viglink

Facebook like


Logo

Image by FlamingText.com

Enable clik

Info masukListen My Radio at Facebook or Here

Background

Tweet Terbang

online

wibiya widget

Change colour

Silahkan Pilih Warna Background

Follow


Tulisan Ketik

Terima Kasih Dah Berkunjung di http://www.boynordin.blogspot.comSilahkan Anda Bagi Komen Ya...

Radio Boy Nordin StreamingListen My Radio at Facebook or Here
Tuesday, March 5, 2013

15 penemuan pertama di dunia

Inilah 15 penemuan pertama yang ditemui oleh beberapa orang di pelbagai tempat di serata dunia, semoga dapat menambah wawasan anda.

1. Kamera Digital Pertama Di Dunia (1975): Karya Jurutera Kodak, Steve SassonPada Disember 1975, Kodak insinyur Steve Sasson mencipta sesuatu yang akan merevolusi fotografi: kamera digital pertama di dunia. Itu adalah bersaiz pembakar roti, dan menangkap gambar hitam dan putih pada resolusi 100 × 100 - atau 0,01 megapixels dalam terminologi pemasaran. Gambar yang disimpan pada pita kaset, mengambil 23 minit untuk menulis. Kamera menggunakan ADC dari Motorola, lensa dari kamera filem Kodak, dan sebuah cip CCD daripada Fairchild Semiconductor - teknologi yang sama dengan kamera digital yang masih digunakan hari ini. Untuk memainkan gambar, sebuah komputer khusus dan tape pembaca (digambarkan di bawah) dibina, keluaran gambar yang kasar pada TV standard. Perlu lebih 23 saat untuk membaca setiap gambar dari kaset.

2. Motel Pertama Di Dunia (1925): Motel InnMotel Inn di San Luis Obispo, California, adalah motel pertama di dunia. Dibina pada tahun 1925 oleh arkitek LA Arthur Heineman, yang menciptakan istilah motel yang bererti "motor hotel." Motel Inn ini awalnya disebut Milestone Mo-Tel.Harga semalam adalah $ 1.25. Heineman tidak mampu membayar yuran pendaftaran cap dagangan, sehingga para pesaing boleh menggunakan kata "motel." Motel ini masih beroperasi hari ini.

3.Sampul Album Pertama Di Dunia (1938): Smash Song Hits by Rodgers and HartSebelum Alex Steinweiss (23th), merancang cover, album yang dicipta pada tahun 1938 bagi Columbia Records, dijual dalam kertas pembungkus coklat. Album "Smash Song Hit oleh Rodgers and Hart" adalah sampul album pertama di dunia.

4. Novel Pertama Di Dunia (1007): Tale of GenjiPada tahun 1007, seorang wanita dari pengadilan Jepun menempatkan sentuhan akhir pada apa yang dianggap sebagai novel pertama di dunia. Kadar 75 tahun, lebih dari 350 karakter, dan penuh dengan puisi romantis, yang bercerita tentang seorang putera Maharaja, pencariannya akan cinta, dan banyak perempuan yang memenuhi syarat di sepanjang jalan. Di tulis oleh bangsawan Jepun Murasaki Shikibu.

5.Web Server and Web Site Pertama Di Dunia (1990): NeXT computer di CERNInfo.cern.ch adalah alamat pertama di dunia sebagai laman web dan web server, berjalan pada sebuah komputer NeXT di CERN. Laman web pertama ber-alamat di http://info. cern.ch / hypertex t / WWW / TheProject. html, yang dibuat oleh Tim Berners-Lee.

6. Basikal Motor Pertama Di Dunia (1885): Daimler s "riding car"Basikal Motor Pertama dirancang dan dibina oleh pencipta Jerman Gottlieb Daimler dan Wilhelm Maybach di Bad Cannstatt (Stuttgart) pada tahun 1885. Pada dasarnya adalah sebuah basikal motor, meskipun disebut penemunya dengan Reitwagen ("naik kereta"). Itu juga merupakan kenderaan pertama yang menggunakan minyak.

7. Sinar-X Pertama Di Dunia (1895): tangan isteri RntgenPada tahun 1895 Wilhelm Conrad Rntgen, profesor fizik Universiti Wurburg di Jerman, sedang melakukan eksperimen dengan lucutan elektrik di dalam tabung kaca dievakuasi. Akhir tahun 1895 Wilhelm Rntgen sendirian di malam hari menjalankan percubaan, kali ini dalam gelap dan melihat cahaya dihasilkan di dinding, yang ia tahu bukan disebabkan oleh cahaya lampu neon. Dia beri nama, sinar 'X' atau jika anda lebih suka; X-ray. Setelah beberapa bulan bermain dengan penemuan ini, dia melihat bahawa tempat benda-benda di jalur sinar boleh menghasilkan bayang-bayang dan menciptakan gambar-gambar di dinding. Segera setelah dia menggunakan piring dan memfoto isterinya, Frau Rntgen, meletakkan tangannya di jalur X-ray, dan mencipta gambar sinar-X pertama di dunia. Pada tahun 1901 Wilhelm Rntgen dianugerahi Penghargaan Nobel dalam Fizik untuk penemuan ini.

8.Mouse Komputer Pertama Di Dunia (1964): oleh Douglas EngelbartMouse komputer pertama di dunia dibuat oleh Douglas Engelbart pada tahun 1964, terdiri dari dua roda gigi yang diletakkan dalam keadaan tegak lurus satu sama lain - membolehkan gerakan pada satu paksi. Bentuk Ergonomik, penempatan tombol besar - dan itu diperbuat dari kayu.

9. Bangunan Pencakar Langit Pertama Di Dunia (1885): Home Insurance Building di ChicagoDianggap sebagai pencakar langit pertama di dunia kerana bangunan arsitektur yang unik dan frame bantalan unik yang berat, Bangunan ini dibina pada tahun 1885 di Chicago, Illinois dan dihancurkan pada tahun 1931 untuk membina Field Building (sekarang Gedung LaSalle National Bank). Itu adalah bangunan pertama yang menggunakan struktur dalam bingkai, namun sebahagian besar strukturnya terdiri dari cor dan besi tempa.

10. Kereta Konsep Pertama Di Dunia (1938): Buick Y-JobDirancang pada tahun 1938 oleh pereka terkenal Harley Earl dari General Motor, Buick Y-Job dianggap oleh sebahagian besar menjadi kereta konsep yang pertama.

11. MP3 Player Pertama Di Dunia (1998): MPMan 32MBDikeluarkan pada tahun 1998, Eiger Labs MPMan adalah MP3 Player pertama di dunia, dengan memori dalaman 32MB - expandable to 64MB. Tersedia dalam model F10 atau F20, yang terkini dengan fungsi SmartMedia, player ini dengan harga $ 69 + shipping. Saiz 91 x 70 x 16.5 mm.

12. Teka-Teki Silang Pertama Di Dunia (1913): oleh Arthur WynnePada tahun 1913, Arthur Wynne mempunyai tugas merancang halaman teka-teki mingguan for Fun, komik lapan halaman bahagian dari New York World, sebuah akhbar besar dari waktu. Ketika ia menciptakan apa yang disebut Word-Cross untuk edisi Krismas, yang diterbitkan di 21 Disember, ia tidak tahu bahawa ia akan memulakan sebuah kegemaran baru di seluruh dunia.

13.Microprocessor Pertama di Dunia (1971): Intel 4004Pada bulan November 1971, sebuah syarikat bernama Intel memperkenalkan mikropemproses cip tunggal pertama, Intel 4004 (US Patent # 3.821.715), diciptakan oleh jurutera Intel Federico Faggin, Ted Hoff, dan Stan Mazor. Setelah penemuan litar terpadu ini yang kemudian merevolusi rekabentuk komputer. Intel 4004 membuat litar bersepadu maju satu langkah lebih jauh dengan menempatkan semua bahagian yang membuat komputer berfikir (misalnya central processing unit, memori, input dan output kawalan) pada satu chip kecil.

14. Majalah Pertama Di Dunia (1731): The Gentleman 's MagazineThe Gentleman 's Magazine, pertama kali diterbitkan pada tahun 1731, di London, dianggap telah menjadi majalah pertama. Edward Cave, yang mengedit The Gentleman 's Magazine di bawah nama pena "Sylvanus Urban", adalah orang pertama yang menggunakan istilah "majalah", di analogi dari sebuah gudang tentera dari berbagai material, yang asalnya berasal dari bahasa Arab makazin "gudang". Dan berhenti terbit pada bulan September, 1907.

15. Gambar Pertama (1826): "View from the Window at Le Gras"DBS