduduki Perancis - Arahan Donald L.Miller: Bhs. Ind atau Bhs.Ing) dan sekurang-kurangnya 20,000 buah peluru berpandu akan menghentam kota London, namun akhirnya hanya menjadi 2400 serangan secara keseluruhannya. Hollard ditangkap pada tahun 1944 disebabkan pengkhianatan seseorang. Ia diseksa oleh Gestapo, tapi dia tidak mengatakan apa-apa. Dia dihantar ke Neuengamme, salah satu kem tahanan yang paling buruk. Tetapi Hollard melakukan balasan dengan menyembunyikan lebih dari 1,000 bahagian-bahagian senjata yang harus dirangkaikan kembali oleh para banduan, dan ia kemudian berhasil selamat setelah tembak-menembak di kem tersebut.


 • Pembunuhan beramai-ramai - sesuai dengan laporan dari Majlis Tinggi AS bernama "Laporan Walter" yang dibuat pada tahun 1971 berjumlah antara 323 dan 617 juta orang yang dibunuh oleh pemerintah China, dari tahun 1949 hingga 1971. Sedangkan laporan Hsiao Mieh (B.Ind - B.Ing) menyebutkan hanya 51-55 yang kejadian yang mengakibatkan 5 hingga 10 juta orang menemui ajal. Radio yang dibenarkan di Peking melaporkan sejumlah "kewujudan yang sudah usang" dalam beberapa bulan dan jumlah terbesar 2.326.000 orang dalam satu bulan. Antara 8 dan 10 juta orang dibunuh oleh kerajaan Soviet. Dalam laporannya Jezjovtsjina pada tahun 1936 hingga 1938 sekurang-kurangnya 19 juta orang lebih, meninggal di antara tahun 1921 hingga 1960 di dalam penjara Soviet yang terkenal. Terdapat paling sekurang-kurangnya 27 hingga 29 juta orang atau lebih dari 25% adalah orang keturunan Yahudi.


 • Nazi Otto Adolf Eichman menyatakan siap mati untuk tanggung jawabnya atas pembunuhan paling sedikit 5,7 juta orang Yahudi. Tetapi pembunuhan oleh Nazi atas sekitar 8 juta orang Yahudi ditambah 6 hingga 10 juta warganegara yang lain (kebanyakannya adalah buruh dan orang-orang miskin) sehingga totalnya menjadi sekurang-kurangnya 12 hingga 18 juta orang telah dibunuh mati. Pembataian ini juga mendapat "bantuan" dari kumpulan-kumpulan tempatan seperti partisan-partisan berbangsa Litauan yang membunuh sekitar 229.052 orang Yahudi di Luthuania dan beberapa kejadiannya difilemkan oleh Nazi sebagai bahagian propaganda dan perintah baik sebagai propaganda dan Arahan untuk einsatzgruppe.


 • Semua pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan ini secara umum dimaksudkan untuk mengurangkan populasi. Termasuk juga usaha murah dan mudah seperti mencipta kelaparan secara sistematik, dan kerja keras yang mematikan di dalam kapal-kapal tua besar yang kemudian ditenggelamkan. Perkiraan angka-angka ini lebih rendah dari kenyataan sebenarnya (dengan dokumentasi yang lengkap), seperti yang dianggarkan oleh para sejarawan bahawa pada kenyataannya angka-angka tersebut pasti lebih tinggi dari itu.


 • Bom atom yang kedua yang dijatuhkan oleh AS di atas Nagasaki pada tahun 1945 berasal dari jenis yang berbeza dari yang pernah diuji kesannya oleh angkatan udara AS. Mereka tidak memberi Jepun waktu untuk menyerah dan memilih dua bandar saiz yang sama ukurannya. AS tidak merancang mecegah kerosakan yang parah di Hiroshima dan Nagasaki, misalnya dengan menggunakan bom konvensional saja, tapi mereka benar-benar bermaksud menghancurkan hampir setiap bandar di Jepun dengan letupan bom. Cukup aneh beberapa rencana mengenai "bom atom" jarang menyebutkan tentang pengeboman kedua yang dilakukan di Nagasaki (atau mengenai jumlah korban di sana) dan pada kenyataannya Jepun sesungguhnya tidak mampu untuk melawan serangan itu. Untuk menyerang pesawat pengebom itu saja mereka tidak boleh. Tetapi para pemimpin Jepun masih enggan untuk menyerah, walaupun selepas pengeboman yang kedua atas Nagasaki. Seandainya maharaja Jepun memerintahkan kepada pihak tentera Jepun untuk menyerah sebelum ini, mungkin pengeboman itu tidak perlu terjadi.


 • Padahal, Presiden Soekarno atau Bung Karno (BK) sangat antikorporatokrasi. Terbukti, sejak 1951 Bung Karno lewat kebijaksanaannya (UU No 44/1960) membekukan konsesi minyak bumi bagi MNC.Pembekuan itu membuat tiga besar (Stanvac, Caltex, dan Shell) meminta perundingan ulang.Tapi, Bung Karno mengancam, "Saya berikan anda masa beberapa hari. Akan saya batalkan semua konsesi jika tak memenuhi tuntutan saya. "


 • Dana Paiton berasal dari hutang yang disalurkan export credit agencies di Barat. Rasuah bermula ketika 15,75% saham projek mega tersebut disetor kepada kroni dan keluarga kleptokrasi. Pembebasan lahan sampai monopoli bekalan batu bara dilakukan tanpa tender. Ternyata, nilai projek Paiton tergelembungkan 72% dan Malaysia selama 30 tahun perlu membayar ganti rugi 8.6 sen dolar AS per kwh sementara kemampuannya cuma 2 sen dolar AS.


 • Kejahatan yang belum terbongkar paling besar (sekurang-kurangnya sehingga tahun 1996) adalah ketika gerombolan dari tentera Amerika dan beberapa warganegara awam Jerman, mengambil cadangan emas milik negara Jerman pada tahun 1945 serta barang-barang lain yang bernilai sekitar 400 juta dolar.


 • Paul Anderson, atlet angkat berat dari AS yang memenangi pingat emas pada tahun 1956, berjaya mengangkat barbel seberat 3.000 kilogram pada tahun 1957 hanya dengan punggung nya dan William Pagel, mengangkat barbel lebih berat 500 kilogram dari Paulus Anderson sambil menaiki dua-empat meter tangga.


 • Manusia terkaya di dunia selama dua puluh tahun adalah tokoh terkemuka dari sebuah usaha penghantaran iaitu si introvert Daniel K Ludwig (1897-1992) yang mempunyai sejumlah kekayaan sekurang-kurangnya 3,000 juta dolar pada tahun 1977 (yang akan menjadi sekitar 12.000 juta dolar pada tahun 1997). Dia banyak mendermakan sebahagian besar dari kekayaannya untuk penyelidikan penyakit kanser. Anda boleh membandingkannya dengan kekayaan Howard Hughes yang "hanya" 1.373 juta dolar pada tahun 1976. Sedangkan syeikh dari Kuwait berjaya menghasilkan kekayaan sejak tahun 1974 lebih dari 3.800 juta dolar setiap tahun dan seorang maharani dari India, sekitar dua kali ganda kekayaan Ludwig, sebelum kerajaan India menyatakan mengambil seluruh hartanya dengan cara menarik cukai. Si Maharani tersebut mempunyai gudang bawah tanah yang lengkap di dalam istana-istananya yang diisi dengan sejumlah emas dan batu permata. Kemudian kerajaan India menetapkan bahawa memiliki emas secara persendirian adalah menyalahi undang-undang, dan dia tidak pernah lewat membayar cukai. Dia juga dikenali suka mengadakan pesta kaum jetset. Lalu adalah Sultan Brunei sebagai orang terkaya di tahun 1997 dengan kekayaan sekitar 38.000 juta dolar. Pada tahun 2007 tercatat William Gates III sebagai orang terkaya dengan jumlah kekayaan sekitar 56.000 juta dolar, jumlah tersebut adalah hartanya yang tinggal selepas ia dermakan hampir separuh yang pada tahun 2000 tercatat lebih dari 118.000 juta dolar. Ingvar Kamprad, seorang Sweden pengasas IKEA akhirnya menjadi orang yang paling kaya ke-4 pada tahun 2007 dengan jumlah kekayaan sekitar 33.000 juta dolar.


 • Usia purata dari perkahwinan anak-anak perempuan di India pada tahun 1980 hanya 14,5 tahun.


 • Internet dibuka untuk setiap orang pertama kali pada tarikh 30 April 1993 seperti www (World Wide Web) and link yang menjadi kunci kejayaannya.


 • Seorang Inggeris yang mengalami tekanan buruk, akhirnya sedar kembali pada tahun 1997 setelah 8 tahun koma.


 • Usia purata dari perkahwinan untuk anak-anak perempuan di Yaman atau Jemen (salah satu negera di tanah Arab) pada tahun 2005 adalah 14,3 tahun dan pada 1999 batasan usia tersebut ditetapkan dengan undang-undang perkahwinan dari 15 tahun ke usia awal baligh, sehingga anak-anak perempuan boleh dinikahi pada usia 9 tahun. Tetapi bahagian yang benar-benar buruk adalah kebanyakan perkahwinan-perkahwinan tersebut diatur dengan tanpa memperhatikan perasaan mereka. Bahkan anak-anak perempuan tersebut banyak tidak mengetahui tentang sex (dengan alasan ajaran agama) sehingga pengalaman pertama mereka memasuki perawinan berakhir dengan suatu kejutan emosi!


 • Mengenai keajaiban alam. Ada sebuah sungai yang terdapat di bawah tanah, terletak sedikit di bawah sungai Nil - ukurannya enam kali lebih besar daripada sungai Nil. Sungai Nil sendiri dialiri 1360 juta meter padu air setiap hari.


 • Air terjun yang paling tinggi di dunia adalah Salto del Angel di Venezuela yang tingginya 979 meter.


 • Orang-orang yang melakukan penebangan pokok-pokok di dalam hutan (di kebanyakan negara) hanyalah untuk dijadikan kayu api atau membuka tanah pertanian baru. Pokok-pokok di hutan hujan berfungsi menahan air hujan di dalam tanah dan membersihkan udara untuk kita bernafas. Tetapi hutan yang gundul di beberapa negara-negara beriklim tropika akan mudah disapu air apabila hujan lebat yang boleh mengabiskan sumber ikan di pantai dan boleh mengubah tanah menjadi padang pasir. Di negara Haiti hutannya hijaunya tinggal 5%, juga di beberapa negara lain, bahkan lebih sedikit lagi. Sedangkan pokok tertinggi di dunia adalah redwood yang tingginya 113 meter, di AS.


 • Burung yang dikenali sebagai merpati berjalan di atas tanah dari Amerika Utara telah dibunuh dari 5.000 sampai dengan 10.000 juta dalam 1880.


 • Zaman ais seterusnya akan datang kira-kira 100 hingga paling lama 4000 tahun, menurut variasi terakhirnya dan kita sekarang berada di bahagian akhir dari masa hangat ke-20, yang bermula bahawa tahun 9000 SM.


 • Takhyul. Ditiadakannya jalur no.13 di dalam bangku pesawat udara, tidak ada pernomboran tingkat ke-13 di beberapa negara (khususnya USA), tidak ada bilik nombor 13 di hotel-hotel dan raja Sweden menolak untuk makan bersama dengan 13 orang pada satu meja!


 • Beberapa mitos palsu yang popular. Seperti kisah lanun di masa lalu dalam kenyataan sebenarnya hampir tidak pernah menyuruh tawanannya dengan "hukuman terjun ke laut" seperti yang sering dipaparkan di dalam cerita filem. Dan hanya sedikit bajak laut yang mencari harta karun, kerana para bajak laut biasanya hanya saling berkongsi barang rampasan dengan sesama temannya dan berfoya-foya menghabiskannya pada pelabuhan yang berikutnya. Jadi hampir tidak ada peta harta karun dalam kehidupan nyata. Kecuali kisah tentang tenggelamnya kapal Sepanyol yang mengandungi emas.


DBS